Este nou nascutul tau hranit indeajuns?
In timp ce noile mame par sa se descurce cu alaptarea fara a intampina vreo problema, altele gasesc ca intregul proces nu este numai dificil din punct de veder fizic – dar si extenuant din punct de vedere emotional. Poate fi coplesitoare frica ce apare odata cu intrebari ca daca produci sau nu indeajuns de mult lapte matern pentru copilul tau sau daca laptele furnizeaza destula subzidenta. Pentru aceste femei, ceea ce ar trebui sa fie un timp special atat pentru mama cat si pentru copil, poate deveni o munca domestica, adaugand natura deja stresanta de a fi parinte.
Primeste bebelusul tau indeajuns de mult lapte?
Desi nu poti masura cu exactitate cantitatea de lapte cu care este hranit copilul tau, exista anumite metode pentru a vedea daca nou nascutul este alaptat in mod corespunzator si, ulterior, daca acesta mananca indeajuns. In primul rand, fii sigura ca bebelusul tau este fixat si pozitionat corect la sanul tau – buzele lui ar trebui sa iti acopere areola, cu mult in spatele mamelonului. Daca intampini probleme, pediatrul sau consultantul in lactatie pot sa te ajute in gasirea pozitiei cele mai bune pentru tine si copilul tau; ei mai pot sa observe procesul in sine pentru a vedea daca bebelusul este fixat in mod corespunzator. Asculta-ti copilul in timp ce acesta este hranit, pentru a auzi sunete de inghitire care pot indica daca acesta este, intr-adevar, hranit de la san.
Daca esti ingrijorata ca nu produci indeajuns de mult lapte, foloseste o pompa de san pentru a vedea cat lapte produci in sesiunea de alaptare (Daca nu detii, deja, o pompa, multe dintre spitale iti vor putea inchiria una o data pe luna). Incearca acest test: In timpul unei zile, foloseste pompa fix de dimineata, inainte ca bebelusul tau sa manance, apoi iar, in mijlocul zilei si, din nou, dupa ce bebelusul tau s-a dus la culcare. Aceste perioade diferite – ambele dupa si inaintea sesiunilor regulate de alaptare – iti pot da o idee asupra productiei de lapte medie. Foloseste aceste estimari pentru a realiza o aproximare asupra cantitatii de lapte cu care copilul tau este hranit in fiecare zi.
Cat de des ar trebui sa fie alaptat copilul tau?
Conform teoriei, bebelusii trebuie sa fie alaptati intre 8 si 12 ori in timpul unei perioade de 24 de ore. Mai mult decat atat, unii bebelusi vor trebui sa fie alaptati o data la fiecare 3-4 ore in timpul zilei si o data la fiecare 1-2 ore in timpul noptii. Alte mame vor gasi ca bebelusii lor vor trebui sa fie alaptati o data la 2-3 ore, atat ziua cat si noaptea. Fiecare dintre bebelusi vor avea necesitati diferite. Daca inca mai esti ingrijorata, vorbeste cu pediatrul tau – cunostintele lui despre istoria si greutatea la nastere a copilului ar trebui sa te ajute in stabilirea unui program de alaptare care va poate aduce beneficii pe amandurora.
Consultantul tau in lactatie sau pediatrul te poate, de asemeni, ajuta sa fii sigura ca bebelusul tau primeste indeajuns de multa hrana prin a determina daca progreseaza intr-o rata normala, cu ajutorul unei diagrame. Daca bebelusul tau pierde in greutate fix dupa nastere, nu te ingrijora – aceasta este o ocurenta comuna. Conform dr. Penelope Leach, autorul cartii „Your Baby and Child: From Birth to Age Five”, este normal ca nou nascutii sa piarda in greutate in primele 4-5 zile de la nastere, pana cand acestia vor incepe sa creasca in greutate. Majoritatea bebelusilor in primele zile de viata inregistreaza o scadere ponderala normala, de pana la 10% din greutatea de la nastere. (Greutatea unui copil cu varsta de 10 zile ar trebuie sa fie aproximativ aceeasi ca la nastere).
O alta metoda buna pentru a te asigura ca bebelusul tau primeste indeajuns de multa nutritie este de a ii verfica scutecul. Tine un grafic in apropierea locului in care il schimbi pentru a nota daca scutecul este umed sau imbibat, la fiecare schimbare. Daca bebelusul tau primeste indeajuns de multa hrana, el va uda cel putin 6-8 scutece pe zi. Mai mult decat atat, scaunele nou nascutului iti mai pot spune, de asemeni, daca acesta mananca suficient. Pentru bebelusii alaptati, scaunele tipice au o culoare galben deschisa, rareori sunt tari sau mirositoare si pot sa nu fie mai groase decat consistenta unei supe cu smantana.
