Alimentatia copilului la 12 luni
Inainte de a incepe sa planificati regimul alimentar al copilului, tineti minte ca un copil are nevoie de mult mai putina mancare decat ati crede dvs. Ei nu vor mai creste la fel de rapid ca in primul an de viata si prin urmare nu vor avea nevoie de tot atat de multe calorii ca si pana acum si vor avea poate o pofta de mancare mai scazuta.
Daca aveti un copil activ, sanatos, care creste si se dezvolta normal, inseamna ca mananca suficient.
Evitati greselile uzuale, cum ar fi:
- sa bea mai mult de 480 – 800 ml lapte zilnic
- sa bea mai mult de 120 – 180 ml suc zilnic
- sa il lasati sa manance dulciuri si snacksuri
- sa il fortati sa manance atunci cand nu ii este foame
- sa ii dati portii de mancare prea mari. O portie medie pentru un copil trebuie sa fie cam ¼ din portia pentru un adult
In medie, un copil la aceasta varsta are nevoie de circa 1300 calorii / zi. Copiii mai mari au nevoie de ceva mai multe calorii, iar cei mai micuti, ceva mai putine calorii.
Exemplu de alimentatie
Un mic dejun cu ½ cana cereale, ¼ cana de lapte si 120 ml de suc de portocale echivaleaza cu 230 calorii.
Pentru pranz, ½ sandwich (o felie de paine) cu 1 felie de carne macra (90 calorii) si branza (45 calorii), sau un sandwich cu ton si apa, suc sau lapte.
Pentru cina, puteti sa ii dati 30 – 60 g de pui (75 – 100 calorii) sau vita (120 – 165 calorii), 2-3 lingurite de legume (50-75 calorii), paine integrala de grau (40 calorii) si ½ cana cu lapte (76 calorii).
In plus, ii mai puteti da cateva gustari in timpul zilei, la ora 10:00, respectiv ora 16:00, care sa includa ½ cana cu lapte (76 calorii) sau suc (60 calorii), 2-3 lingurite de fructe (50-75 calorii) sau o felie de branza (45 calorii). Ca alternativa, puteti sa ii mai dati puding sau iaurt.
Uneori regimul alimentar este o adevarata problema pentru parinti intrucat copiii vor sa manance numai ce vor ei si apetitul oricum li se reduce incepand cu al 2-lea an de viata. In acelasi timp, invata si gustul diferitelor mancaruri, iar unele dintre ele nu sunt deloc pe placul lor. De cele mai multe ori, pur si simplu refuza sa guste macar un aliment nou si prefera sa le manance numai pe cele cu care s-au obisnuit.
Este important pentru ei sa inceapa sa gandeasca si sa ia decizii pentru ei si de obicei fac acest lucru invatand sa spuna “NU”. Evitati disputele cu copiii pe tema alimentatiei intrucat nu veti face decat sa va faceti viata mizerabila si dvs si copilului dvs.
Este mai important sa ii puteti fi un exemplu in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa, si daca vedeti ca are o oarecare teama de a manca o mancare sanatoasa, dar pe care nu a mai mancat-o inainte, atunci trebuie:
- sa ii oferiti mancarea intr-un mediu vesel. Copiii mananca mai usor daca se si distreaza in acelasi timp
- sa ii oferiti mancarea cu diferite ocazii, sa nu renuntati dupa primul esec. Este posibil sa va respinga mancarea si de 8-15 ori inainte de a o accepta
- sa mancati si dvs acea mancare si sa ii aratati cat de mult va place. Daca va va vedea si pe dvs ca mancati, va fi mai dispus sa o incerce
- sa nu ii oferiti o recompensa daca mananca, dar nici sa nu il obligati sa manance
- sa ii spuneti ca nu are voie sa manance asa ceva (unii copii vor sa manance o mancare numai daca nu au voie)
De obicei copiii au abilitatea inascuta de a stii de cata mancare au nevoie si nu se supra alimenteaza niciodata. Totusi, daca sunt incurajati sau indemnati sa manance si atunci cand nu le este foame sau daca li se spune sa termine tot din farfurie, se pot invata sa nu se opreasca din mancat atunci cand s-au saturat, iar acest lucru va duce mai tarziu la probleme de greutate.
