Despre raceala si gripa

Raceala si Gripa la Copii
Atitudine si Preventie

image

A fi părinte poate fi considerată sarcina cea mai dificilă, având în vedere că A FI PĂRINTE nu te învaţă nimeni, ci pentru deprinderea „meseriei” eşti autodidact. Mai ales la primul copil, proaspeţii părinţi au tendinţa de a transforma orice modificare a dispoziţiei celui mic într-un adevărat haos.

Fiecare părinte se confruntă frecvent cu episoade repetitive de răceală şi gripă. Febra, nasul înfundat, durerile sunt simptome ce participă la augmentarea disconfortului şi a iritabilităţii celui mic. De asemenea, ele interfferează cu somnul şi apetitul copilului

Atât răceala, cât şi gripa constituie parte integrantă a virozelor respiratorii frecvente în sezonul rece. Deşi factorii declanşatori sunt reprezentaţi de virusuri, ele sunt două afecţiuni diferite, ceea ce înseamnă că voravea manifestări şi tratament diferit.

Racelile sunt, de fapt, infecţii repiratorii superioare cauzate de diferite tulpini de virusuri. Au o incidenta foarte mare, deoarece se transmit pe cale aeriana prin strănut sau tuse, lansând virusul in mediul înconjurător. Bebeluşii sunt cei mai expuşi răcelilor obişnuite, deoarece sistemul lor imun funcţioneaza doar la 60 % din capacitatea lui. De reţinut că aceste răceli îmbracă aspecte şi forme clinice destul de uşoare şi, de regulă, nu pun probleme. În primii 2-3 ani de viaţă, micuţul poate să racească de 8-10 ori. Nu te impacienta, dragă mămică, acest lucru este normal, deoarece copilul nu are sistemul imunitar maturizat.

De aceea, am încercat să îţi oferim, mămico, un mic ghid al celor mai întâlnite afecţiuni întâlnite în sezonul rece. Aici vei găsi informaţii cu privire la metode de recunoaştere şi de tratament, însă, dragă mamă, trebuie să ai în vedere faptul că aceste informaţii sunt pur informative şi doar pediatrul îţi va oferi metoda cea mai eficientă pentru copilul tău (tratamentul, de cele mai multe ori este personalizat)!!!

Raceala sau Gripa?

Pentru o persoană neavizată (fără studii de profil) poate deveni o adevărată aventură diferenţierea între cele două tipuri de afecţiuni. Iată o formă simplistă de diferenţiere a răcelii de gripă:

SIMPTOMERĂCEALĂGRIPĂ
Dureri musculareUşoareFrecvente, violente
Dureri toraciceUsor-moderatFrecvente, uneori violente
Dureri de capRareFrecvente
EpuizareUşoarăPuternică, precede boala
Ameţeală, slăbiciuneUşoarăFrecvente şi de durată, uneori persistă 5-7 zile
TuseFrecventăFrecventă, puternică
Diaree sau vomăAbsentă sau foarte rarăPrezentă, puternică
StrănutFrecventOcazional
Nas înfundatFrecventOcazional
Roşu în gâtFrecventFrecvent
FebrăScăzută (< 38,5ºC)Ridicată (> 38,5 ºC)
FrisoaneAbsente/uşoareFrecvente, violente
Modificări ale apetituluiUsor scăzutCopil inapetent
Modificări ale somnuluiRarConstant


Simptomele se ameliorează în aproximativ 10 zile, însă, la unii copilaşi, pot persita până la 2 săptămâni. Sunt mai expuşi să facă mai multe episoade de infecţii virale pe an copiii care sunt integraţi în colectivitate (creşe, gradiniţe, şcoli etc).

