Varicela si sarcina
Varicela este o boala virala extrem de contagioasa care determina o eruptie insotita de mancarime. Daca faceti varicela in timpul sarcinii, riscurile depind de saptamana de sarcina in care o faceti.
Daca faceti varicela in primele 20 de saptamani de sarcina, mai ales intre saptamana a 8-a si a 20-a, copilul se confrunta cu un risc mic de a dezvolta o malformatie congenitala rara, numita sindromul varicelei congenitale.
Un copil care are sindromul varicelei congenitale poate sa dezvolte:
- cicatrici pe piele
- defecte musculare si osoase
- malformatii ale membrelor
- probleme de vedere
- retard mental
A doua perioada vulnerabila este la sfarsitul sarcinii. Daca varicela apare cu doar cateva zile inainte de nastere, bebelusul se poate naste cu o potentiala infectie amenintatoare de viata.
Majoritatea femeilor insarcinate sunt imune al varicela, fie datorita imunizarilor facute, fie datorita faptului ca au facut varicela in copilarie.
Daca va ganditi sa ramaneti insarcinata si nu aveti imunitate la varicela, intrebati-va medicul de vaccinul contra varicelei. Este recomandat ca dupa vaccinare sa mai asteptati macar 4 saptamani pana la conceptia copilului. Daca nu sunteti sigura daca aveti sau nu imunitate la varicela, puteti ruga medicul sa va prescrie niste analize de sange prin care sa se evidentieze acest lucru.
Daca faceti varicela in orice moment in timpul sarcinii, va expuneti la un risc mare de a dezvolta potentiale complicatii severe cum ar fi pneumonia. Daca ati fost expusa la varicela si nu aveti imunitate fata de aceasta, contactati-va imediat medicul ginecolog. El ar putea sa va recomande o injectie cu imunoglobulina care contine anticorpi pentru virusul de varicela. Daca aceasta se administreaza in primele 96 de ore de la expunere, imunoglobulina poate preveni varicela sau macar poate reduce severitatea bolii. Din pacate nu se stie daca acest tratament protejeaza si fatul.