PESTELE IN TIMPUL SARCINII
Daca va intrebati daca aveti sau nu voie sa consumati peste in timpul sarcinii, aflati ca nu sunteti singura.
Fructele de mare pot fi o sursa bogata de proteine si fier, nutrienti esentiali pentru cresterea si dezvoltarea fatului. In plus, acizii grasi omega-3 din peste pot ajuta la dezvoltarea creierului fatului.
Unele tipuri de fructe de mare insa, si mai ales pestii pradatori mari, cum ar fi rechinul, pestele sabie, pot contine un nivel ridicat de mercur. Desi acest continut de mercur nu este neaparat o problema pentru majoritatea adultilor, lucrurile se schimba atunci cand vorbim de o femeie insarcinata sau care isi propune sa ramana insarcinata. Daca mancati in mod regulat peste bogat in mercur, aceasta substanta se poate acumula in timp in fluxul sanguin si prea mult mercur in sange poate afecta dezvoltarea creierului si a sistemului nervos al fatului.
Ce cantitate de fructe de mare este recomandata?
Femeile insarcinate pot manca maxim 340 grame de fructe de mare pe saptamana.
Nu toti medicii sunt de acord cu aceasta limita.
Ce puteti sa mancati in siguranta?
Puteti sa optati pentru fructe de mare cu continut redus de mercur, cum ar fi:
- creveti
- rac
- somon
- somn
- cod
Conservele cu carne slaba de ton sunt de asemenea o alegere buna, dar trebuie sa va limitati la maxim 170g / saptamana si sa alegeti numai ton alb.
Evitati pestele crud si crustaceele, ca si fructele de mare congelate.
Gatiti mancarea corespunzator !