Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42






Animatie realizata pe comupter de "Nucleus Medical Media" care prezinta nasterea normala (vaginala)


Travaliul - Etapa a 2-a

Travaliul – Etapa a 2-a

image

Etapa a 2-a a travaliului incepe din momentul in care colul uterin este complet deschis (dilatare 10cm) si capul copilului incepe sa coboare din uter in vagin, terminand cu nasterea bebelusului. Aceasta a 2-a etapa este impartita in 4 faze diferite, fiecare avand propriile caracteristici.

Cele 4 faze ale etapei a 2-a a travaliului sunt:

  • faza de odihna
  • faza activa de impingere
  • faza culminanta
  • faza nasterii

Faza de odihna

Majoritatea femeilor trec in timpul travaliului de la etapa 1 la a 2-a printr-o faza de odihna. Aceasta apare atunci cand colul uterin este complet dilatat, dar nevoia urgenta de a impinge nu este inca simtita. Unele femei pot simti contractii de intensitate medie in aceasta faza, iar altele pot sa nu aiba deloc contractii.

Aceasta pauza in travaliu apare de obicei ca urmare a faptului ca uterul absoarbe intregul col uterin in partea de jos a sa si se reajusteaza pentru un alt tipar de contractii. Bebelusul isi roteste usor capul, pregatindu-se sa coboare in vagin. Aceasta faza de odihna poate fi una foarte scurta, cu o durata de 5-7 minute, dar poate sa dureze si pana la 15-20 minute.

Aceasta faza de odihna ii ofera timp bebelusului sa se repozitioneze, sa se pregateasca de coborare atunci cand reincep contractiile. Cand bebelusul se muta mai jos, atingand muschii din etajul pelvian, femeia simte o presiune care stimuleaza receptorii nervosi si apare nevoia aceea urgenta de a impinge.

Pentru faza de impins, femeia are nevoie de multa energie si de aceea aceasta faza de odihna este bine venita pentru ca o ajuta sa se odihneasca putin si sa isi adune puterile.

In timpul fazei de odihna contractiile pot sa se estompeze complet sau sa ramana prezente, dar sa nu fie dureroase si sa aiba un interval mai mare intre ele. Unele femei reusesc chiar sa atipeasca in aceasta faza, permitandu-I astfel organismului sa se refaca dupa prima etapa a travaliului.

La ce trebuie sa va ganditi in faza de odihna

  • nu interveniti cu nimic si nu va panicati
  • fatul este in prezentare pelviana
  • este normal sa fie o faza de odihna
  • stresul fetal
  • epidurala

Nu va panicati, daca pana acum ati avut contractii bune, vor reveni, este doar o faza intermediara, normala, din timpul travaliului.

Daca bebelusul este in prezentare pelviana, faza de odihna ii poate oferi timpul necesar sa se roteasca. Daca impingeti prea devreme sau vi se rup membranele de catre medic, inainte de a fi gata sa se rupa singure, pot duce la o coborare mai rapida a bebelusului in pelvis, fara ca acesta sa apuce sa se intoarca si este posibil in acest caz sa fie necesara utilizarea forcepsului pentru a roti bebelusul.

Puteti sa ajutati si sa incurajati bebelusul sa se roteasca folosind diferite pozitii si miscari. Acestea includ stat in genunchi aplecata in fata, stat in picioare si aplecata in fata, stat in patru labe, stat pe toaleta. Daca aveti montata epidurala, puteti sa va intindeti in pat pe partea opusa celei in care sta bebelusul (daca stiti ca sta pe partea dreapta a uterului, asezati-va culcata pe partea stanga.

Este necesara faza de odihna? Unii medici nu recunosc aceasta faza sau vor sa scurteze durata travaliului si incurajeaza mamele sa impinga cu putere inainte ca organismul sa se fi pregatit sa treaca la faza activa. Daca si dvs si bebelusul sunteti bine, nu este recomandat sa sariti peste aceasta etapa. Lasati natura sa isi urmeze cursul.

Daca bebelusul prezinta semne de stres, este posibil sa fie nevoie urgenta sa impingeti cu putere.

Daca aveti montata epidurala, nu veti observa de obicei faza de odihna, ci doar veti simti poate o usoara presiune pe masura ce bebelusul coboara.

Faza activa de impingere

Aceasta faza incepe de obicei cand femeia simte nevoia urgenta de a impinge (de obicei in timpul unei contractii) si dureaza pana cand aproape intreg capul copilului se poate vedea in deschizatura vaginului. Senzatiile din aceasta faza pot trece de la o usoara nevoie de a impinge pana la o nevoie irezistibila de a impinge.

Pe masura ce bebelusul incepe sa coboare, capul sau se “muleaza” pe forma canalului de nastere. Acest lucru este posibil intrucat capul bebelusului nu este solid, ca al unui adult, ci are 5 oase separate, care inca nu sunt sudate. Acestea se misca una in fata celeilalte, uneori chiar se suprapun usor, protejand creierul bebelusului. De obicei capul bebelusului devine mai alungit si mai subtire, dar isi va reveni la forma normala in primele zile de dupa nastere.