Este bine totusi sa respectati unele reguli (chiar daca regulile sunt facute pentru a fi incalcate):
- incercati sa ii oferiti mancare proaspata, multe fructe si legume
- continutul de zahar sa fie redus
- continutul de grasime animala sa fie redus
- continutul de sare sa fie redus (iar pana la 1 an, fara sare)
Odata ce copilul incepe sa manance singurel, cu manuta sau cu lingurita, oferiti-i portii mici si observati atent semnele care anunta ca s-a saturat (devine dezinteresat, isi intoarce capul, impinge mancarea din fata lui). Nu il fortati sa manance mai mult !
Este posibil sa aiba si perioade in care sa vrea sa manance doar un anumit fel de mancare, la fel cum este posibil si sa se razgandeasca de la o zi la alta in privinta preferintelor. Nu va pierdeti rabdarea si incercati sa ii oferiti numai alimente sanatoase.
Unii copii cer de mancare si exact cand i-ati asezat la masa sa manance le dispare apetitul si refuza mancarea sau vor altceva de mancare. Este posibil ca portia sa li se para prea mare si de aceea sa refuze mancarea.
De asemenea, copiii mai refuza mancarea si daca sunt suparati, furiosi sau se tem de ceva. Incercati sa descoperiti care este cauza pentru care refuza mancarea.
Unii copii la aceasta varsta trec de la laptele formula la cel de vaca.
La varsta de 1 an, copilul ar trebui sa poata sa manance cam tot ceea ce mananca si restul familiei, cu unele restrictii. Trebuie sa va asigurati mereu ca mancarea este incalzita la o temperatura optima, astfel incat sa nu fie nici prea rece, dar nici sa nu il friga. De asemenea, evitati mancarurile prea grase, prea dulci, prea picante sau prea sarate.
Exemplu de meniu
Acest meniu se potriveste pentru un copil cu varsta de 1 an, care cantareste circa 9.5 kg.
1 lingura = 14g; 1 lingurita = 9 g; 1 cana = 240 ml
Micul Dejun
- ½ cana cereale speciale sau 1 ou fiert (atentie, nu ii dati mai mult de 2 oua / saptamana)
- ¼ cana lapte
- ½ cana suc
- In cereale puteti sa adaugati ½ banana, felii
Gustare
- 1 felie de paine
- 1-2 linguri de crema de branza
- 1 cana cu lapte
Pranz
- ½ sandwich cu ton
- ½ cana de legume verzi fierte
- ½ cana suc
Gustare
- 30 – 60 g branza cubulete
- 1 cana cu lapte
Cina
- 60 – 90 g carne fiarta
- ½ cana de legume galbene sau verzi fierte
- ½ cana paste, orez sau cartof
- ½ cana lapte
Incercati pe cat posibil sa adunati toata familia la masa. Daca I se faca foame inainte de ora mesei, ii puteti oferi un snack mic intre timp si sa ii explicati ca o sa mancati cu totii in cateva minute.
Daca nu vrea sa manance la una din mesele principale, oferiti-i in schimb un fruct proaspat sau legume sau cereale cateva ore mai tarziu. Daca nu vrea sa le manance pe acestea, oferiti-i din nou mancare.
Pentru a-si lua nutrientii de care are nevoie, un copil trebuie sa aiba in alimentatie toate grupele principale de alimente: proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale.
Principala sursa de calciu pentru copii este data de lapte, iaurt si branza, dar si de broccoli.
De la varsta de 1 an puteti sa incepeti sa treceti de la laptele formula la laptele de vaca. Este posibil chiar sa nu mai vrea sa bea atat de mult lapte. Daca si dvs sunteti in aceasta situatie, nu il fortati sa bea lapte. Nutrientii pe care ii gaseste in lapte ii poate gasi si in alte alimente.
Copilul nu are nevoie de suc. Sucul nu ofera niciun fel de nutrienti si este doar o sursa de calorii. Daca totusi alegeti sa ii dati suc, nu depasiti 60 ml/zi.