Pregatirea copilului pentru gradinita
A venit si momentul acesta ...si anume SA NE PREGATIM COPILUL DE GRADINITA!
Dar totusi cum sa o facem ?
Vine un moment destul de dificil in viata noastra de zi cu zi si anume , intrarea in colectivitate a copilului tau , nu conteaza ca e vorba de cresa sau de gradinita.
De cate ori nu vi s-a intamplat sa treceti pe langa gardul unei gradinite si sa vedeti copii plangand , tinandu-se strans de mana parintilor ? Acestia , cu lacrimi in ochi si cu o fata crispata , incearca sa zambeasca in fata copilului si printre dinti , ii spun copilului ca este frumos la gradinita. Acesta este un moment tensionat , un moment al SEPARARII , iar noi trebuie sa incercam din timp sa obisnuim atat copilul cat si pe noi insine cu ideea ca va veni odata "prima zi de gradinita.
Este foarte adevarat ca copilul prefera mai mult in lipsa parintilor , prezenta unui adult cunoscut familiei si totodata petrecerea timpului intr.-un spatiu cunoscut . Parintii sunt de asemenea si ei mai relaxati daca cunosc locul ( spatiul fizic ) in care ramane copilul in lipsa lor.
Trebuie sa recunoastem deasemenea , faptul ca cei mai multi dintre noi putem lasa linistiti copii in grija bunicilor , indiferent de locatie : ca e acasa la noi sau ca e la dansii acasa . Insa lucrurile devin un pic mai complicate in cazul gradinitei. Dintr-o data viata copilului se schimba la 180 grade am putea spune , deasemenea se schimba regulile , se schimba oamenii ..
Tot mai multi parinti au tendinta de a-i spune copilului "o sa te duci la gradi si o sa ai acolo multi copii si multe jucarii , o sa fie foarte frumos , o sa vezi! "(aici trebuie sa recunosc ca si eu fac la fel ) . Numai ca noi nu ne dam reama cat de mult ne inselam , pentru ca tocmai asta s-ar putea sa il sperie pe copil : faptul ca sunt prea multi copii , prea multe jucarii ..
Copilul la inceput invata sa se joace cu un adult , apoi cu un alt copil dar cu jucarii diferite si abia in final el invata sa se joace cu un alt copil cu aceeasi jucarie. Incepand cu varsta de 4-5 ani , copilul intra in jocuri de imaginatie : ex . incepe sa joace roluri ca mama si ca tata , insa pana atunci el va fi speriat de ideea ca va trebui sa imparta si cu altcineva o jucarie.
Un alt aspect important este faptul ca copilul un are notiunea timpului . Degeaba ii vom spune noi ca venim sa il luam dupa-amiaza de la gradi , ptr ca el la varsta aceasta inca un intelege ! Abia cu trecerea timpului incepe sa aiba sentimentul ca nu il vom parasi ! Atunci cand veti merge undeva (la piata , sau la coafor , sau in vizita la cineva ) iar el ramane acasa cu buni , asigurati-l ca va veti intoarce in ...ore , indiferent de varsta copilului , iar atunci cand reveniti acasa intrebati-l : "Ai vazut ? Ti-am spus ca ma intorc si uite ca m-am tinut de promisiune ! Si ma voi tine intotdeauna !"
Pentru a fi mai usoara aceasta dependenta a copilului de parinti si viceversa , este recomandat sa incepeti sa frecventati un loc nou ptr el , un parculet necunoscut lui de exemplu , in care el sa se intalneasca cu alti copii necunoscuti , si sa experimenteze faptul ca va avea o stare de bine alaturi de alti copii , ca este in siguranta si ca totodata , in timpul in care el se joaca alaturi de copii , dtra sunteti acolo si continuati sa il iubiti . Il veti surprinde la un moment dat ca se va desprende singur de dtra si se va indrepta spre copii si jucarii .
Copilul poate fii insotit la gradinita de jucaria lui preferata sau de ceva ce va apartine dtra , astfel incat sa ii confere o siguranta.
Este foarte important sa ii comunicati educatoarei care sunt obiceiurile lui alimentare , cat si cum doarme , daca are particularitati ( posibile alergii si la ce ) , sau daca urmeaza vreun tratament medicamentos.
Intrebari frecvente
Exista multe intrebari pe care si le pun parintii , cum ar fi :
- Care e varsta potrivita?
