Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Travaliul - Etapa 1

Travaliul – Etapa 1

image

Prima faza a travaliului, cea in care colul uterin se subtiaza si incepe sa se dilate, se poate imparti in 3 faze diferite:

 • Faza de inceput


 • Faza activa


 • Faza de tranzitie

Este bine sa puteti recunoaste in ce faza va aflati pentru ca aceasta informatie o sa va ajute sa stiti cand trebuie sa va sunati medicul, cand trebuie sa plecati spre spital.


Etapa 1 - Faza de inceput

Puteti considera ca sunteti in faza de inceput a etapei I a travaliului atunci cand colul uterin este foarte subtiat si s-a dilatat circa 3-4 cm.

De obicei medicul inregistreaza acest moment ca fiind debutul travaliului.

Pentru unele femei, aceasta modificare este evidenta si nu trece neobservata. Contractiile se intetesc, devin mai puternice si dureaza mai mult. Pentru alte femei insa, aceasta modificare trece neobservata poate si pentru ca ele nu reactioneaza diferit la niste contractii mai intense.

Uneori travaliul trece rapid de la faza de inceput la faza activa a primei etape. Unele femei pot chiar sa sara peste faza de inceput si sa treaca direct la faza activa a etapei I, cu contractii regulate, puternice, dar care totusi ii acorda suficient timp sa se pregateasca si sa porneasca spre spital.

Contractiile in faza de inceput

Pe parcursul primei etape a travaliului, atat in faza de inceput, cat si in cea activa si de tranzitie, muschii uterini se contracta si dupa fiecare contractura devin mai scurti, reducand astfel dimensiunea uterului si impingand bebelusul in jos, afara. In timpul unei contractii, uterul se balanseaza inainte si inapoi, colul uterin se subtiaza si incepe sa se dilate.

Contractiile din timpul travaliului de obicei sunt progresive, debutand cu contractii de 20-30 sec, neregulate si destul de usoare pentru ca ulterior sa devina mai lungi, de 40-70 sec, mai intense si la distante mai mici de 5 minute. Nu toate femeile intrate in travaliu insa urmaresc acelasi tipar, unele putand sa aiba contractii moderate, la distanta de 5 min, pana cand bebelusul se naste.

Fiecare femeie este insa unica, la fel si fiecare sarcina, deci nu va asteptati sa aveti aceeasi durata a travaliului cu a altei femei insarcinate si nici macar aceeasi durata pe care ati avut-o la o sarcina anterioara.

Contractiile din faza de inceput se pot prezenta ca:

 • O perioada calma (sau dureroasa) a pre-travaliului, care se schimba intr-o durere mai bine definita, care incepe, atinge un maxim si apoi dispare
 • Contractiile devin mai regulate si o sa puteti observa ca au o anumita ritmicitate
 • Contractiile vor fi la o distanta de 3-5 minute si vor dura circa 40-45 sec
 • Contractii moderate ca durere, neregulate, scurte si la distanta mare unele de altele pentru inceput, care au devenit apoi mai dureroase, mai regulate, mai lungi si mai dese.
 • Contractiile raman neregulate, insa sunt mai puternice. Ele pot fi la 3-5-7 min distanta unele de altele inca.
 • Contractiile se pot simti puternic inca de la inceput, durand circa 40-50 sec si aparand la fiecare 5 min
 • Contractiile pot sa devina mai puternice dupa ce se rup membranele

De ce trebuie sa tineti cont in faza de inceput

Daca sunteti la primul copil, mai mult ca sigur veti petrece aceasta faza de inceput acasa. Puteti sa va sunati medicul si sa il anuntati ca a inceput travaliul, care este intensitatea contractiilor, la ce interval apar si cat dureaza. Daca sotul dvs este la lucru, acum este momentul sa il sunati sa vina acasa. De asemenea, daca mai aveti de dat ceva telefoane si de organizat lucrurile pentru eveniment, puteti sa sunati. Daca este noapte, lasati-I sa mai doarma si sunati-I cand chiar aveti nevoie de ei.

