Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Dezvoltarea bebelusului pe luni

Dezvoltarea Nou Nascutului in luna a 8-a de viata

  1. Etape Cheie in Dezvoltarea Bebelusului
    1. Abilitatile Motorii
    2. Simturile
    3. Vorbirea si Abilitatile Cognitive
  2. Securitatea Bebelusului

Am ajuns deja la frumoasa varsta de 8 luni ! Pregatiti-va pentru modificari majore in dezvoltarea bebelusului in lunile care vor urma !

Etape Cheie in Dezvoltarea Bebelusului

Abilitati Motorii

Principala indeletnicire pe parcursul zilei este explorarea mediului inconjurator. Fie ca se catara sau merge de-a busilea, este uimitor cat de repede se poate misca acum si in curand isi va face curaj sa se ridice sprijinindu-se de canapea sau de orice i se pare util.

Nu va mai trece mult timp si in cateva luni deja va reusi sa mearga singurel si sa priveasca de sus totul. Intre timp se multumeste sa se ridice in picioare, tinandu-se de ce apuca, si sa incerce sa paseasca mergand de-a lungul canapelei, de exemplu. Nu va ingrijorati daca inca nu se ridica in picioare, mai are suficient timp sa o faca.

In plus, pe cat de mult va va bucura ca in sfarsit poate sa mearga, in aceeasi masura poate va va si intrista pentru ca veti realiza ca bebelusul dvs a crescut si nu mai este atat de neajutorat, e mai putin dependent de dvs si va fi din ce in ce mai putin dependent.

Acum poate sa apuce chiar si obiecte mai mici si sa le tina intre degetul mare si cel aratator, o mare diferenta fata de micii pumnisori care se inclestau in primele zile de viata.

Simturile

Vederea este mult imbunatatita si acum este foarte atent la detalii, observand chiar si lucrurile cele mai mici, asa ca nu va mirati daca o sa inceapa sa adune scamele de pe covor !

Atentie insa, pentru ca in continuare ii ramane aceeasi curiozitate imensa, care il face sa testeze tot ce prinde, ducand totul in gurita !

Vorbirea si Abilitatile Cognitive

Ca la orice alta limba straina si in cazul in care inveti primele cuvinte, este mult mai usor sa intelegi decat sa vorbesti.

Nu trebuie sa va mirati ca bebelusul intelege foarte mult din ceea ce ii spuneti, dar nu reuseste sa spuna prea multe.

Unii bebelusi pot sa va surprinda inca de la aceasta varsta cu cateva cuvinte care vor face deliciul atat al lui cat si al dvs si pe care le va repeta intruna, altii pot sa mai amane cateva luni acest moment.

Acum incepe sa inteleaga ca daca un obiect nu mai este in campul lui vizual nu inseamna neaparat ca nu mai exista. Astfel, va incepe sa caute obiectul respectiv chiar daca este ascuns.

Securitatea Bebelusului

Daca pana acum nu ati considerat necesar sa incepeti sa puneti tot felul de protectii prin casa, acum este momentul sa o faceti.

Ca sa fiti siguri ca nu uitati nimic, ganditi-va ca sunteti copil si va catarati si umblati peste tot, parca in cautarea pericolului si inlaturati tot ceea ce prezinta un grad de risc pentru bebelusul dvs:

  • daca aveti scari in casa, puneti o usita pe care sa o puteti incuia, atat la urcare cat si la coborare
  • puneti aparatoare pentru usi (mai ales daca in spatele usilor tineti substante de curatat, toxice, detergenti, etc)
  • blocati sertarele, astfel incat sa nu isi poata prinde manutele in sertare
  • acoperiti prizele daca sunt la nivel jos
  • indepartati toate obiectele mici, pe care ar putea sa le inghita si sa se inece cu ele
  • tineti medicamentele intr-un loc in care sa nu poata ajunge
  • nu ii lasati in bucatarie (este posibil sa aveti ceva pe foc si accidental sa se rastoarne pe copil)
  • asezati intotdeauna scaunul de masina cu spatele la directia de mers, pe bancheta din spate, bine prins cu centurile de siguranta
De asemenea, aveti intotdeauna la indemana numerele de telefon de urgenta, de la salvare, pompieri.

Nu trebuie sa deveniti paranoic, dar prima prioritate trebuie sa fie siguranta copilului. Cu siguranta vor mai ramane si alte lucruri la care nici nu va ganditi ca ar putea sa le faca sau sa prezinte un pericol, dar macar ce puteti evita, incercati sa evitati.

Discutati pe forum despre dezvoltarea copilului in luna a 8-a de viata

Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare copil se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs pediatru.