Celulita la femei

Celulita

image

Celulita descrie situatia care apare atat la femei, cat si la barbati (desi mai frecvent apare la femei) in care pielea de pe abdomen, din regiunea pelviana si nu numai, capata un aspect de coaja de portocala.

Aparitia celulitei

Celulita apare intr-un grad mai redus sau mai avansat la femei, de obicei dupa perioada de pubertate. Celulita nu are legatura cu faptul ca esti supraponderal, veti putea vedea la fel de bine si persoane slabe cu celulita.

Cauzele aparitiei

O explicatie plauzibila - care de altfel explica si de ce foarte putini barbati sufera de celulita - se bazeaza pe compozitia si comportamentul celulelor de grasime ale femeii si tesutul care le tine intr-un loc. Mai simplu, acest tesut la femei este foarte inflexibil, astfel incat atunci cand femeile incep sa creasca in greutate, celulele lor de grasime se maresc si tind sa iasa spre suprafata pielii, conferind astfel clasicul aspect de coaja de portocala al celulitei.

Cauzele nu sunt inca foarte bine cunoscute si multe modificari in metabolism si psihologie pot cauza celulita sau pot contribui la aparitia ei.

Factorii hormonali

Hormonii joaca un rol predominant in formarea celulitei. Estrogenul este cel mai important hormon. Se pare ca el initiaza si agraveaza chiar celulita. Alti hormoni, cum ar fi insulina, noradrenalina, prolactina, s-a constatat de asemenea ca ar participa la dezvoltarea celulitei.

Dieta

Dieta s-a dovedit a avea un rol important in dezvoltarea celulitei si gradul acesteia. La cresterea celulitei contribuie astfel si consumul excesiv de grasimi, carbohidrati, sare sau consumul prea redus de fibre.

Stilul de viata

Fumatul, lipsa de exercitii fizice, mancarea nesanatoasa, statul intr-o singura pozitie pentru perioade mai mari de timp au fost de asemenea corelate cu cresterea gradului de celulita.

Clasificarea celulitei

Gradul 1

Nu exista simptome clinice, dar la histopatologie se pot detecta modificari anatomice.

Gradul 2

Pielea arata diferit, temperatura este mai scazuta, elasticitatea pielii dupa comprimare sau contractii musculare este scazuta. Inca nu a aparut aspectul de coaja de portocala, la histopatologie se pot detecta modificari anatomice.

Gradul 3

Incepe sa se observe aspectul de coaja de portocala. Granulatiile in nivelele inferioare ale pielii pot fi detectate la palpare.

Terapia

Au fost incercate o multime de tratamente, totusi nu exista inca publicatii in literatura de specialitate care sa ateste faptul ca vreuna din aceste terapii functioneaza.

Cea mai buna terapie este aceea de a controla stilul de viata, de a fi mai atenti la ceea ce consumam, de a face exercitii fizice, intr-un cuvant, sa traim sanatos. De asemenea, controlul stresului si al anxietatii sunt cu adevarat benefice in stoparea avansarii celulitei.

Metode fizice si mecanice

Ultrasunetele, termoterapia, presoterapia (masaj pneumatic in directia circulatiei), drenajul limfatic (o tehnica de masaj folosita pentru a stimula fluxul limfatic) sunt o parte din metodele incercate pentru a scapa sau macar a mai reduce nivelul celulitei.

Produsele cosmetice

Industria cosmetica pretinde ca ofera multe asa numite remedii pentru a scapa de nedorita celulita. Totusi, nu au fost inca aprobate niciun fel de suplimente ca fiind eficiente in combaterea celulitei.