Alimentatia bebelusului la 6 luni
Unii medici pediatri recomanda inceperea diversificarii alimentatiei si introducerea mancarurilor mai solide in alimentatie incepand cu varsta de 6 luni. Discutati cu medicul dvs pediatru despre inceperea diversificarii alimentatiei si in functie de parerea lui si de caracteristicile bebelusului dvs, va va stabili o schema de diversificare. Unii prefera introducerea mai intai a unor cereale speciale cu continut de fier, in lapte, apoi fructe si legume, una cate una.
Intotdeauna trebuie sa introduceti doar 1 aliment nou in alimentatia bebelusului si sa urmariti timp de 1-2 saptamani sa vedeti cum il tolereaza, daca are sau nu alergie la el. Daca bebelusul respinge un aliment, nu va impacientati. Asteptati 2-3 zile si apoi incercati din nou. In aceasta perioada trebuie sa aveti foarte multa rabdare, gusturile bebelusului se pot schimba de la o zi la alta.
Tot de la aceasta varsta medicul pediatru va poate recomanda si introducerea sucurilor de fructe si de legume, diluate sau nu cu apa. Respectati intocmai recomandarile medicului pediatru, atat in ceea ce priveste introducerea noilor alimente cat si in ceea ce priveste modul de preparare si cantitatile.
Nu este recomandata introducerea mierii in alimentatia bebelusului inainte de implinirea varstei de 1 an intrucat poate provoca botulism. De asemenea, evitati si administrarea laptelui de vaca inainte de implinirea varstei de 1 an.
In functie de cum este alimentat bebelusul, la san sau artificial, alimentatia lui in aceasta perioada va diferi. Pentru bebelusii alimentati numai la san pana la aceasta varsta, se vor introduce urmatoarele:
La masa de la ora 10:00 sau la cea de la ora 16:00, adica a 2-a sau a 4-a masa:
- suc de fructe (mere, portocale)
- suc de morcovi
- combinatii ale acestora
Aceste sucuri se vor introduce treptat in alimentatia bebelusului, incepand cu 1-2 lingurite si ajungand la cca 60-70ml in cca 10 zile. Se va incepe masa respectiva cu sucurile si apoi i se va da completare lapte matern sau lapte formula.
La masa de la ora 13:00 i se va introduce supa de zarzavat, treptat, introducand alimentele in ordinea urmatoare:
- prima zi: ceapa + morcov (se fierb, se scoate ceapa, se paseaza bine morcovul si se subtiaza cu zeama de la supa; se administreaza cu lingurita)
- a 2-a zi: ceapa + morcov + albitura
- a 3-a zi: ceapa + morcov + albitura + cartof
- a 4-a zi: ceapa + morcov + albitura + cartof + ardei
- a 5-a zi: ceapa + morcov + albitura + cartof + ardei + rosie
- a 6-a zi: ceapa + morcov + albitura + cartof + ardei + rosie + orez
- a 7-a zi: ceapa + morcov + albitura + cartof + ardei + rosie + orez + ulei (cateva picaturi)
- a 8-a zi: ceapa + morcov + albitura + cartof + ardei + rosie + orez + ulei (cateva picaturi) + telina
- a 9-a zi: ceapa + morcov + albitura + cartof + ardei + rosie + orez + ulei (cateva picaturi) + telina + patrunjel
- a 10-a zi: ceapa + morcov + albitura + cartof + ardei + rosie + orez + ulei (cateva picaturi) + telina + patrunjel + carne de pui (carnea se va fierbe separat si se va pasa bine si se va amesteca cu supa, in cantitate de cca 30g carne/zi)
Pentru inceput i se vor pregati 10ml supa, apoi in a 2-a zi 20ml si se va creste treptat pana se va ajunge la cca 100ml supa si 30g carne/zi. In completare i se va da lapte matern sau lapte formula.
Pentru bebelusii alimentati artificial in luna a 6-a (de la 5 la 6 luni) se poate da supa zilnic, aceasta ajungand sa inlocuiasca masa de lapte de la ora 13:00.
Supa va contine de 4-6 ori / saptamana carne de pui si de 1-2 ori/sapt un galbenus de ou fiert tare.
Nu se pune sare sau zahar in mancare.
In cazul in care se prefera din diverse motive mancarica de la borcanele, trebuie avut in vedere faptul ca nu se va incalzi decat o singura data continutul unui borcanel.
Daca bebe mananca mai putin de 1 borcanel, atunci va trebui sa il portionati, luati o portie si o puneti intr-o craticioara mica si aceasta la randul ei intr-un vas cu apa (pentru a incalzi continutul la bain marie). Restul borcanelului se va pastra in frigider maxim 2 zile. Daca mancarea din borcanel contine si carne acesta se va putea pastra maxim 1 zi.
In primul an de viata se poate da numai carne de vita sau de gaina. Cu cat o carne e mai inchisa la culoare cu atat are mai mult fier.
Puteti discuta si schimba retete cu alte mamici pe Forumul 7 pitici.