- Este mai bine sa stea cu cineva acasa sau sa mearga la gradi?
- Ce ne facem daca plange dimineata?
Pentru a gasi raspunsul la aceste intrebari , trebuie mai intai san e gandim la ce anume foloseste gradinita . Copilul isi petrece cateva ore /zi alaturi de alti copii si de alti adulti , se vede nevoit sa se relationeze cu ei , sa invete sa ii asculte si totodata sa se faca ascultat , sa ceara ce are nevoie si sa refuze ce ii displace , sa manance , sa mearga la toaleta , sa participe la diverse jocuri , sa cante , sa deseneze etc. Din toate aceste lucruri , el invata sa isi dezvolte limbajul , atentia , rabdarea, isi va face noi prieteni , va deveni mai sociabil , invata sa dea , sa ceara , sa imprumute , sa fie tot timpul in competitie ; se va bucura cand va castiga , se va necaji cand va pierde , insa toate acestea ar fi greu de realizat daca el ar sta acasa cu un adult si s-ar juca ocazional cu un alt copil.
Desi sunt multe dezavantaje poate in privinta gradinitei , in sensul ca vom spume "dar el mananca mai bine acasa si e mai bine ingrijit , daca se cearta sau se bate cu alti copii ?..." avantajele gradinitei sunt mult mai multe , deoarece timpul petrecut intr-o colectivitate , il va pregati pe micut sa se descurce mai tarziu.
Gradinitele particulare primesc copii de la 2 ani daca acestia sunt mai dezvoltati , in sensul ca merg bine in picioruse , fac singuri la olita , au tendinta de a manca singuri , etc.
Insa vine si prima zi de gradinita , iar acolo .incepe plansul !! Dar cine plange mai tare , copilul sau parintii ? Copilul va plange pentru ca se vede intr.-un loc necunoscut , inconjurat de foarte multi oameni necunoscuti si pentru ca un vrea sa ii dea drumul lui mami sau lui tati la mana , de frica ca acesta sa un carecumva sa plece si sa il lase acolo , pentru ca nu stie sigur daca parintii vor mai veni dupa el sa il ia ( asta in cazul in care un i s-a explicat dinainte de ce va merge acolo, ce va face acolo si cat timp va sta acolo ..). Parintii plang de emotii , inca nu sunt convinsi ca copilul este suficient de mare ca sa il lase acolo , nu sunt hotarati inca sa faca acest pas , iar plansul puiului ii intristeaza si mai tare.
Copilul prinde atunci o slabiciune a parintelui : isi da reama ca daca va plange mult si tare , mami sau tati un il va mai lasa la gradi si il va lua inapoi acasa . Aici incepe micul dezastru .. Care se pare ca este greu de rezolvat !
Timpul unui copil pentru adaptare este de minim 2 saptamani , pana se lamureste si el cum stau lucrurile , pana se va imprietenii cu educatoarea si cu vreo 2-3 copii , pana va invata "ora" la care vin parintii sa il ia .Daca insa in aceste 2 saptamani sunteti cu nervio la pamant si renuntati , batalia este ca si pierduta , deoarece cu proxima ocazie cand veti incerca sa il duceti iar , fie ca este la aceeasi gradinita , fie ca il duceti la alta , ...copilul a invatat deja "reteta "si un va sta foarte mult pe ganduri ca sa o puna in aplicare.
Totusi cum ne dam seama daca copilul s-a acomodat sau un la gradi ?
Daca dupa 2 saptamani , 1 luna , copilul este tot retras si un se joaca la gradinita , un vrea sa manance , un vrea sa povesteasca nimik despre alti copii de la gradinita , daca apar diverse manifestari somatice sau psihice ( cum ar fi refuzul alimentar , tulburarile de somn , cosmaruri, mutism sau alte tulburari de vorbire , schimbarea radicala a comportamentului in familia , indepartarea de parinti , copilul un se mai joaca si un se mai mucura ca inainte etc) , in acest caz problema e mai complicata , insa din fericire , aceste lucruri un se intampla prea des.
In cautarea soltiilor si explicatiilor , la problemele aparute , incercati sa un mintiti copilul, un incercati sa il amenintati "daca mai plangi un iti mai cumpar .., ; sau nu te mai iubesc ", un il pedepsiti ..ci din contra , incercti sa il intelegeti si sa il ajutati cat mai mult posibil.