Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Dezvoltarea bebelusului pe luni

Dezvoltarea Nou Nascutului in luna a 11-a de viata

Bebelusul dvs a trecut incet-incet de la un bebelus complet neajutorat, la o mica personalitate.

Acum poate sa mearga, sustinandu-se, iar unii dintre ei chiar si fara sustinere, isi coordoneaza foarte bine manutele astfel incat poate sa prinda si lucrurile mai micute, poate sa construiasca folosindu-se de cuburi mari, identifica si potriveste diverse forme.

La aceasta varsta bebelusul incepe sa invete notiunea de inauntru / afara. Acum este momentul sa ii dati un recipient si niste cuburi, sa il lasati sa bage cuburile inauntru si apoi sa le scoata. O sa fie cu siguranta foarte incantat de reusita, asa ca va merita din plin aplauzele voastre.

Bebelusul incepe sa invete functionalitatea diferitelor obiecte observandu-i pe cei din jur si apoi imitandu-i. In aceasta luna puteti sa va vedeti bebelusul tinand un telefon de jucarie la ureche, doar pentru ca asa v-a vazut pe dvs ca faceti, si avand o conversatie numai de el inteleasa. La fel de bine, puteti sa il vedeti ca se piaptana cu o perie de jucarie, asa cum a vazut-o pe mama ca face. Totul la el este observare, imitare si invatare.

Cel mai important si fascinant lucru insa este sa urmariti cum isi dezvolta zi dupa zi limbajul, iar din zi in zi progresele sunt din ce in ce mai mari.

Limbajul

Acum incepe sa faca tot mai bine conexiunile intre obiecte, denumirea lor si sunetul pe care il scoate ca sa denumeasca acel obiect. Mama, tata, papa, apa sunt cuvinte la ordinea zilei, dar incep sa apara si alte cuvinte noi.

Acum trebuie sa vorbiti foarte mult cu el / ea, sa il strigati pe nume si sa incercati prin tot felul de mijloace sa il determinati sa isi faca si el curaj sa vorbeasca.

Puteti sa ii puneti o multime de intrebari, pe care cu siguranta le va intelege, si sa asteptati un raspuns de la el. De exemplu, puteti sa il intrebati “Ce vrei sa iti dea mami, apa sau ceai?” “Vrei ceai?”, “Vrei lapte”, “Ce jucarii luam afara, mingea sau jucarelele de nisip?”.

Chiar daca la inceput o sa para ca vorbiti singura, pentru bebelus toata aceasta conversatie ii va servi drept model.

Atunci cand incepe sa vorbeasca sau se chinuie sa vorbeasca, faceti liniste si ascultati ce vrea sa spuna. Nu il corectati si nu ii completati dvs cuvintele. Dupa ce va raspunde, puteti sa ii raspundeti inapoi. Daca l-ati intrebat daca vrea ceai sau apa si el a raspuns mai chinuit sau nu “Tai”, puteti sa ii spuneti apoi “Deci vrei ceai, da?”. El fie va da din cap ca da, fie va spune “da”, fie va incerca sa spuna din nou “Ceai”.

Vorbiti intruna cu el atunci cand faceti ceva si descrieti-i practic tot ceea ce faceti. De exemplu, “Mami isi inchide acum jacheta ca sa ii tina cald”. Chiar daca inca nu intelege ce ii spuneti, in curand va incepe sa faca si el conexiunile si va intelege.

Puneti-l sa asculte tot felul de sunete si spuneti-i apoi de la ce sunt. De exemplu, “Auzi mami, latra un caine ! Ham Ham Ham ! In curand cand va auzi un caine latrand va spune poate singurel “Am am !”

De cateva luni incoace bebelusul a reusit sa isi invete numele, sa raspunda atunci cand este strigat fie cu un zambet, fie cu un gangurit, fie cu un “da”, a reusit sa spuna “mama”, “tata” si alte cateva cuvinte. Acum incepe sa inteleaga sensul cuvantului “NU”. Asigurati-va ca va pastrati tonul vocii calm, dar ferm, atunci cand ii spuneti “NU”.

Somnul

La aceasta varsta, majoritatea bebelusilor dorm toata noaptea (11 – 12 ore), fara sa se trezeasca pentru a manca si mai dorm inca vreo 2 reprize in timpul zilei, a cate 2 ore, 2 ore si jumatate.

Abia in jurul varstei de 15-18 luni pot sa renunte la o repriza de somn din timpul zilei.

Fiecare bebelus este diferit insa si puteti sa constatati ca bebelusul dvs nu poate sa renunte complet la masa in timpul noptii. In acest caz este bine sa ii dati masa de seara in jurul orei 21:00 si sa ii mai dati sa manance cam in jurul orei 4:00 dimineata. Astfel va dormi mai mult dimineata si se va trezi bine dispus si odihnit.

Discutati pe forum despre dezvoltarea copilului in luna a 11-a de viata

Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare copil se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs pediatru.