Si in aceasta luna veti putea observa o serie de modificari importante la bebelusul dvs.
Etape Cheie in Dezvoltarea Bebelusului
Starea de Anxietate
Aceasta stare de anxietate este un semn ca bebelusul dvs creste si incepe sa inteleaga mai bine ce se intampla in jurul lui.
Daca inainte nici nu realiza poate ca ati iesit din camera, acum isi va da imediat seama de acest lucru si pentru ca acum realizeaza ca ati plecat, I se face dor de dvs si poate sa inceapa sa planga de indata ce ati iesit din raza lui vizuala.
Aceasta dorinta a bebelusului de a fi tot timpul cu dvs poate sa va si incante, in aceeasi masura in care poate sa va creeze si frustrari, pentru ca veti ajunge sa nu puteti sa faceti nimic fara el. O solutie pentru a-l face sa suporte mai usor despartirea de dvs este sa il coplesiti cu imbratisari si sarutari inainte sa plecati, sa ii spuneti ca trebuie sa lipsiti putin si ca va veti intoarce repede. Are nevoie sa fie asigurat ca va veti intoarce pentru ca dvs sunteti universul lui. Poate ca nu va va intelege cand ii veti spune ca veti reveni repede, insa afectiunea dvs s-ar putea sa ii ajunga o perioada, suficient cat sa puteti lipsi.
Incercati sa il obisnuiti si cu un anumit ritual atunci cand il lasati cu altcineva, astfel incat sa se bucure de prezenta respectivei persoane (bunica, matusa, etc) si sa fie fericit cat timp lipsiti dvs. Spuneti-i mereu “Uite cine a venit ! Hai la bunica sa te iubeasca, sa iti dea un pupic !”. Asa se va obisnui cu ideea ca dvs veti lipsi, veti reveni, iar intre timp se poate bucura de afectiunea bunicii.
Atata timp cat bebelusul se simte confortabil in brate la alta persoana, va zambi, va ganguri si nu va va simti lipsa. Asta doar aparent, bineinteles, pentru ca de indata ce se va ivi ceva care sa nu ii convina sau cu care sa nu fie tocmai obisnuit, va incepe sa planga dupa dvs si sa intinda bratele spre dvs ca sa il salvati.
Aveti grija ce va doriti acum ! Daca vreti sa fie complet dependent de dvs, nu il veti invata ca poate sa stea si sa fie in siguranta si cu alta persoana. In acest caz insa, trebuie sa va ganditi ca nu veti mai putea face absolut nimic fara sa fiti insotita de bebelus.
Dupa cateva luni insa, aceasta teama de a sta cu strainii sau de a se separa de mama lui, va disparea.
Abilitati Motorii
Daca observati ca are tendinta sa incerce sa manance singur si baga manutele in castronelul cu mancare (in cazul in care ati inceput deja diversificarea), nu va mirati. Este foarte posibil sa inceapa sa manance singurel, chiar daca in acest stadiu se foloseste doar de degetele pentru acest lucru.
Puteti sa incercati sa ii cumparati o canuta cu 2 manere din care sa incerce sa bea singurel ceaiul sau apa. Daca nu reuseste, sau nu isi da seama cum sa procedeze, puteti incerca sa ii scoateti tetina si sa il invatati sa bea direct din canuta. Aratati-i cum trebuie sa puna gurita si cum trebuie sa inghita, iar daca ia prea mult in gurita, invatati-l sa puna lichidul inapoi in canuta.
In aceasta luna, bebelusul are deja o stabilitate mult mai buna, astfel incat atunci cand sta in fundulet, nesprijinit, reuseste chiar sa isi intoarca corpul spre stanga sau spre dreapta pentru a vedea ce se intampla acolo sau a lua o jucarie.
Abilitati de Recunoastere
Acum incepe sa caute un obiect, daca il aratati si apoi il ascundeti, pentru ca intelege ca chiar daca nu il mai poate vedea, obiectul respectiv nu a disparut cu totul.
Puteti incerca sa va jucati cu el un joc prin care sa ii ascundeti de exemplu o masinuta / papusa, acoperind-o cu o batistuta si intrebandu-l “Unde e masinuta / papusa?”, apoi sa descoperiti jucaria si sa ii spuneti “Aici este !”. Repetati acest lucru de mai multe ori si va deveni jocul sau preferat.
Puteti incerca apoi sa ascundeti o jucarie si sa asteptati sa o gaseasca.
Acum bebelusul poate face diferenta intre diferite inflexiuni ale vocii, isi da seama daca folositi un ton bland sau daca aveti un ton mustrator sau suparat si poate chiar sa inceapa sa planga daca folositi un ton care lui I se pare prea rastit.
Teste, Teste, Teste...
Desi pana acum i-ati tot spus probabil bebelusului ca telefonul nu e de jucarie sau ca nu trebuie sa va traga de par, el totusi va incepe sa va testeze autoritatea refuzand sa faca chiar si lucrurile cele mai simple. Nu face acest lucru pentru ca este rau si vrea sa fie neascultator, ci doar pentru ca este curios ce se intampla daca nu face ce i se spune.