Daca nu sunteti la primul copil, atunci ar fi bine sa va anuntati deja medicul si sa plecati catre spital. Spre deosebire de prima sarcina, este posibil ca la aceasta sarcina sa treceti mult mai repede de la faza de inceput la cea de tranzitie. Este posibil ca in aceasta faza de inceput sa va dilatati deja 6-8 cm, inainte sa incepeti sa aveti contractii foarte dureroase (in loc de 3-4 cm, daca ati fi fost la primul copil).


Etapa 1 - Faza activa

Faza activa a etapei 1 a travaliului este considerata atunci cand colul uterin se dilata de la 3-4 cm pana la 7-8 cm.

Ca femeie, organismul munceste din greu acum pentru a deschide colul uterin si pentru aceasta contractiile trebuie sa fie puternice. Probabil va intrebati cat de mult mai pot creste in intensitate? Puteti sa discutati cu medicul dvs eventual de calmante. Trebuie sa invatati sa respirati astfel incat sa fiti la unison cu contractiile. Nu incercati sa vorbiti in timpul contractiilor, concentrati-va mai degraba asupra lor.

Contractiile in faza activa

De obicei contractiile din faza activa devin mai lungi, mai frecvente, dar este posibil sa se mentina in acelasi ritm ca in faza de inceput. Diferenta in acest caz va fi data de intensitatea contractiilor, pentru ca in aceasta faza ele vor deveni mai puternice si vor solicita mai multa energie din partea mamei.

Contractiile in faza activa se pot prezenta ca:

 • Puternice, regulate, la intervale de 2-3-4 minute si cu o durata de peste 45 sec, dar mai putin de 70 de sec
 • O combinatie de contractii puternice si medii, la 2-7 min distanta, care devin din ce in ce mai puternice si care sunt urmate de contractii mai usoare
 • Foarte dureroase si care va fac sa va intrebati cat timp trebuie sa mai indurati asta
 • Niste contractii care necesita intreaga atentie a femeii, aceasta nemaiputand nici macar sa vorbeasca in timpul contractiei
 • Este posibil ca datorita emotiilor, pe drumul spre spital sau la sosirea la spital, datotorita adrenalinei eliberate, contractiile sa se rareasca sau chiar sa se opreasca.
 • Daca totusi contractiile se opresc si nu mai reincep, este posibil sa trebuiasca sa alegeti intre:
  • A merge acasa pana reincep contractiile
  • Sa va odihniti si sa asteptati
  • Sa vi se induca travaliul sau sa vi se rupa membranele de catre medicul ginecolog sau sa vi se dea oxitocina

De ce trebuie sa tineti cont in faza activa a primei etape a travaliului

Daca credeti ca va aflati in faza activa a primei etape a travaliului, neaparat trebuie sa luati legatura cu medicul dvs si sa porniti spre spital. Instiintati medicul despre frecventa, intervalul si intensitatea contractiilor.

Daca acesta este primul copil, atunci in aceasta faza ar trebui sa plecati spre spital.

Daca nu sunteti la primul copil, deja in aceasta faza ar trebui sa fiti in spital. Daca nu ati ajuns inca la spital, plecati cat de curand !

Urmati-va instinctele ! Ca femeie, veti stii cand este momentul sa sunati medicul si sa plecati spre spital. Partenerul dvs nu ar trebui sa ia o decizie in aceasta privinta, pentru ca sa nu va treziti fie ca plecati prea devreme spre spital, fie ca plecati prea tarziu.


Etapa I - Faza de tranzitie

In aceasta faza de tranzitie, colul uterin se dilata de la 7-8 cm la 10 cm (complet dilatat).

Aceasta faza marcheaza si sfarsitul primei etape a travaliului si precede faza in care trebuie sa incepeti sa impingeti. Uneori femeile aflate in aceasta faza nu vor observa o schimbare la contractii, insa li se va schimba comportamentul sau invers.

