Patutul Bebelusului
In primele luni de viata, bebelusii vor dormi in marea majoritate a timpului. Ei au nevoie de cat mai mult somn, astfel incat este lesne de inteles de ce alegerea patutului trebuie facuta cu mare atentie astfel incat sa ii ofere tot confortul necesar.
De asemenea, asternuturile trebuie sa fie din bumbac. Acestea, impreuna cu paturica bebelusului formeaza necesarul minim pentru somnul bebelusului. Folosind mai multe paturi mai subtirele, veti avea un avantaj pentru ca le veti putea adauga sau inlatura, dupa caz, pentru a mentine temperatura bebelusului la un nivel constant.
Evitati sa folositi perne, pernute si alte accesorii in patul bebelusului pentru ca este binecunoscut faptul ca acestea pot creste riscul sindromului mortii subite si de asemenea il pot incalzi prea tare. Daca trebuie si vreti sa includeti si o plapumioara, alegeti una mai ferma in locul uneia soft.
Sacii de dormit
Sacii de dormit sunt de asemenea o optiune. Un avantaj al folosirii lor ar fi faptul ca astfel veti fi siguri ca ramane invelit tot timpul si nu arunca tot de pe el. Daca va hotarati sa folositi un sac de dormit, alegeti unul de o dimensiune potrivita, pentru a preveni alunecarea completa in interiorul sacului a bebelusului. De asemenea, daca folositi un sac de dormit, aveti grija sa mentineti o temperatura mai scazuta in camera, pentru ca intr-un sac de dormit temperatura poate creste destul de mult.
Alegerea patutului
Alegerea patutului trebuie facuta astfel incat sa tina seama de o serie de factori:
- Mobilitate - daca doriti un patut pe care sa il luati cu dumneavoastra in concedii, puteti opta pentru un pat pliant; daca nu, puteti opta pentru un mobilier din lemn
- Mai multe niveluri - este recomandat ca patutul sa aiba cel putin 2 niveluri, astfel incat dupa varsta de 6-7 luni cand deja incepe sa stea in fundulet sa puteti sa il coborati mai jos, pentru ca mai apoi, cand incepe sa se ridice in piciorute, sa nu poata sa cada din el
- Rezistenta - patutul trebuie sa fie destul de rezistent, intrucat dupa ce copilul mai creste si se ridica in picioare, o sa inceapa si sariturile in pat
- Numarul barelor si spatiul dintre ele - daca alegeti un patut cu bare, acestea trebuie sa fie inguste si dese, astfel incat sa nu poata baga capul printre ele
Cele mai frecvente accidente survenite din cauza patutului sunt provocate de cadere, dar si de sufocarea bebelusului cu asternuturile sau ca urmare a faptului ca isi petrece in jurul gatului legaturile cu care este infasat (le poate dezlega singur, daca nodurile nu sunt bine facute).
Abia apoi puteti sa faceti alegerea in functie de design, colorit, pret, accesorii (unele patuturi au deja diverse accesorii suspendate, pe care, atentie, cand incepe sa se ridice in picioare este bine sa le inlaturati pentru a nu se agata in ele).
Patutul de Calatorie
Un patut pentru calatorie pentru un nou-nascut sau un bebelus este o piesa utila pentru bebelusii care nu au implinit inca 9 luni.
Cand achizitionati un astfel de patut, trebuie sa tineti cont de urmatoarele:
- Greutatea - asigurati-va ca patutul nu este prea greu. Cand calatoriti cu bebelusul cautati intotdeauna strategii pentru a avea cat mai putine bagaje si cat mai usoare. Cu cat patutul este mai usor, cu atat este mai bine.
- Dimensiunea - Ati putea sa pliati patutul pentru a-l lua cu dvs cu avionul sau cu masina. Cautati un model care se strange destul de mult, ocupand cat mai putin spatiu. Ideal ar fi sa nu aiba mai mult de 40 cm in diametru atunci cand este strans si ar fi bine sa aiba si propria geanta de transport.
- Montarea - ultimul lucru pe care vi-l doriti este sa va treziti ca ajungeti la destinatie si va chinuiti sa il montati. Ar trebui ca montarea sa se faca dintr-un singur pas, si la fel si strangerea patutului. Montarea ar fi recomandat sa nu dureze mai mult de 30 secunde si sa poata fi facuta de o singura persoana.
- Acces usor la bebelus - este recomandat sa puteti avea acces rapid la bebelus. Cautati patuturi care au parti laterale ce il protejeaza pe bebelus, de asemenea puteti cauta si patuturi care mai tarziu sa se poata transforma in tarcuri, cu intrare cu fermoar, astfel incat copilul sa poata sa intre si sa iasa singur.
- Ventilatia - patutul trebuie sa asigure o buna circulatie a aerului. Cautati patuturi cu plasa in laterale.
- Garantia - uitati-va nu in ultimul rand la calitate ! Cele mai bune patuturi vin cu o garantie pe viata !