Nu va ganditi ca tine minte prea mult timp ce ii spuneti, asa ca incercati sa folositi un simplu “nu” daca nu are voie sa faca ceva, iar apoi sa ii distrageti atentia de la acel lucru. Nu incercati sa ii explicati si de ce nu are voie, pentru ca este inca prea mic pentru a intelege. Puteti face acest lucru mai tarziu, cand va mai creste si va putea sa inteleaga si motivele pentru care nu are voie sau nu este bine sa faca un anumit lucru, precum si care sunt consecintele.
Interactiuni
In aceasta luna bebelusul incepe sa inteleaga cum interactioneaza obiectele unele cu celelalte, poate sa inceapa sa sorteze obiecte de acelasi fel (poate selecta de exemplu masinutele dintr-un grup mai mare de jucarii), poate sa grupeze obiectele dupa dimensiunea lor (cele mici intr-o parte, cele mari in alta parte), pot incepe sa faca diferite constructii rudimentare, din cuburi mai mari, iar treptat vor reusi chiar sa identifice obiectele dupa forma si sa introduca obiecte de diferite forme exact prin locul potrivit.
Daca se va uita in oglinda va reusi sa inteleaga acum ca se vede chiar el in oglinda, iar daca dvs veti aparea in spatele lui si va va vedea in oglinda, va intoarce capul spre dvs pentru a se convinge ca dvs sunteti cea din oglinda.
Dintii de Lapte
Primul dinte poate incepe sa apara inca de la varsta de 3 luni, dar si la varsta de 1 an. Pentru majoritatea bebelusilor, primul dintisor apare cam intre 4 si 7 luni, si este plasat pe mijlocul gingiei de jos.
Nu trebuie sa va ingrijorati daca bebelusul nu are dintisorii aliniati si daca au ramas spatii intre ei. Aceste spatii incep sa se diminueze si chiar dispar pana la varsta de 3 anisori, cand toti cei 20 de dintisori au aparut.
Odata cu aparitia primului dintisor, pot sa apara si noptile nedormite, zilele mai maraite, in care parca nu are chef de nimic si nimic nu ii este pe plac. Trebuie sa va inarmati cu multa rabdare, intrucat nici lui nu ii este prea usor, si chiar suporta niste dureri destul de mari la aparitia dintisorilor.
Puteti sa ii mai reduceti aceasta durere cauzata de aparitia dintilor dandu-i ceva sa mestece, sa stranga in gingii si astfel sa ajute la spargerea gingiei si aparitia dintisorilor. Exista pe piata niste inele speciale din cauciuc mai tare pentru eruptia dentara, unele cu gel, care se tin la frigider inainte de a i le da, astfel incat pe langa faptul ca roade la ele, ii ofera o stare de confort si pentru ca sunt reci si ii mai calmeaza durerea.
Puteti sa discutati si cu medicul dvs pediatru si sa vedeti ce geluri va recomanda pentru calmarea durerilor. Exista pe piata mai multe astfel de geluri, printre care se numara si Dentinox.
In curand trebuie sa va preocupati si de igiena dintilor de lapte, pentru ca exista multe cazuri de carii la dintii de lapte..
Emotional
Incepand cu aceasta varsta, bebelusul reuseste sa isi exprime si sa inteleaga totodata mai multe stari emotionale.
Poate sa se bucure atunci cand vede un chip drag, poate sa planga atunci cand e speriat sau certat, poate sa va arunce din zbor un pupic si chiar sa va faca cu mana.
El va incepe sa imite de acum inainte starile de dispozitie pe care le vede la dvs si va incepe sa arate empatie (daca o sa vada pe cineva ca plange, o sa inceapa si el sa planga, daca o sa va vada ca radeti, o sa inceapa sa rada si el...).
Va incepe sa ii trateze pe cei din jurul lui, asa cum vede ca ii tratati si dvs, asa ca este momentul sa fiti foarte atent cum va purtati si sa va ganditi cum vreti sa il invatati sa se poarte !
Ritualuri
Daca bebelusul doarme in alta camera si incepe sa devina nelinistit atunci cand vine ora de culcare si trebuie sa ramana singur, este cazul (daca nu aveti deja) sa incepeti un ritual inainte de culcare. Puteti fie sa stati putin cu el in camera si sa ii cititi ceva, fie sa ii spuneti o poveste sau sa il tineti putin in brate si sa ii cantati un cantecel inainte de a-l pune in pat. Daca reusiti sa il obisnuiti cu o anumita rutina inainte de culcare, va adormi mult mai usor si mai linistit, simtindu-se in siguranta.
Baita de seara poate fi de asemenea un ritual si il puteti obisnui cu aceasta la o anumita ora fixa. El trebuie sa stie ca urmeaza baita de seara, precum si ce urmeaza sa se intample.
Trebuie sa stie de asemenea ca nu este o pedeapsa faptul ca este lasat sa doarma singurel in patutul lui, ci sa considere acest lucru ca pe un loc in care este dragut sa doarma si in care este in siguranta.
Daca totusi incepe sa planga in momentul in care vreti sa iesiti din camera, asigurati-l ca nu stati mult si ca veti reveni in cateva minute sa vedeti ce face. In cele mai multe cazuri, acest lucru ar trebui sa il potoleasca si sa il faca sa adoarma inainte ca dvs sa reveniti sa vedeti ce face.
Daca trebuie sa plecati in concediu, incercati sa respectati aceeasi rutina cu care l-ati obisnuit. Astfel ii va fi mult mai usor sa se adapteze si sa se simta in siguranta in noul mediu.