Piure de legume
Ingrediente
- Cartof
- Morcov
- Spanac
- Salata verde
- Dovlecei
- Eventual si gulie sau patlagelele rosii
Nu se administreaza sugarului legume mai greu de digerat, cum sunt conopida si fasolea uscata.
Unele mame prepara piureul din toate legumele care au fiert in supa, dar este mai bine ca acesta sa fie pregatit dintr-o singura leguma. Fierberea trebuie sa aiba loc intr-un vas acoperit, pentru a se evita pierderea exagerata a vitaminelor. Fierberea zarzavaturilor la abur este cea mai recomandata metoda de preparare, deoarece se conserva culoarea, gustul, sarurile minerale si, in buna parte, vitaminele.
Legumele congelate, deshidratate sau conservate, ca mazarea verde, fasolea verde, dovleceii, sucul de rosii pot fi folosite pentru sugar, daca suntem in sezon de iarna, la varsta cand i-am putea administra aceeasi leguma proaspata.
La zarzavatul bine omogenizat adaugam 1-2 lingurite de unt sau ulei. Putem sa diluam eventual zarzavatul cu 2-3 linguri de lapte de vaca sau cu zeama in care au fiert legumele, pentru a nu se pierde sarurile minerale si vitaminele care au trecut in aceasta apa.
Sugarilor de 5-6 luni le vom da cel mult 10 g piure, completat cu supa de zarzavat. La copiii peste 6 luni, piureul poate sa constituie intreaga masa.
Piure de sfecla (de la varsta de 5 luni, cu acordul medicului pediatru)
Ingrediente:
- 1 sfecla mijlocie
- 1 cartof
- 1 felie de carne pui (cat o lingura)
- 2 linguri gris
- 1 lingura ulei masline
Mod de preparare:
Se fierbe sfecla, cartoful si carnea de pasare. In ultimele 5-10 minute de fierbere se adauga grisul si se fierb impreuna. Dupa fierbere se adauga uleiul si se face piureu cu mixerul. Se pot adauga pentru gust cateva picaturi de lamaie.
Piure de broccoli
Ingrediente:
- 1 broccoli cat pumnul strans
- 1 galbenus de ou fiert tare
- 1 lingura ulei masline extravirgin
- malai
Mod de preparare:
Se fierbe broccoli in apa cat sa acopere bine. Dupa fierbere se adauga un galbenus de ou fiert tare si o lingura de ulei de masline extravirgin, apoi se face piureu cu mixerul.
Se pune din nou pe foc si se adauga malai extra cat sa se ajunga la un piure potrivit pentru gustul bebelusului.
Piure de dovlecel cu lamaie
Varsta recomandata: dupa 6 luni (cu acordul medicului pediatru)
Ingrediente:
- 150 g de dovlecei
- 20 g de branza alba (sau 10 g de iaurt + 10 g de smantana)
- 1 lingura de suc de lamaie
Mod de preparare:
Se taie capetele dovlecelului si se spala bine, fara a se indeparta coaja. Se fierbe 15 minute in cuptorul cu microunde. Se pune in mixer, adaugandu-se sare si sucul de lamaie, apoi se adauga si branza, amestecand mereu.
Piure de spanac
Ingrediente
- 200 g spanac
- 5 g unt
- 5 g faina
- 100 ml lapte
- 5 g orez
- lamaie
Mod de preparare
Se spala spanacul pana apa iese curata, se scot coditele si se lasa sa se scurga.
Se fierbe inabusit in zeama lui sau in bain-marie. Se toaca pe un fund de lemn.
Separat, se face un sos Bechamel din 5 g unt, faina si lapte. Se pune spanacul in sos, orezul care a fost fiert separat, si se lasa sa mai fiarba putin. Se ia de pe foc si se adauga zeama de lamaie.
Spanacul nu va fi consumat reancalzit!