Tratament

Răceala şi gripa se tratează relativ uşor, însă o gripa trebuie monitorizată mult mai atent decăt o răceală. Terapia antibiotică în viroze (răceli, gripe) reprezintă un mit!!! NU administraţi copilului antibiotic în răceală şi gripă fără recomandarea medicului!!! Antibioticele se administrează DOAR dacă există o suprainfecţie, însă acest lucru doar medicul are posibilitatea să-l depisteze!!! ÎN VIROZE, ANTIBIOTICUL NU ADUCE NICIUN BENEFICIU!!!

Virozele nu au un tratament etiologic specific!!! În cazul răcelii şi gripei tratamentul este simptomatic, fie prin administrarea preparatelor de sinteză, fie a fitoterapeuticelor.

1.Tratament igienico-dietetic

  • a. asiguraţi-i copilului un aport hidric suficient, mai mare ca în plină stare de sănătate, deoarece în perioadele de febră şi/frisoane,diaree şi/vomă pierderile lichidiene sunt crescute;
  • b. serviţi-i micuţului supe călduţe, proaspăt făcute, din legume şi/sau pui
  • c. făceţi-i duşuri fierbinţi, deoarece aburul îi vor desfunda căile respiratorii
  • d. oferiţi-i un climat habitual optim realizării unui număr optim de ore de somn

2.Metode nespecifice

Medicaţia simptomatică:

  • - decongestionante – au rolul de a elibera căile respiratorii, prin relaxarea structurilor tisulare adiacente; calmează disconfortul toracic, prin reducerea secreţiilor traheobronşice
  • - expectorante – substanţa activă ajută la eliminarea mucusului din arborele traheobronşic, fie prin tuse, fie prin suflarea nasului. De mare ajutor este şi tapotajul, adică masajul spatelui copilului va ajuta la expectoraţia secreţiilor respiratorii
  • - supresante – acestea sunt narcotice!!! Ele scade numărul impulsurilor nervoase ce generează tusea
  • - antihistaminice – sau antialergice, scad edemul local/mucos. Acţionează prin combaterea unei reacţii violente a organismului la contactul cu un alergen (praf, puf, polen etc)
  • - calmante pentru gât – mierea şi lămâia folosite de bunica sunt încă remedii foarte eficiente în ceea ce priveşte calmarea durerilor faringiene; la copilul mai mare de 3 ani, puteţi administra dropsuri pe bază de mentă, urmate de repaus digestiv de cel puţin 15 minute. Nu oferiţi miere copiilor mai mici de 1 an, deoarece ppot apărea reacţii alergice.
  • - bronhodilatatoare – se eliberează doar pe bază de prescripţie medicală! Acestea dilată bronhiile, schimbul aeric realizându-se mai uşor.
  • - antipiretice – în cazul în care copilului îi creşte temperatura corporală, Nu-i administraţi aspirină (datorită sindromului Reye), ci administraţi-i ibuprofen, alternat cu paracetamol.

3.Măsuri profilactice

Nu se poate preveni orice răceală prin vaccinare profilactică , în schimb, sunt lucruri pe care le poţi face pentru a preveni expunerea bebeluşului/copilului şi pentru întărirea sistemului imunitar.

  • f. Respectarea anumitor norme de igienă: spălatul pe mâini, folosirea, de către adulţi, a măscuţelor la contactul cu copilul etc.
  • g. Minimizarea contactului cu persoanele bolnave: bebeluşul/copilul să fie bine hidratat în timpul unei răceli. Dacă are sub 4 luni, i se va continua alimentaţia la sân sau cu formulă de lapte praf. Apoi, după 6 luni, se poate începe diversificarea cu suc de fructe.
  • h. Fumul inhalat pasiv poate fi periculos pentru bebeluşi şi copii, putând provoca boli ale tractului respirator superior.
  • i. În cazul sugarilor, alăptarea la sân este extrem de importantă în dezvolatre, datorită efectelor benefice pe care le are laptele matern asupra copilului, respectiv asupra sistemului imunitar. Chiar dacă nu reprezintă o barieră împotriva infecţiilor, copii hrăniţi la sân au dezvoltat mult mai puţine raceli şi forme mult mai simple decât cei care au primit o formulă de lapte din primele luni de viaţă. Explicaţia ar fi că laptele matern conţine o cantitate semnificativă de anticorpi.
  • j. Efectuarea vaccinurilor antigripale îninte de fiecare sezon cu probleme (primăvară, toamnă, iarnă)

