Cancerul de col uterin este cel mai usor de prevenit, daca se efectueaza controale regulate. Este recomandat ca fiecare femeie sa mearga la un control cel putin de 2 ori / an si sa isi faca acest test.
Testul Papanicolau (dupa numele inventatorului sau Georgios Nicholas Papanikolaou) cauta modificari ale celulelor recoltate din colul uterin, care se pot transforma in celule canceroase daca nu sunt tratate corespunzator. Testul HPV se uita dupa prezenta virusului care poate cauza modificarea celulelor (HPV = human papillomavirus).
Testul Papanicolau este recomandat pentru toate femeile si poate fi facut in cadrul unui control de rutina. In timpul testului Papanicolau, medicul va folosi un instrument de plastic sau de metal, numit speculum, pentru a largi vaginul. Acest lucru ii va permite sa examineze atat vaginul cat si colul uterin si sa recolteze cateva celule si mucus din colul uterin si din zona de langa el. Ulterior celulele recoltate sunt trimise la laborator, care va verifica daca sunt sau nu normale.
Daca odata cu testul Papanicolau faceti si testul HPV, celulele recoltate in timpul examenului Papanicolau vor fi testate si pentru HPV.
Astazi se practica tot mai mult ca in cadrul unui examen de rutina sa se efectueze si testul Papanicolau. Examenul de rutina presupune investigarea uterului, a ovarelor pentru a depista eventuale probleme.
De cand este recomandat sa incepeti sa faceti testul Papanicolau
Este recomandat sa incepeti sa faceti testul Papanicolau incepand cu varsta de 21 de ani, sau la 3 ani de la inceperea activitatii sexuale.
Testul Papanicolau este util numai pentru detectarea cancerului de col uterin. El nu poate depista cancerul ovarian, uterin sau vaginal.
Testul HPV este recomandat sa inceapa a fi facut dupa varsta de 30 de ani. Daca aveti 30 de ani sau mai mult si testul Papanicolau a iesit bun, sansele de a dezvolta un cancer de col uterin in urmatorii ani sunt foarte mici. De aceea, este posibil ca medicul dvs sa va recomande urmatoarea testare abia peste 3 ani.
Cum sa va pregatiti pentru testul Papanicolau
Nu trebuie sa va programati consultatia pentru efectuarea testului Papanicolau daca sunteti la menstruatie.
Daca urmeaza sa efectuati un test Papanicolau, este recomandat cu 2 zile inainte de test:
- Sa nu faceti spalaturi vaginale
- Sa nu folositi tampoane interne
- Sa nu faceti sex
- Sa nu folositi medicamente sau crème intravaginale
Rezultatele testului Papanicolau
Rezultatele testului Papanicolau vor fi primite in circa 3 saptamani. Daca testul va indica faptul ca e posibil sa fie ceva in neregula, trebuie sa luati legatura cu medicul dvs si sa vedeti ce va recomanda. Nu trebuie sa intrati in panica pentru ca ati avea cancer de col uterin, intrucat rezultatele testului pot sa nu fie normale din mai multe motive.
Daca testul indica faptul ca exista celule anormale care ar putea deveni celule canceroase, medicul va va informa daca trebuie sa urmati un tratament si care este acela.