Vaginul femeii este foarte elastic si in timpul fazei active de impingere corpul ei ii va permite bebelusului sa isi faca loc spre iesire.

Nu impingeti daca nu aveti contractii. Coborarea bebelusului in aceasta faza este descrisa frecvent ca fiind 2 pasi inainte, 1 pas inapoi. Acest proces natural permite musculaturii femeii si perineului sa se intinda progresiv.

Senzatii si evolutia travaliului

Aceasta faza activa de impingere poate sa fie resimtita diferit pe masura ce bebelusul coboara in canalul de nastere:

  • impingerile initiale – senzatie de presiune
  • chemati medicul
  • impingeri medii, presiune pana la senzatie de arsura
  • finalul impingerii – senzatie de arsura
  • chemati medicul

Cand incepeti sa impingeti, in faza initiala, veti simti o presiune intrucat bebelusul incepe sa coboare in vagin. De asemenea, presiunea din zona anala este foarte mare si simtiti ca si cand ati avea nevoie sa mergeti la toaleta.

Daca o sa solicitati medicului sa mergeti la toaleta, mai mult ca sigur ca nu va va lasa, pentru ca acesta este un semn cum ca bebelusul a coborat destul de mult.

Este recomandat sa va chemati medicul in acest moment pentru ca e posibil ca in urmatoarele 20 de minute sa nasteti.

Dupa circa o ora sau doua, pentru mamele aflate la primul copil, respectiv 15-30 min, pentru cele care nu se afla la prima nastere, capul copilului ajunge la nivelul anusului femeii, iar presiunea cauzata de bebelus va duce la deschiderea / dilatarea anusului cu pana la 3-4 cm. Uneori ajuta o baie calda in acest moment sau macar niste comprese calde in zona perineului. De aceea unele femei prefera sa stea pe toaleta si sa impinga, desi este destul de greu sa se mai ridice de acolo odata ce bebelusul este aproape de a se naste. Nu este nicio problema daca la acest moment al travaliului eliminati si fecale. Personalul medical le va indeparta cu discretie, pentru a feri bebelusul sa vina in contact cu ele la nastere.

Spre sfarsitul fazei active de impingere, senzatia de arsura se va intensifica. In acest moment medicul va urmari modul in care se intinde perineul si va decide daca este necesara o incizie pentru a largi deschiderea vaginala (epiziotomie). De cele mai multe ori nu este necesara epiziotomia.

Treptat, capul copilului incepe sa se vada tot mai bine in vagin. Daca inca nu ati chemat medicul, acum este momentul sa o faceti, pentru ca nasterea nu este departe!

Contractiile din etapa a 2-a a travaliului, faza activa:

  • se pot simti diferit fata de cele experimentate in prima faza; pot deveni involuntare, mai puternice si cu fiecare contractie bebelusul avanseaza tot mai mult
  • unele femei considera ca aceste contractii sunt mult mai rele, in timp ce altele se pot simti pierdute, nu mai stiu cum sa impinga eficient, iar altele pur si simplu sunt la unison si se folosesc de fiecare contractie pentru a mai ajuta bebelusul sa mai coboare in vagin
  • daca aveti nevoie de indrumare, intrebati medicul ce trebuie sa faceti. El va poate ajuta sa va stabiliti un ritm. Daca aveti epidurala montata, este foarte posibil sa fie nevoie sa vi se spuna cand sa impingeti, pentru ca nevoia urgenta, naturala, de a impinge va fi minima sau chiar absenta.
  • pot fi mai rare decat cele din prima etapa, cam la 4-7 minute, dar este important ca atunci cand apar sa fie puternice

La ce trebuie sa va ganditi in faza de impingere

  • sa nu impingeti inainte de a fi pregatita
  • colul uterin s-a dilatat complet?
  • Stati intinsa pe spate
  • Impingeti instinctiv

Impingeti intotdeauna atunci cand simtiti ca sunteti pregatita. Nu incercati sa impingeti inainte de a simti nevoia sa o faceti. Uneori, cand colul uterin nu este dilatat complet, puteti simti nevoia sa impingeti. Aceasta reactie spontana este de cele mai multe ori suficienta ca sa ajute colul sa se intinda si sa se dilate rapid.

Femeile care nu se afla la prima nastere, au un col mai elastic. Daca femeile stau intinse pe sapte in timpul travaliului, acest lucru poate duce la o comprimare a venei cave, din cauza uterului. Aceasta comprimare duce la o reducere a debitului sanguin de la inima spre corp si implicit reduce si cantitatea de oxigen furnizata bebelusului. Daca nu puteti sta in picioare sau in genunchi, aplecata in fata, in timpul travaliului, trebuie sa incercati sa stati pe o parte.