Recomandari

I.BABY CARE IMMUNITY – sirop

Extractul de echinaceea din compoziţia BABY CARE IMMUNITY – sirop stimulează precoce sistemul imunitar, astfel încât la întâlnirea organismului copilului cu agentul patogen, acesta să fie capabil să se apere singur, prin creşterea sintezei de anticorpi.

Mod de administrare: copii peste 1-3 ani: 1 linguriţă (5 ml) de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale. Copii peste 3 ani: 2 linguriţe de 2-3 ori pe zi, înainte de mesele principale.

Nu administraţi BABY CARE IMMUNITY – sirop dacă micuţul suferă de boli autoimmune, dacă se află în tratament imunosupresor sau dacă suferă de diabet zaharat!!!

II.BABY CARE delicious DRINK – ceai granule

Extractul de lemn dulce din compoziţia BABY CARE delicious DRINK – ceai granule îl va ajuta pe cel mic să expectoreze mai uşor (efect mucolitic la nivelul arborelui respirator). Muşeţelul are efecte antiseptice, ajutând la scăderea numărului de germeni prezenţi în tractul digestiv, urinar sau la nivel traheobronşic. În plus, combinaţia: lemn dulce, muşeţel şi mentă au efecte diuretice şi sudorante, ajutând la scăderea febrei.

Un alt beneficiu pe care îl aveţi utilizând BABY CARE delicious DRINK – ceai granule constă în faptul că valeriana şi sunâtoarea prezente în compoziţia preparatului, vor linişti copilul şi îl vor ajuta să îşi facă necesarul de somn.

Mod de administrare: copii sub 1 an: 1-2 pliculeţe pe zi, 1 pliculeţ pe doză. 1 pliculeţ BABY CARE delicious DRINK – ceai granule se dizolvă în 50 până la 100 ml (în funcţie de vârsta şi greutatea bebeluşului; cu cât copilul este mai mic, cu atât se va folosi o cantitate de dizolvant mai mică) apă fiartă şi răcită sau LAPTE (este singurul preparat care are dublă solubilitate: hidrosolubil şi liposolubil) NU va modifica proprietăţile laptelui, iar gustul este foarte plăcut, bine tolerat de copii. NU CONŢINE ZAHĂR!!! A doua doză se va administra la cel puţin 30 de minute după administrarea primeia.. Copii 1-3 ani: 2-3 pliculeţe pe zi, fracţionate: 1 pliculeţ pe doză. Copii mari: se pot administra până la 6 pliculeţe pe zi. Se vor dizolva 2 pliculeţe pe doză.

III.BABY CARE Apetit – sirop

Este ideal a fi administrat pentru a menţine un apetit optim atât pe parcursul bolii, cât şi în convalescenţă. Drojdia conţine o colonie de ciuperci inferioare, de dimensiuni microscopice, care se comportă ca o fabrică de medicamente ce produce toate vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), vitaminele D şi biotina, enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate: seleniu, mai ales, şi crom). De asemenea, drojdia aduce un supliment de probiotice, datorită conţinutului de L. aidophilus si B. Bifidum. Aportul suplimentar de lecitină, va aduce un beneficiu major sistemului nervos central care a suferit, datorită slabei alimentări din perioada de debut a bolii.

Mod de administrare: copii peste 1 an: 1 linguriţă (5 ml) de 2-3 ori pe zi. Copii peste 12 ani: 1 lingură (10 ml) de 2-3 ori pe zi.

Nu administraţi dacă bolnavul a fost diagnosticat cu diabet zaharat!!!