Schema de diversificare
Una dintre bucuriile statutului de parinte este reprezentata de momentul hranirii, adica atunci cand poti sta jos cu noul nascutul si sa te bucuri de acest timp prin a te apropia de copil, in timp ce ii oferi nutritia de care are nevoie.
Diversificarea alimentatiei sugarului inseamna introducerea in meniul zilnic al bebelusului a altor alimente, in afara laptelui. Este o etapa importanta in viata copilului, care se impune, deoarece necesitatile sale nutritive sint in crestere si nu mai pot fi acoperite in totalitate de alimentatia lactata.
Cat de des ar trebui sa il hranesti?
In trecut, medicii pediatri au recomandat ca hranirea sa aiba loc doar o data la 3 – 4 ore – indiferent daca acestuia ii era foame sau nu. In ziua de astazi, medicii pediatri spun noilor parinti sa fie mai flexibili si sa isi hraneasca bebelusul la cerere, raspunzand la foametea copilului prin a il hrani putin mai devreme, eliminand urmatoarea hranire. De obicei, este recomandat ca prima hranire si cea de noapte sa aiba loc la aceeasi ora in fiecare zi, in timp ce celelalte pot avea o ora flexibila. Prin efectuarea acestui lucru, hranirea nu va deveni prea aleatoare si copilul va avea un oarecare simt al rutinei.
Toti nou nascutii alaptati vor manca, de cele mai multe ori, o data la 2 ore; de obicei, dupa ce s-au trezit. Desigur, acest lucru poate fluctua, ca si multi alti factori (inclusiv cat de mult a mancat la ultima hranire) care pot avea un rol. S-ar putea ca nou nascutii, care sunt hraniti cu lapte praf, sa manance o data la 3 sau 4 ore; dar, desigur, acest numar poate, intotdeauna, sa fluctueze. Tine minte ca beblusul nu ar trebui sa consume, ca si o bautura normal, lapte de vaca, pana cand nu va ajunge la varsta de un an.
Pe masura ce stomacul copilului se dezvolta, programul de hranire va incepe sa se normalizeze, iar timpul intre fiecare hranire va incepe sa se mareasca. Atunci cand copilul va ajunge la varsta de 6 – 8 luni, acestia nu ar trebui alaptati sau hraniti cu biberonul mai mult de 4 – 6 ori pe zi, iar, in tot acest timp, ei nu ar trebui sa se trezeasca noaptea pentru a se hrani. In final, copilul va trebui sa renunte la laptele matern sau laptele praf si sa consume lapte de vaca, atunci cand ajunge la varsta de un an. Pana la aceasta varsta, copilul ar trebui sa consuma 3 mese pe zi, cu gustari nutritive intre ele.
Modelele de hranire pot fi confuze, dar vei invata, eventual, de ce are nevoie copilul tau. Vei invata, de asemeni, cum sa raspunzi la acele nevoi. Daca exista probleme, vorbeste cu medicul pediatru pentru a fi sigura ca nu exista vreo problema medicala.
Cand este pregatit copilul sa faca tranzitia catre alimente solide?
Pe masura ce copilul inainteaza in varsta, vei observa ca timpul dintre hraniri se va mari. Copilul va manca, de asemeni, foarte rapid. Pana in momentul cand copilul va avea varsta de 4 – 6 luni, va fi greu sa ii oferi toate necesitatile cu privire la nutrienti si energie doar cu lapte matern sau lapte praf si, atunci, vei introduce alimente solide, deoarece, in acest stadiu, sistemul digestiv este indeajuns de matur sa faca fata acestei schimbari.
Este recomandat, conform specialistilor, sa nu ii dai copilului alimente solide pana la varsta de 6 luni, desi unii copii pot fi pregatiti, pentru aceasta etapa, mai devreme.
Unele dintre semnele ca bebelusul este pregatit pentru alimente solid sunt: atunci cand pot sta, cu ajutor, in picioare, au sprijin bun la nivelul gatului si al capului, este atent la alti membri ai familiei in timpul mesei si este in stare sa inghita cereale moi pentru copii. Tine minte ca cerealele ar trebui sa fie folosite, prima data, si ca alimentele trebuie suplimentate cu lapte matern sau lapte praf.
Scopul acestei schimbari, de a elimina laptele matern sau laptele praf, este de a introduce, treptat, diferite gusturi si texturi, pentru ca, pana la varsta de un an, copilul sa se bucure de o dieta variata si sanatoasa.