Este preferat sa impingeti atunci cand simtiti nevoia sa o faceti si nu cand vi se spune sa impingeti. Unii medici va sfatuiesc sa va tineti respiratia 10 sec si sa impingeti cat puteti de mult si de puternic, cu o singura respiratie intre timp. Acest lucru insa poate reduce cantitatea de oxigen care ajunge la bebelus si ii poate cauza acestuia un stres. De asemenea, si mama va obosi mai repede in acest ritm. Chiar daca actionand instictiv va dura mai mult pana cand se va naste bebelusul, macar el va fi bine oxigenat in timpul travaliului iar mama va avea mai multa energie.

Faza culminanta

Pe masura ce continuati sa impingeti, bebelusul avanseaza si incepe sa i se zareasca si capul. Atunci cand cea mai mare parte a capului se zareste, vorbim despre faza culminanta. Perineul femeii este intins la maxim si puteti resimti o senzatie puternica de arsura.

Pe masura ce capul bebelusului incepe sa iasa, acesta va fi de culoare violet-albastruie si plin de mucus. Puteti sa vedeti un cap plin de par sau un cap fara par. Medicul va controla cu atentie si va sustine capul bebelusului.

Faza nasterii

Dupa ce a aparut fruntea bebelusului, vor aparea pe rand sprancenele, ochii, nasul, gura si barbia si in final, intregul cap.

Daca veti naste in pozitia intinsa pe spate, bebelusul se va naste cu fata spre pat. Capul si corpul bebelusului se nasc practic din 2 contractii separate. In timpul dintre contractii, capul bebelusului se roteste intr-o parte, permitand astfel umerilor sa treaca mai usor.

Bebelusul nu va incepe sa respire normal pana cand nu este complet expulzat. Oxigenul ii este furnizat tot prin intermediul cordonului ombilical. Unii bebelusi pot incerca sa tipe sau sa planga chiar inainte de a fi complet nascuti.

Daca nasteti in apa, capul bebelusului poate sta 2-5 minute in apa inainte ca umerii sa se roteasca si sa iasa. Nu trebuie sa va speriati, bebelusii au un reflex inascut de scufundator care previne inhalarea apei si primeste in continuare oxigen prin cordonul ombilical.

Unii medici vor verifica intre 2 contractii modul in care se prezinta cordonul ombilical, sa nu cumva sa fie in jurul gatului copilului si in cazul in care este, vor incerca sa il elibereze. Daca insa cordonul este strans in jurul gatului copilului de mai multe ori (sau daca este foarte strans), eevntual va plasa doua pense cam la 3 cm distanta, pe cordon si apoi il va taia, ca sa nu il stranguleze pe copil. Dupa aceasta procedura insa, copilul trebuie scos foarte rapid, intrucat i se intrerupe furnizarea oxigenului.

Dupa ce capul copilului a iesit si umerii s-au rotit, medicul va prinde cu grija copilul de cap, plasandu-si mainile pe urechile lui, de o parte si de cealalta a capului si il va ajuta sa inainteze la contractia urmatoare.

Odata cu nasterea, apare adesea si lichidul amniotic care a fost in uter si s-a aflat in spatele copilului. Dupa ce copilul a iesit complet din uter, medicul declara data si ora nasterii.

De obicei, contractiile in timpul fazei de nastere sunt prezente, dar la un interval mai mare, de 4-7 minute. Dupa nasterea copilului uterul se odihneste 5-20 min, dupa care incepe din nou sa se contracte pentru a expulza si placenta.

Unii bebelusi se nasc dintr-o data, nu au nevoie de 2 sau mai multe contractii din momentul in care a iesit capul. Unii reactioneaza imediat si incep sa planga, altii au nevoie de putin ajutor din partea medicului neonatolog, care ii va freca pe piele cu mana sau le va da oxigen.

Unele femei sunt atat de uimite de noua minune aparuta in viata lor incat uita aproape imediat de toate durerile indurate si vor sa isi tina imediat bebelusul in brate. Alte femei insa simt nevoia sa aiba putin spatiu, sa realizeze ce li s-a intamplat.

Este important insa sa va tineti copilul in brate si sa stabiliti un contact vizual cu el. Cel mai puternic simt al bebelusului la nastere este mirosul si este bine pentru ei sa poata sa isi miroasa parintii. Daca mama il tine in brate, contact piele pe piele, dupa o jumatate de ora – o ora va dori sa suga. Alaptarea in prima ora de dupa nastere creste succesul unei alaptari viitoare.

Cat timp dureaza etapa a 2-a a travaliului?

Ca si prima etapa a travaliului si aceasta a doua etapa are niste limite de timp. Ea poate sa dureze intre 1-2 ore, daca sunteti la primul copil, respectiv 15-45 min, daca nu sunteti la primul copil.