Asigurati-va ca mergeti la medicul pediatru dupa 3-5 zile de la nastere si de asemenea, nu uitati si de vizitele de la 2 si 3 saptamani si apoi vizita de 1 luna.
Daca bebelusul ia bine in greutate dupa prima saptamana de viata si pare multumit, atunci puteti spune ca primeste suficient lapte.
In mod normal, de la nastere si pana la 3 luni, ia in greutate cam 20-30 g / zi.
Alte semne care indica faptul ca bebelusul primeste suficient lapte sunt:
- Urineaza suficient, iar urina este fie limpede fie usor galbuie, nu galben aprins sau portocaliu
- Are suficiente scaune
- Are perioade de somn si perioade de veghe
- Sanii dvs se simt mai usori dupa ce alaptati
Daca sunteti totusi ingrijorata ca bebelusul ar putea sa nu primeasca suficient lapte, discutati acest aspect cu medicul dvs pediatru. Este posibil ca acesta sa va recomande sa faceti proba suptului.
Numarul minim de scutece umede (urina sau fecale) in prima saptamana de viata / zi
|
Varsta bebelusului |
Numarul de scutece umede |
Numarul de scaune |
Culoarea si textura scaunelor |
Ziua 1 (primele 24 ore dupa nastere) |
1 |
Primul scaun, numit meconiu, apare la cca 8 ore de la nastere |
Gros, lipicios si negru |
Ziua 2 |
2 |
3 |
Gros, lipicios si negru |
Ziua 3 |
5-6 |
3 |
Moale, verzui spre galben (culoarea poate varia) |
Ziua 4 |
6 |
3 |
Galben, moale si apos |
Ziua 5 |
6 |
3 |
Moale si cu seminte, culoare galbuie |
Ziua 6 |
6 |
3 |
Moale si cu seminte, culoare galbuie |
Ziua 7 |
6 |
3 |
Cantitate mare, moale si cu seminte, culoare galbuie |
Stimularea rezervei de lapte
Laptele este produs in glande ingropate adanc in sani, nu in tesutul gras, deci marimea sanilor nu indica cantitatea de lapte pe care o femeie o poate produce. De obicei, laptele este produs in functie de cerere: tu produci cat are nevoie copilul tau. Daca o mama are dificultate in a produce indeajuns de mult lapte, exista cativa pasi pentru a iti stimula producerea.
Este recomandat ca mamele sa-si lase copiii sa se hraneasca cand vor si pentru cat de mult timp doresc acest lucru. Bebelusii alaptati isi echilibreaza organismul singuri; ei iau ce au nevoie de la fiecare alaptare si de la fiecare san in parte; acest lucru asigura ca bebelusii vor primi destul lapte, deoarece furnizarea de lapte a mamei este, apoi, amplificata prin stimularea frecventa. Cercetarile arata ca, in acest moment, restrictionarea in cantitatea de timp alocata alaptarii si marirea timpului dintre alaptari poate reduce nu numai cantitatea de lapte a mamei pe care o poate furniza, ci si continutul de grasime al laptelui - iar acest lucru duce la un copil infometat si plangacios.
Daca ai grija de tine intr-un mod corespunzator prin a sta relaxata, a manca bine si a bea indeajuns de multe lichide, acest lucru te va ajuta sa te asiguri ca ai suficient lapte pentru copilul tau. Vei produce cea mai mare cantitate de lapte dimineata, atunci cand esti odihnita. Daca devii tensionata in timpul zilei, cantitatea de lapte furnizata poate fi slaba pe timpul noptii. Efectueaza rutina ta prenatala de relaxare si odihneste-te macar o data in fiecare zi. Un sfat bun, pentru mamele care sunt ingrijorate ca nu produc indeajuns de mult lapte, este acela de a pompa lapte dis-de-dimineata, apoi sa isi hraneasca bebelusul dupa ce acesta s-a trezit si este flamand. Acest lucru nu se face doar pentru a iti asigura o rezerva de lapte, dar si pentru ca acest proces va incuraja corpul tau sa produca mai multe lapte.
Este, de asemeni, important, sa ai o dieta bine echilibrata care este bogata in proteine. Evita carbohidratii foarte rafinati precum prajiturile, biscuitii si dulciurile si, de asemeni, evita alimentele picante deoarece acestea iti pot afecta laptele si pot deranja stomacul copilului. Este important de asemenea sa fiti bine hidratata, sa beti indeajuns de multa apa in timpul zilei si chiar in timpul alaptarii, daca simtiti nevoie.
Ca o paranteza importanta, ar trebui sa discuti metodele de contraceptie cu doctorul tau, deoarece unele pilule contraceptive pot scadea cantitatea de lapte furnizata.