Fiecare copil este diferit. Unii dintre ei se bucura de incercarea unor unoi gusturi si texturi, trecand, astfel, prin procesul de eliminare a laptelui matern rapid si usor, in timp ce altii au nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu noile alimente. Actioneaza cu ritmul copilului tau, trecand intr-un alt stadiu al acestei schimbari atunci cand este potrivit pentru el.
Ca regula, se incepe diversificarea la 4 luni pentru copiii alimentati artificial si la 6 luni pentru cei alimentati natural, iar in paralel, se impune conditia ca bebelusul sa fi atins limita de 6 kilograme.
ATENTIE ! Nu incepeti diversificarea inainte de a va consulta cu medicul pediatru ! Fiecare bebelus este unic si are propriul ritm de dezvoltare!
Este important sa ii oferi copilului cantitatea corecta de nutrienti, in momentele potrivite, pentru ca acesta sa aiba parte de o dezvoltare sanatoasa in perioada infantile si mai tarziu in viata. Exista cateva intrebari, atunci cand vorbim despre hranirea copilului.
Principiile diversificarii sint:
- Se incepe la sugarul sanatos, fara nici o urma de boala
- Se introduce un singur aliment nou odata, pentru a testa toleranta copilului la acesta
- Se incepe cu cantitati mici si se va merge progresiv pina la inlocuirea completa a unei mese de lapte
- Se va incerca hranirea copilului cu lingurita, cu copilul asezat in sezut
- Daca bebelusul refuza un anumit aliment, nu se va insista, in special in acest stadiu. Asteptati cateva zile si apoi reluati administrarea lui. Tine minte ca acesta primeste, inca, majoritatea nutrientilor si energiei de care are nevoie de la laptele matern sau laptele praf
- Alimentele utilizate pentru alimentatia sugarului trebuie sa fie proaspete, facute in casa, de preferinta, fara conservanti, condimente, fara sare sau zahar, pina la virsta de 1 an
- Se vor urmari scaunele bebelusului, daca apar varsaturi, si se monitorizeaza cresterea ponderala
- Se va incepe cu cerealele instant amestecate cu lapte, in cazul copiilor hipotrofici (mai slabuti), sau cu supa de zarzavat, la copiii eutrofici (cu greutate normala) sau hipertrofici (greutate peste normal).
Cerealele se administreaza de preferinta la masa de seara, in biberon. Se vor cauta initial cele fara gluten, mai dificil de digerat de sugarii pana la 6 luni.
Supa de zarzavat se administreaza la masa de pranz. Se folosesc pentru prepararea ei initial numai radacinoase (morcov, telina, albitura), apoi cartof, dovlecel, ardei, ceapa, etc., respectindu-se regula introducerii treptate. Este permisa adaugarea in supa a unei lingurite de ulei, pentru a-i creste valoarea calorica si nutritiva.
In primele zile se administreaza numai zeama, incepindu-se cu 20-30 ml, apoi se va creste cu 20-30 ml/zi pina la 100ml, dupa care se vor adauga si legumele fierte si pasate, deasemenea in cantitati crescute progresiv.
A treia masa care se va inlocui este cea de la ora 10-11, cand se introduc sucurile de fructe (mar, portocala, piersica) si sucul de morcov, urmate de "ingrosarea" acestuia cu pulpa fructelor mentionate, plus, in functie de sezon, altele: caisa, para, strugure.
Sunt controversate administrarea de banana si kiwi - cu continut vitaminic si de minerale bogat, dar cu potential alergogen, de aceea recomandate de unii medici dupa varsta de 1 an.
In toate cazurile, introducerea acestor noi alimente se va completa cu laptele pe care il primea sugarul in mod obisnuit la acea ora. Inlocuirea completa se face numai cind noul aliment are consistenta crescuta (piure) si sugarul primeste 120 - 150 g din respectivul aliment.
La varsta de aproximativ 6-7 luni, dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu cele 3 mese diferite se va adauga branza de vaci - de obicei amestecata cu piureul de fructe.
Atunci cand copilul are varsta de 6 – 8 luni, vei continua sa introduci noi alimente, dar ar trebui sa faci acest lucru cu un aliment o data, pentru a te putea asigura ca acesta nu are vreo alergie. Intai, ar trebui sa incepi sa introduci lingura in gura copilului, pentru ca acesta sa se obisnuiasca cu sentimentul respectiv, si, eventual, sa pui in lingura alimente piure, cu putin lapte matern sau lapte praf.
- Legume piure, cum ar fi de morcovi, nap suedez sau cartofi.
- Fructe piure, cum ar fi de banane, pere sau mere coapte.
