Alimentatia bebelusului la 2 luni
Alaptarea
Intrucat nu puteti sa vedeti exact cat lapte suge bebelusul alaptat, va intrebati poate cat de des trebuie alaptat astfel incat sa isi ia suficient lapte.
Trebuie sa stiti ca bebelusii de obicei sug pana se simt satui si abia atunci se opresc, iar daca ulterior li se face iarasi foame, chiar daca au trecut numai 2 ore poate de la ultimul alaptat, vor plange din nou pentru a fi alaptati.
Teoretic deci, nu aveti de ce sa va faceti probleme. Este suficient sa il urmariti saptamanal si sa vedeti ca ia bine in greutate (la aceasta varsta iau intre 20 - 30 g / zi), ca pare multumit si ca are suficiente scutece ude si cu scaun / zi.
Noaptea bebelusul nu va fi trezit din somn pentru a fi alaptat, in schimb va fi alaptat la cerere, ori de cate ori se va scula. Pentru inceput este posibil sa se trezeasca si de 2 ori / noapte, urmand ca ulterior sa se trezeasca numai 1 data sau chiar deloc.
Daca chiar doriti sa grabiti renuntarea la masa de seara, puteti incerca sa ii dati la ultima masa, cea de la ora 21:00 - 22:00, sa manance de la ambii sani.
Pana ce se normalizeaza secretia lactata este recomandat sa goliti la fiecare supt sanii, pentru a stimula secretia.
Este posibil ca bebelusul sa nu manance la fel de mult la toate mesele si de asemenea sa nu manance la fel de mult in zile diferite. Nu trebuie sa va ingrijorati daca per total are o stare buna, e sanatos si ia in greutate.
Nu incercati sa ii dati sa manance daca este pe jumatate adormit pentru ca atunci nu va manca de foame si nici nu va trage cu pofta. Este bine sa stati relaxata, intr-un mediu placut atunci cand alaptati.
De la 1 luna la 3 luni, majoritatea bebelusilor alaptati mananca de 6-8 ori pe zi.
Laptele Formula
Pe masura ce cresc, bebelusii incep sa isi reduca numarul de biberoane cu lapte pe care il consuma si sa creasca in schimb cantitatea consumata la fiecare masa.
Laptele formula nu se digera insa la fel de repede ca cel de la san, acest lucru ducand la pauze mai mari intre mese.
Astfel, un bebelus la 2 luni, alimentat cu lapte formula, bea intre 4 si 6 biberoane in fiecare zi, a cate 120 - 180 ml fiecare.
Daca bebelusul este alimentat artificial, el va fi alaptat cu o formula de inceput, Milumil 1, Humana 1, etc), in functie de recomandarea medicului pediatru.
Daca bebelusul are sa zicem 4.5 kg, el va trebui sa primeasca cca 4.5 x 150 = 675 ml / zi. Daca are 8 mese, asta inseamna ca la fiecare masa va manca cca 675 ml / 8 = 85 ml.
Laptele praf va fi preparat cu apa fiarta si racita pana pe la 40-50 grade. Nu se va indulci ! La aceasta varsta nu este nevoie de adaos de cereale. Nu ii lasati bebelusului biberonul si nici nu il sprijiniti pe o perna !
Biberonul se va tine inclinat astfel incat tetina sa fie tot timpul plina cu lapte. Daca trage prea mult aer in timpul cat suge, va deveni agitat, nu va mai dori sa manance si in acest caz e bine sa il ridicati putin pe umar si sa il bateti pe spate pana da aerul afara.
Dupa ce mananca e recomandat sa il asezati 15 min pe partea stanga, dupa care sa il puneti sa doarma stand asezat pe partea dreapta pentru a inlesni digestia.