Discuta pe forum cu alte mamici despre metode stimularea lactatiei.
Daca bebelusul tau are frenulul scurt
O alta cauza a furnzinarii insuficiente de lapte este ca bebelusul tau nu este indeajuns de stimulat sa se hraneasca. Un bebelus somnoros, bolnavicios sau palid poate sa nu se hraneasca cu destula putere pentru a goli sanii intr-un mod corespunzator. Chiar si un copil care este alaptat des nu poate oferi stimularea necesara, daca acesta suge slab sau ineficient.
Un copil cu un frenul (pielita care leaga libma de maxilar) scurt, stiut, de asemeni, ca „limba legata”, poate sa se hraneasca ineficient. La un copil cu frenulul scurt, banda de tesut care ataseaza limba de podeaua gurii este fixata aproape de varful limbii, in acest fel fiind restrictionata miscarea acesteia. Dificultatile de alaptare cauzate de aceasta conditie sunt, de obicei, proportionale cu etanseitatea frenulului, scurtimea limbii libere si de flexibilitatea partii de jos a cavitatii bucale.
Tratamentul pentru un frenul scurt variaza in functie de cat de bine functioneaza limba. Daca limba pare foarte stransa dar bebelusul se hraneste corespunzator si creste bine in greutate, inghite confortabil, iar mama nu se afla in durere sau suferinta, exista o ingrijorare mai mica decat in cazul in care limba nu este legata in moc clasic, dar bebelusul are dificultati in a face laptele sa inainteze pe gat sau mama este in suferinta datorita modului de hranire al copilului.
Daca suspectezi ca bebelusul tau are frenulul scurt, ia o recomandare de la doctorul copilului tau pentru un specialist – cum ar fi un chirurg oral sau un chirurg pediatru – care este familiar cu aceasta conditie. Medicul poate recomanda o frenotomie. Aceasta consta in taierea frenulului cu un foarfec steril, sub influenta unui anestezic local. Aceasta procedura implica putina sangerare si este o operatie cu risc scazut. Unii copii pot trece la alaptare imediat dupa frenotomie, in timp ce la altii poate dura pana la 2 saptamani, pana ce isi dau seama cum sa isi foloseasca noua limba.
Ar trebui sa iti completezi laptele?
Multe dintre mame sunt reticiente in a opri alaptarea cu totul, deci, ele vor completa dieta sugarului cu lapte praf. Daca iei in considerare acest lucru vorbeste cu doctorul copilului tau si tine minte ca decizia finala tine de tine si partenerul tau. Trebuie sa realizezi ca, cu cat completezi cu mai mult lapte praf, cu atat mai putin va fi hranit copilul tau cu lapte de la san si, implicit, mai putin lapte va fi produs de mama de-a lungul timpului.
Daca te decizi sa complezi cu lapte praf, fii sigura asupra deciziei tale – faci ce este mai bine pentru intreaga familie. Nimeni nu are dreptul sa te preseze in vreun mod sau sa te critice asupra deciziei tale.
De asemeni, fii sigura ca poti alapta si completa simultan hrana cu lapte praf. Un consultant in lactatie te poate ajuta in obtinerea unui sistem de alaptare suplimentar (o sticla sau o punga umpluta cu lapte praf care este purtata in jurul gatului, prinsa de tricou sau este purtata sub imbracaminte; sunt atasate tuburi subtiri la sticla sau punga care sunt, mai apoi, atasate de ambii sani). Se mai poate, de asemeni, cumpara o seringa mica si un tub de atasare de la spitalul local, consultantul in lactatie sau biroul pediatric, pentru a le atasa de sani, langa mamelon. In timp ce bebelusul tau este alaptat in mod normal, el va lua, de asemeni, suplimentul de lapte, pe langa alaptare.
Trecerea la hrana solida
In timp ce majoritatea expertilor sunt de acord ca bebelusii nu au nevoie de alte substante decat laptele de san sau o formula pentru primele 4 pana la 6 luni ale vietii lor sau pana cand isi dubleaza greutate cu care s-au nascut, acesta nu este intotdeauna cazul si exista alte consideratii.
In timp ce tu stii ca laptele de san este cea mai optima mancare pentru copilul tau in crestere, daca descoperi ca nou nascutul nu primeste indeajuns de mult lapte, ia in considerare sfaturile date aici pentru a iti rezolva dilema. Nu trebuie sa iti fie frica sa cauti sfaturi si ajutor de la un consultant in lactatie, de la medicul pediatru sau chiar de la prieteni care au experienta in alaptare. Acestia te pot ajuta sa treci prin orice probleme de alaptare si sa dezvolti incredere ca bebelusul creste sanatos prin laptele matern.
Discuta pe forum cu alte mamici despre pastrare alaptarii.