Alimentatia bebelusului la 9 luni
La aceasta varsta bebelusii incep de obicei sa respinga alimentele noi. Pentru a-l obisnui cu acestea, trebuie sa aveti multa rabdare si sa incepeti cu portii mici. Incercati pe cat posibil sa faceti mancarea sa semene cu cea pe care o prefera ei. Daca de exemplu ii place piureul de morcovi, incercati sa ii faceti piure de cartofi dulci.
Nu trebuie nici sa va chinuiti sa faceti curat in jurul lui in timp ce mananca, pentru ca asta e placerea lui, sa aiba control asupra mancarii si unde o pune. Desi poate parea greu sa stati si sa va uitati cu calm la toata mizeria pe care o face in jurul lui, acesta este totusi cel mai bun lucru pe care il puteti face. Nu uitati ca si acesta este un pas important in procesul de invatare, crestere si dezvoltarea increderii in sine.
De asemenea, este normal sa mai scuipe mancarea. Sistemul digestiv al bebelusului este inca in plina dezvoltare. De asemenea, poate sa si regurgiteze, adica mancarea din stomacel sa ii urce inapoi in esofag. Pentru a preveni refluxul esofagian, incercati sa ii dati sa manance mai incet si tineti-l in brate in pozitie verticala dupa ce mananca. De obicei acest reflux esofagian dispare dupa varsta de 12-14 luni.
Incepand cu varsta de 9 luni, bebelusul ar trebui sa aiba in principiu 5 mese / zi, astfel:
- 08:00 - lapte (matern / formula)
- 11:00 - masa de fructe (mar, para, piersica, banana, portocala, caisa, kiwi, orez cu banana, banana cu branza de vaci, mar copt, pepene galben, pepene galben cu faina de orez, pepene verde)
- 14:00 - masa de pranz. Trebuie sa inceapa sa aiba 2 feluri de mancare, o supita de pui sau vita sau curcan - nu mult cantitativ, si piure de legume cu carnita sau fara. Legume permise: ceapa, cartof, morcov, patrunjel, pastarnac, telina, rosie, ardei, dovlecel, conopida, fasole verde, spanac. Carne permisa: carne de pui, curcan sau vita.
- 17:00 - gustare (ceva mai usor, de exemplu iaurt cu fructe, orez cu lapte, budinca de dovlecel cu morcov si branza calcica, cereale cu lapte, spanac cu branza calcica, piure de cartof cu ou sau cu ficat de pui)
- 20:00 - lapte (matern / formula
Reguli de baza:
- carnea se da 5 zile / saptamana
- in zilele in care nu se da carne se va da ou (trebuie sa manance cam 2-3 oua pe saptamana)
- nu se pune sare in mancare
- nu se dau dulciuri
- se pot da produse care contin gluten
- e recomandat sa nu manance absolut nimic intre aceste mese, decat daca e cazul sa bea ceai
- la fructe, precum kiwi, se va scoate partea de seminte
- la dovlecel si rosie de asemenea se vor scoate semintele
- ficatul de pui nu se va da in aceeasi zi in care se da oul