Contractiile in faza de tranzitie

Acestea se pot prezenta ca:

 • Fiind la un interval de 1-3 min distanta si cu o durata de 50-70 sec
 • Contractii legate, sau fara perioada de odihna intre ele. Acestea sunt numite contractii cu varf dublu, pentru ca ele cresc in intensitate, apoi incep sa scada, dar nu scad si incep din nou sa creasca
 • Fiind o singura contractie, continua, cu dureri in partea de jos a spatelui, dureri in zona soldurilor si dureri in zona anala, care nu scad complet in intensitate intre 2 contractii
 • O nevoie urgenta de a impinge, resimtita de femeia intrata in travaliu. Uneori aceasta nevoie poate fi prematura, intrucat colul uterin nu este inca dilatat complet.
 • Niste contractii care iti taie respiratia, atunci cand ating maximul, datorita nevoii urgente de a impinge. Puteti incepe sa scoateti tot felul de sunete, normale pentru aceasta faza, iar acestea de obicei anunta faptul ca va indreptati catre faza de inceput a celei de-a doua etape a travaliului.

Semne fizice de tranzitie

Pentru unele femei faza de tranzitie poate sa fie reprezentata de 1-2 contractii, sau pentru altele poate dura si 1-2 ore.

Care sunt semnele pe care le veti simti la sfarsitul etapei 1:

 • Simtiti ba ca va este cald, ba ca va este frig
 • Tremurati involuntar
 • Aveti senzatie de ameteala / greata sau varsaturi
 • Va simtiti obosita sau extenuata pentru ca organismul elibereaza endorfine
 • Incepeti sa scoateti tot felul de sunete
 • Aveti o sangerare de un rosu aprins
 • Va simtiti confuza

Asigurati-va ca puteti sa adaptati spatiul in care stati astfel incat sa va simtiti cat se poate de confortabil, daca va este cald sa puteti porni un aer conditionat sau sa deschideti un geam, daca va este frig, sa aveti la dispozitie o patura si neaparat sosete (majoritatea femeilor in timpul travaliului au picioarele reci, chiar daca in rest sunt OK)

Tremuratul se poate datora fie senzatiei de frig, fie datorita medicatiei, daca ati optat pentru epidurala.

Este de asemenea normal sa vomitati in timpul fazei de tranzitie sau sa aveti stari de voma. Acestea se vor potoli dupa ceva timp si va veti simti mai bine. Continuati sa beti lichide, chiar daca vomitati.

Endorfina este o substanta produsa de organismul uman care joaca un rol foarte important in inhibarea durerii. Ea atinge nivelul maxim in timpul travaliului si este prezenta inca o perioada dupa nastere. Daca va simtiti obosita sau adormita, este si din cauza endorfinei. Nu trebuie sa va ingrijorati si sa va ganditi ca nu o sa puteti sa mai continuati. Faptul ca deveniti obosita este un indicator pentru medicul dvs ca travaliul progreseaza si va ajuta pe dvs sa va relaxati si sa va odihniti intre contractii.

Daca va simtiti in siguranta, sunteti calma si acceptati modificarile aparute, se vor elibera oxitocina (un hormon care stimuleaza contractiile) si endorfinele. Daca insa va panicati, va stresati, organismul va elibera adrenalina, care va inhiba eliberarea endorfinelor si la incetini sau va stopa contractiile.

Este normal sa incepeti sa scoateti tot felul de sunete sau chiar sa tipati pentru a va usura. Majoritatea celor care aud o femeie in travaliu cum ‘se chinuie’, vor fi probabil inspaimantati. In realitate insa, sunetele scoase sunt ca o reactie de eliberare, iar intre contractii femeia este perfect lucida.

Inainte sa incepeti sa impingeti este posibil sa eliminati o cantitate semnificanta de sange rosu aprins si de mucoasa vaginala.

De ce trebuie sa tineti cont in faza de tranzitie

Aceasta faza este una foarte provocatoare pentru majoritatea femeilor aflate in travaliu, pentru ca necesita un efort imens pentru a-si schimba pozitia si chiar a vorbi.

Nu ascultati alte povesti de nastere. Fiecare nastere este unica si fiecare viitoare mama o traieste altfel.