Durerile de spate in timpul sarcinii
Pe masura ce copilul tau creste, golul din spatele tau va deveni mai pronuntat, acest fapt putand cauza dureri de spate. De-a lungul sarcinii, ligamentele din corpul tau devin in mod natural mai moi si mai intinse, pregatindu-se pentru nastere. Acest fapt poate adauga tensiune in articulatiile din partea de jos a spatelui si din pelvis, ceea ce poate cauza dureri in aceste zone.
Durerile de spate si disconfortul sunt ceva obisnuit in timpul sarcinii si orice femeie insarcinata se poate astepta la asa ceva. Durerile de spate pot sa apara in orice moment al sarcinii, dar cel mai frecvent apar in ultimul trimestru de sarcina, datorita si greutatii copilului, dar si a kilogramelor castigate in timpul sarcinii. Aceste dureri pot sa va scoata din rutina zilnica, sau pot sa intervina si in timpul noptii, cauzand “nopti albe”.
Vestea buna este ca puteti lua anumite masuri pentru a mai reduce sau chiar a scapa de aceste dureri.
Cat de obisnuite sunt durerile de spate in timpul sarcinii?
Statisticile arata ca intre 50% si 70% din femeile insarcinate au aceste dureri de spate.
Ce cauzeaza durerile de spate in timpul sarcinii?
Durerile de spate in timpul sarcinii sunt cauzate de o serie de factori. Femeile la care riscul aparitiei durerilor de spate este mai ridicat sunt acelea care iau prea mult in greutate sau care au mai avut dureri de spate si inainte de sarcina. Mai jos aveti o lista cu posibilele cauze ale declansarii durerilor de spate in timpul sarcinii:
- Cresterea hormonilor – hormonii aparuti in timpul sarcinii permit ligamentelor din regiunea pelviana sa se “inmoaie”, acest lucru putand afecta spatele
- Centrul de gravitate – centrul de greutate vi se va schimba treptat catre inainte, pe masura ce uterul si copilul cresc, ceea ce va cauza o modificare a pozitiei corpului si implicit aparitia durerilor de spate
- Cresterea in greutate – sarcina in sine si cresterea copilului aduc un surplus de greutate, greutate pe care spatele Dvs trebuie sa o suporte
- Postura sau pozitia – o postura proasta, statul prea mult in picioare, pot declansa sau mentine durerile de spate
- Stresul – stresul gaseste de obicei punctul slab in organism si de aceea, in perioadele mai stresante din timpul sarcinii pot sa apara si durerile de spate
Evitarea durerilor de spate
Exista cateva lucruri ce se pot face pentru a evita durerile de spate si pentru a le trata in cazul in care acestea au aparut deja. Sfaturile de mai jos te pot ajuta sa-ti protejezi spatele – incearca sa ti le aduci aminte in fiecare zi:
- evita sa ridici obiecte grele
- indoaie-ti genunchii si tine-ti spatele drept atunci cand ridici ceva de pe podea
- misca-ti picioarele atunci cand te intorci si evita sa iti rasucesti coloana
- poarta papuci cu talpa joasa, pentru ca greutatea sa fie distribuita in egala masura pe talpa piciorului
- lucreaza la un birou suficient de inalt pentru a evita sa stai aplecata
- incearca sa echilibrezi greutatea in doua sacose atunci cand mergi la cumparaturi
- stai asezata cu spatele drept si bine sustinut
- asigura-te ca ai suficienta odihna, in special in ultima perioada a sarcinii
Tratarea durerilor de spate
Durerile de spate nu pot fi prevenite complet, dar sunt anumite lucruri pe care le puteti face pentru a reduce severitatea sau frecventa durerilor de spate. Mai jos aveti cateva sfaturi vis-a-vis de ceea ce ati putea face pentru a reduce durerile de spate pe care le aveti:
- Faceti exercitii recomandate de medicul dvs pentru a ajuta si a intari abdomenul si spatele
- Evitati tocurile si alti pantofi care nu ofera un suport adecvat
- Evitati sa dormiti pe spate
- Purtati o centura de suport sub abdomen
- Odihniti-va suficient ! Ridicarea picioarelor este de asemenea buna pentru spate
O saltea tare te poate ajuta, de asemeni, in prevenirea si tratarea durerilor de spate. Daca salteau patului este prea moale, pune o placa tare sub ea, pentru a o face mai tare. Masajul poate ajuta, de asemeni.
Exercitiile usoare, prezentate mai jos, te vor ajuta sa iti intaresti muschii abdominali, ceea ce poate usura durerile de spate aparute in timpul sarcinii:
- incepe intr-o pozitie sezanda, sprijinindu-te pe maini si picioare, tinand genunchii sub solduri si mainile sub umeri, degetele indreptate in fata si muschii abdominali incordati, pentru a tine spatele drept
- impinge in fata muschii abdominali si ridica-ti spatele spre tavan, curbandu-ti trupul si permitand capului sa se relaxeze inainte – nu iti lasa coatele sa se blocheze
- pastreaza aceasta pozitie pentru cateva secunde, apoi intoarce-te la cea initiala
- incearca sa nu iti lasi spatele moale: acesta ar trebui sa se intoarca, intotdeauna, la pozitia initiala
- fa asta incet si ritmic, de 10 ori, facandu-ti muschii sa lucreze din greu si miscandu-ti spatele cu atentie
- misca-ti spatele doar cat sa te simti confortabil
Institutul National de Sanatate si Excelenta Clinica (NICE) spune ca exercitiile in apa, terapia prin masaj si cursurile individuale sau de grup de intretinere a spatelui te pot ajuta sa tratezi durerile de spate aparute din cauza sarcinii.
Unele dintre piscinele din orasul tau pot oferi cursuri de inot prenatal (exercitii usoare in apa, specifice pentru femeile gravide) cu instructori calificati – intreaba la clinica medicala pentru recomandari. Apa va prelua din greutatea ta.
Cand sa ceri ajutor
Durerile de spate in sine nu sunt un motiv sa contactati medicul, dar sunt unele situatii in care este necesara contactarea medicului. Contactati medicul daca experimentati unul din simptomele de mai jos:
- Dureri severe de spate
- Dureri de spate ce cresc in intensitate sau care au varfuri acute
- Dureri ritmice, ca niste crampe; acesta poate fi un semn de nastere inainte de termen
Daca durerile de spate sunt foarte puternice, roaga-ti doctorul sa-ti recomande un fizioterapeut obstretician din orasul tau. Impreuna, acestia iti pot da cateva sfaturi si iti pot sugera cateva exercitii care sa te ajute.