Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Alimente de evitat

Alimente de evitat pentru bebelusi

Sarea

image

Bebelusii nu au nevoie de sare in mancare intrucat rinichii lor nu sunt pregatiti sa faca fata unui aport suplimentar de sare. Evitati si cubuletele concentrate de legume, intrucat si acestea contin sare.


Zahar

image

Bebelusul nu are nevoie de zahar. Evitand dulciurile, sucurile si gustarile dulci, veti preveni si aparitia cariilor pentru dintisori. Daca este nevoie sa indulciti mancarea, folositi banana zdrobita, lapte matern sau formula.


Mierea

image

Nu este recomandat sa ii dati bebelusului miere inainte de implinirea varstei de 1 an intrucat aceasta poate contine o bacterie care sa duca la boala numita botulism. Mierea este si ea tot un zahar si este bine sa evitati consumul in exces si dupa varsta de 1 an, pentru a proteja dantura.


Nucile

image

Nu este recomandat sa dati nuci sau alune copiilor inainte de implinirea varstei de 5 ani, pentru ca exista riscul sa se inece cu ele. Atentie la istoricul de alergii la alune (daca stiti ca aveti in familie membri alergici la alune).


Alimente cu continut scazut de grasimi

Grasimea este o sursa importanta de calorii si chiar si unele vitamine pentru bebelusi si copii mici. Pentru bebelusi si copii cu varsta sub 2 ani este recomandat sa consume lapte gras, iaurt si branza, decat lapte, iaurt si branza degresate.


Grasimi saturate

Nu ii oferiti copilului prea multe alimente care sunt bogate in grasimi saturate sau grasimi 'rele', cum ar fi chipsuri, prajituri, hamburgeri.


Rechin, peste spada

Nu este recomandat sa ii dati bebelusului si copilului mic rechin sau peste spada, intrucat continutul de mercur din acesti pesti este destul de mare si poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului.


Oua

image

Oul se poate introduce in alimentatia bebelusului, la recomandarea medicului pediatru, dupa varsta de 6 luni, si numai fiert tare. Se va da numai galbenusul, nu si albusul, intrucat acesta din urma este potential alergen.