Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari despre sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Ce culoare a ochilor va avea ?

Culoarea Ochilor la Bebelusi

image

Printre nenumaratele intrebari pe care si le pun toti viitorii parinti se numara si aceasta: “Ce culoare de ochi va avea bebelusul meu?”.

Raspunsul nu este insa deloc unul simplu si de obicei are la baza o serie de factori genetici si ereditari, pe care nici macar geneticienii nu ii inteleg in totalitate nici in ziua de azi.

Culoarea ochilor unei persoane depinde de cantitatea de pigment numit melanina prezent in irisul ochiului (melanina este de asemenea responsabila si de culoarea pielii). Persoanele cu ochi de culoare albastra au o cantitate relativ redusa de melanina, in timp ce persoanele cu ochii caprui au o cantitate mult mai mare de melanina. Persoanele care au o alta culoare de ochi, de obicei se situeaza undeva intre aceste doua extreme.

Un nou-nascut va mosteni gene atat de la mama cat si de la tata, iar aceste gene combinate vor determina eventual in cele din urma culoarea ochilor bebelusului. Toti bebelusii, cu cateva exceptii, se nasc cu ochii albastri / gri sau caprui / negri (in general, nou-nascutii care au pielea mai deschisa la culoare, au deci mai putina melanina si este foarte probabil sa aiba la nastere ochii albastri, in timp ce nou-nascutii care au pielea mai inchisa la culoare, deci si mai multa melanina, se vor naste cu ochi caprui / negri.

Culoarea ochilor bebelusilor se poate schimba pe masura ce corpul lor incepe sa produca melanina, acest lucru putand sa se intample oricand pana la varsta de trei ani. Pentru majoritatea bebelusilor, culoarea ochilor se va schimba in jurul varstei de 6 luni si pana la 1 an. De aceea, bebelusi care au la nastere ochii albastri pot ajunge in final sa aiba ochii caprui pe masura ce cresc.

O greseala frecventa este aceea de a crede ca din parinti cu ochii caprui poate iesi numai un bebelus cu ochii caprui. Desigur ca anumite combinatii ale culorilor ochilor parintilor vor creste sau vor scadea probabilitatea ca bebelusul sa aiba o anumita culoare a ochilor, insa nimic nu este 100% sigur.

De aceea, doar pentru ca ambii parinti au ochii albastri sau verzi, nu inseamna ca bebelusul va mosteni aceeasi culoare a ochilor. Aceasta se datoreaza faptului ca oamenii poarta cate doua copii pentru fiecare gena, una de la mama si una de la tata. Aceste doua versiuni ale fiecarei gene sunt numite ‘alleles’ si in unele cazuri unele sunt mai dominante decat altele. In cazul genelor care controleaza culoarea ochilor, caprui este dominant fata de albastru, dar un bebelus poate mosteni gena recesiva de la unul sau de la ambii parinti.

Pentru a intelege mai bine cele de mai sus, ganditi-va ca litera ‘B’ reprezinta ochii caprui, iar litera ‘b’ reprezinta ochii albastri (fiecare persoana are o combinatie a doua gene pentru culoarea ochilor, cate una mostenita de la fiecare parinte). Pentru ca stim ca gena de ochi caprui (B) este dominanta fata de gena de ochi albastri (b), atunci un bebelus cu ochi caprui poate sa aiba fie combinatia ‘BB’ fie ‘Bb’, in timp ce un bebelus cu ochii albastri poate fi numai ‘bb’.

Deci, daca sa spunem ca mama are ochii albastri, iar tatal are ochii caprui, atunci un bebelus cu ochii albastri se va naste astfel:

  • Tatal are ochii caprui, deci el are una din cele 2 combinatii posibile, fie ‘Bb’, fie ‘BB’. Dominanta este caprui (B) fata de albastru, deci albastru se numeste gena recesiva.
  • Mama are ochii albastri, deci singura posibilitate pe care o poate avea este ‘bb’.
  • Astfel, pentru ca bebelusul sa aiba in final ochii albastri, tatal trebuie sa aiba o pereche de gene ‘Bb’ si sa transmita bebelusului gena recesiva ‘b’. Mama va putea transmite bebelusului numai o gena ‘b’. Combinatia rezultata pentru bebelus este in acest caz ‘bb’, deci bebelusul va avea ochii albastri.
  • Daca tatal ar fi avut combinatia ‘BB’, nu ar fi fost posibil ca bebelusul sa aiba ochii albastri.
In cazul in care ambii parinti au ochii caprui, insa bebelusul are ochii albastri, inseamna ca fiecare parinte a avut o combinatie de gene de tip ‘Bb’ si ambii au transmis bebelusului gena recesiva, ‘b’. Daca cel putin unul dintre parinti ar fi transmis gena dominanta ‘B’ bebelusului, atunci rezultatul ar fi fost un bebelus cu ochii caprui.

Genetica este insa mult mai complicata decat exemplele de mai sus, mult simplificate, si in prezent se considera ca exista un numar de gene (nu doar doua sau trei) care influenteaza in final culoarea ochilor unei persoane.