Probleme generale intalnite la scaunele de masina
Sondajele efectuate arata ca un mare numar dintre scaunele de masina nu sunt montate corect, de obicei din una din urmatoarele cauze:
Copilul este prea mic sau prea mare pentru scaun
Scaunele de copii au specificata greutatea minima si maxima a copilului pentru care sunt construite. Daca copilul este prea mic sau prea mare pentru scaunul de masina, acesta nu-l va putea proteja corespunzator si poate chiar sa-l raneasca in cazul unui acceident. In mod sigur, in astfel de cazuri, copilul nu va sta confortabil in scaunul de masina respectiv.
Daca copilul este prea mic, el poate aluneca pe sub harsanamentul scaunului astfel fiind aruncat afara, sau harsanamentul se poate pozitiona la gat sau in alta zona a corpului si poate rani copilul.
Solutii:
Asigurati-va ca aveti un scaun potrivit pentru greutatea copilului dumneavoastra. Nu incercati sa puneti un copil intr-un scaun de masina care este pentru o greutate mai mare pe principiul ca in curand va creste si va ajunge la greutatea specificata.
Scaunul de masina este fixat prea slab
Una din cele mai frecvente greseli este aceea de a lasa scaunul sa se miste atunci cand este fixat cu centura de siguranta.
In cazul in care nu este fixat strans, scaunul va fi aruncat in fata in eventualitatea unui accident iar copilul ar putea fi ranit.
Solutii:
Asigurati-va ca scaunul a fost fixat asa cum prevede producatorul. Verificati ca centura de siguranta urmeaza traseul indicat de producator si ca este stransa bine (nu are joc). Unele centuri au si un sistem de blocare pentru a preveni deschiderea accidentala dupa ce au fost inchise.
Daca aveti un astfel de sistem folositi-l.
Asigurati-va ca scaunul de copii se sprijina ferm pe scaunul masinii
In primul rand verificati daca scaunul de copii este un model universal sau se potriveste doar pe anumite marci de autoturisme.
Scaunele de copii au forme diferite de la model la model. Unele sunt curbate pe laterale, iar lungimea pernei difera intre modele diferite.
De aceea este posibil cva anumite scaune sa nu poate sta corect pe scaunul masinii dumneavoastra. Un scaun de copil care nu se poate sprijinii corect pe scaunul masinii nu poate oferi protectia dorita copilului dumneavoastra.
Solutii:
Verificati daca scaunul ales se potriveste pentru modelul de autovehicul pe care-l montati.
Incercati mai multe pozitii in masina pentru a vedea unde se "aseaza" cel mai bine.
Daca nu gasiti o astfel de pozitie, folositi alt model de scaun sau alta masina.
Centura de siguranta a masinii este prea scurta
Lungimea centurii de siguranta difera intre diversele marci de masini. In general, scaunele de copii care se fixeaza cu spatele la directia de mers sau cele care se pot monta in ambele sensuri necesita o lungime mai mare a centurii de siguranta, fata de scaunele de copii care se monteaza doar cu fata la directia de mers.
Solutii:
Comparati lungimea centurii de siguranta a masinii dumneavoastra cu specificatiile producatorului scaunului de copii.
Unele scaune contin in instructiuni rute alternative pentru traseul centurii de siguranta in functie de lungimea acesteia.
Daca folositi pentru montare scaunul din fata al masinii, asigurati-va ca veti da scaunul respectiv cat mai in spate posibil (folosind levierul pozitionat de obicei sub scaun).
Daca masina dispune de mecanisme de reglare a inaltimii centurii de siguranta (pozitionati de obicei in stalpii usilor) incercati sa ajustati la inaltimea minima.
Pozitionarea gresita a mecanismului de fixare a centurii de siguranta
La unele masini designul mecanismului de fixare a centurii de siguranta face dificil de instalat un scaun de copil. Astfel daca acesta este pozitionat prea in fata, nu veti putea fixa firm scaunul de siguranta pentru copil. Sau daca inaltimea acestui mecanism este prea mare sau prea mica, poate pozitiona catarama centurii de siguranta peste marginea de metal a scaunului, lucru complet interzis. In cazul unui impact, o
catarama deja tensionata peste un cadru metalic va plsni si se va rupe.
Prezenta airbag-ului pentru scaunele din fata
Este sigur sa puneti scaunele pentru copii, chiar si bebelusii, pe bancheta din spate a masinii. Unii parinti pun copilul pe scaunul din fata, penbtru a putea sa-l supravegheze. Cu toate acestea, este foarte periculos sa montezi un scaun de masina pentru copii care se monteaza cu spatele la directia de mers pe scaunul din fata, daca acesta este prevazut cu airbag. In cazul unui impact, scaunul va fi foarte aproape de bord, iar forta cu care va fi impins de airbag va fi foarte mare. Nu este la fel de periculos sa montati un scaun de siguranta pentru copii care se monteaza cu fata la directia de mers pe scaunul din fata al masinii (chiar daca este recomandat sa folositi scaunele/bancheta din spate).
Montarea scaunului pentru copii pe locul din fata trebuie facuta doar atunci cand exista conditii speciale, cum ar fi considerente medicale sau de alta natura care necesita o supraveghere permanenta. In cazul in care masina are mecanisme pentru dezactivarea airbag-ului si doriti sa montati un scaun pozitionat cu spatele la directia de mers, nu ar fi rau sa cititi si contractul de asigurari inainte sa dezactivati airbag-ul.
Lipsa instructiunilor
Instructiunile pentru montarea scaunului de masina pentru copii sunt esentiale. Fara ele este dificil sa fiti siguri ca ati montat corect scaunul de masina. Aveti grija sa verificati aceste instructiuni in momentul cand achizitionati scaunul, pentru ca ele pot exista dar pot fi prost explicate, sau gresit traduse.
Harnasamentul nu se potriveste copilului
Scaunele de masina pentru copii contin de obicei integrat un harnasament pentru a fixa copilul. Acesta trebuie reglat pentru a sta pe langa corpul copilului, nu foarte strans, ci doar cat sa poti introduce unul sau doua degete intre acesta si pieptul copilului. Catarama acestui harnasament trebuie ajustata astfel incat sa nu vina in dreptul burticii copilului. Aveti grija sa reglati harnasamentul atunci cand este
necesar din cauza hainelor copilului (mai groase sau mai subtiri)
Scaunul copilului a suferit deja un accident
Un scaun de masina montat intr-o masina care a suferit un accident trebuie schimbat, chiar daca era nefolosit la momentul respectiv.
De asemenea, dupa un accident trebuie inspectate cu atentie centurile de siguranta si mai ales cataramle de prindere si sistemele de fixare a cataramelor.
Scaunul trebuie schimbat chiar daca nu prezinta stricaiuni vizibile. Acest lucru aduce in discutie achizitionarea de scaune de masina folosite (second hand),
pentru care nu puteti stii istoricul accidentelor in care au fost sau nu implicate.
Copilul desface prinderea scaunului sau a harnasamentului
Unii copii trec printr-o perioada in care vor incerca mereu sa iasa pe sub harnasament sau sa desfaca catarama acestuia.
Acest lucru este exterm de frustrant pentru parinti, mai ales ca o data ce a invatat sa faca acest lucru este foarte greu sa-l opriti sa-l mai faca din nou.
Partea buna este ca acesta perioada este trecatoare si va trece odata cu cresterea copilului.