- Cereale care nu contin grau, cum ar fi orez, sagotier sau porumb pentru copii.
Ulterior, se va introduce carnea, in piureul de legume de la masa de pranz - pui ,vita sau peste - mixata, in cantitati progresiv crescute.
De doua ori pe saptamana se poate da galbenus de ou fiert tare, in locul carnii. Ca garnituri se poate inlocui piureul de legume cu spanac, orez, ciulama (sos alb). Se pot prepara perisoare cu orez sau galuste de gris, facute numai cu galbenusul de ou.
Odata ce copilul s-a obisnuit sa manance cu o lingura, poti mari, treptat si lent, numarul acestor hraniri oferite pe zi.
In acest stadiu, copilul va consuma aproximativ 500/600 de ml de lapte matern sau lapte praf, in fiecare zi, iar pe langa aceasta el ar trebui sa aiba cel putin o masa cu alimente bogate in proteine, cum ar fi carne slaba, peste sau linte. Ouale ar trebui sa fie gatite indeajuns de mult, pana cand galbenusul este tare.
De la 8 luni se poate introduce in alimentatie iaurtul, simplu, natural, cantitati mici de unt si smantana, adaugate la masa de pranz sau constituind o masa separata (la ora 17:00-18:00), alaturi de mamaliguta sau paste fainoase (taietei). De la aceasta varsta sunt permise painea, biscuitii, prajiturele dietetice de casa (papanasi,de ex.). Sugarul va fi incurajat sa tina aceste alimente in mana si sa manance singur.
Dupa 9 luni se poate schimba usor gustul alimentelor cu lamaie, bors, adaugate in supe sau cu usturoi in sosurile albe sau de rosii. Practic, pe masura ce se apropie de un an, copilul va putea sa manance mancare gatita, foarte variat, asemenator cu restul familiei, cu restrictie la sare, prajeli, condimente, oul crud/ albusul de ou, chiar preparat, carnea de porc, grasimi animale/vegetale in cantitate crescuta.
De la varsta de un an laptele praf folosit se poate inlocui cu lapte de vaca, dar pentru mamele care mai alapteaza, este foarte bine sa nu intarce copilul, daca lactatia este prezenta si copilul manifesta inca interes pentru supt.
Pana la varsta de 1 an sunt total interzise:
- Mierea de albine
- Albusul de ou
- Carnea de porc
- Alunele, nucile, alte seminte (pericol de innecare)
- Ciocolata
- Alimente prajite, grase, condimentate
Odata cu inceperea diversificarii se va tine cont ca sugarul trebuie sa primeasca si lichide in cantitate suficienta - apa minerala plata, sucuri de fructe facute in casa, ceai.
Pe toata perioada diversificarii, parintii trebuie sa tina legatura cu medicul copilului, care va monitoriza starea de nutritie a copilului si evolutia curbei ponderale. Un lucru trebuie avut in minte, si anume ca fiecare copil are apetitul sau si ritmul sau de crestere si dezvoltare, de aceea el nu trebuie comparat cu alti copii, ci evaluat din punct de vedere clinic de catre medic
Exemplificari practice ale diversificarii pentru 5-6 luni:
Alimente |
Cantitate |
Preparate din lapte |
750 ml |
Faina fara gluten |
15 grame |
Legume mixate |
50 - 100 grame |
Fructe |
40 ml suc,50 gr compot |
Apa |
  |
Exemplificari practice ale diversificarii pentru 6-7 luni:
Alimente |
Cantitate |
Preparate de lapte |
700 ml |
Carne |
10 grame |
Legume/cartofi |
100 gr/25 gr |
Suc de fructe/Fructe |
50 ml/75 ml |
Faina/Zahar |
30 gr/5 gr |
Grasimi(ulei) |
5 gr |
Apa |
  |
Exemplificari practice ale diversificarii pentru 9 luni:
Alimente |
Cantitate |
Preparate de lapte |
500 ml |
Iaurt, branza |
½ de ceºcuta |
Carne |
20 gr |
Cereale/biscuiti/paine |
20 gr(2 biscuiti) |
Cartof |
20 gr |
Legume |
350 gr |
Fructe |
200 gr |
Suc de fructe |
50 ml |
Zahar |
10 gr |
Grasimi |
5 gr |
Apa |
  |
Poti discuta pe forumul 7 pitici cu alte mamici despre alimentatia artificiala si diversificarea hranei bebelusilor
Poti gasi retete si infoematii pentru diversificare pe forumul 7 pitici