Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Dezvoltarea bebelusului pe luni

Dezvoltarea Nou Nascutului in luna a 6-a de viata

  1. Etape Cheie in Dezvoltarea Bebelusului
    1. Cresterea
    2. Abilitatile Motorii
    3. Somnul
    4. Simturile
    5. Alimentatia
    6. Comunicarea
  2. Sfaturi pentru Parinti

Desi poate nu va vine inca sa credeti, au trecut deja 6 luni de cand ati nascut !

In numai 6 luni, bebelusul s-a dezvoltat foarte mult, de la un nou-nascut neajutorat, care nu facea altceva decat sa manance, sa doarma si sa planga, la un mic omulet, cu propria personalitate, cu abilitati motorii din ce in ce mai bine definite, cu o vedere si un auz mult mai bine dezvoltate decat la nastere, care a invatat sa comunice cu cei din jurul lui, poate chiar a trecut si la alimente mai solide, sta in fundulet fara sustinere si poate chiar a inceput sa mearga de-a busilea prin casa.

Etape Cheie in Dezvoltarea Bebelusului

Cresterea

image In primele luni de viata bebelusul a crescut intr-un ritm alert, cam cu 650 – 900 grame / luna, astfel incat pana la varsta de 6 luni cu siguranta cel putin si-a dublat greutatea de la nastere.

Incepand cu aceasta luna, nu va mai lua la fel de mult in greutate, ci numai circa 450 grame / luna.

De asemenea, daca pana acum a luat mai mult in inaltime in fiecare luna, incepand cu aceasta luna ritmul de crestere se va incetini usor, crescand numai cu circa 1.3 cm / luna.

Abilitatile Motorii

image

De la aceasta varsta bebelusul :

  • se poate rostogoli cu usurinta de pe o parte pe alta (trebuie sa aveti grija sa nu il lasati nicio clipa nesupravegheat daca il puneti in patutul dvs sau pe masuta de schimbat)
  • sta cu usurinta in fundulet, fara a mai fi sprijinit cu pernute (la inceput se mai sprijina in manute, dar pana la sfarsitul acestei luni vor sta fara niciun fel de sprijin)
  • poate sa inceapa sa se tarasca inainte si inapoi impingandu-se in piciorute si ajutandu-se cu manutele
  • se poate ridica pe manute si genunchi si se poate balansa inainte si inapoi, insa nu poate inca sa mearga de-a busilea

Somnul

Majoritatea bebelusilor la aceasta varsta dorm cam 6-8 ore pe noapte. Daca bebelusul dvs inca nu doarme noaptea, puteti incerca sa aplicati metoda dezvoltata de medicul pediatru Richard Ferber, metoda care ii poarta si numele (metoda Ferber).

Aceasta presupune sa puneti bebelusul in patutul lui cand inca nu a adormit, daca plange asteptati cateva minute inainte sa va duceti sa il linistiti. Mariti progresiv intervalul pe care il lasati sa treaca din momentul in care incepe sa planga si pana va duceti sa il linistiti. Odata intrati in camera bebelusului, nu aprindeti lumina, luati-l in brate putin, linistiti-l, vedeti daca este cazul sa il schimbati sau sa ii dati sa manance, iar daca pare ca plange numai ca sa veniti dvs, linistiti-l putin, apoi asezati-l din nou in patut si iesiti din camera.

Pentru unii parinti functioneaza aceasta metoda, altii pur si simplu nu suporta sa isi auda bebelusul plangand si prefera sa il tina in brate pana adoarme sau chiar sa il ia cu ei in pat.

Intrucat acum bebelusul se rostogoleste frecvent de pe o parte pe alta, nu trebuie sa fiti surprinsi daca il asezati in patut pe spate si il gasiti pe burtica. Riscul sindromului mortii subite este mult mai mic la 6 luni fata de cum era la nastere. Totusi, evitati sa puneti pe el sau pe langa el lucruri pe care ar putea sa si le traga pe fata.

Simturile

Pana la aceasta varsta este foarte posibil ca bebelusul sa isi fi schimbat deja culoarea de la nastere a ochilor. Daca la nastere a avut ochii de culoare deschisa, atunci va trece prin mai multe modificari pana vor ramane la culoarea finala. Daca insa bebelusul are la 6 luni ochii tot albastri atunci este foarte posibil ca aceasta sa fie culoarea definitiva.

Alimentatia

Unii medici pediatri recomanda inceperea diversificarii alimentatiei si introducerea mancarurilor mai solide in alimentatie incepand cu varsta de 6 luni. Discutati cu medicul dvs pediatru despre inceperea diversificarii alimentatiei si in functie de parerea lui si de caracteristicile bebelusului dvs, va va stabili o schema de diversificare.

Comunicarea

Bebelusul dvs a facut reale progrese la capitolul comunicare si va uimeste acum cu rasetele, zambetele pe care vi le ofera, cuvintele pe care incearca sa le silabiseasca si care deocamdata se rezuma doar la “ma-ma,” “ba-ba”, “da-da”, “ta-ta”.

Acum trebuie sa petreceti mult timp vorbind cu el (chiar daca nu pare sa va inteleaga in totalitate), citindu-i povesti, cantandu-i. Astfel il veti ajuta sa isi dezvolte vocabularul si sa inceapa sa vorbeasca mai repede.

La aceasta varsta, bebelusii recunosc fara problema toate fetele familiare, mama, tata, fratii sau surorile, bunicii, dar si jucariile preferate.

Este foarte posibil sa observati si o oarecare teama atunci cand un strain i se adreseaza sau vrea sa il ia in brate si poate incepe chiar sa si planga.

Sfaturi pentru Parinti

Urmariti evolutia bebelusului dvs si luati legatura cu medicul pediatru daca bebelusul nu reuseste sa treaca de anumite etape cheie in dezvoltarea lui:

  • nu vorbeste (chiar daca pe limba lui)
  • nu sta singur in fundulet, fara sprijin
  • nu zambeste / nu rade
  • nu va urmareste cu privirea
  • nu raspunde la sunete
Jucati-va mult cu bebelusul dvs, invatati-l ca un obiect continua sa existe chiar daca el nu il mai vede. Aratati-i de exemplu o jucarie, apoi ascundeti jucaria la spate si intrebati-l unde este, dupa care aratati-i din nou jucaria. Va indragi foarte mult acest joc si curand va incepe chiar sa isi ascunda el fata in palme, si apoi sa va arunce un zambet stirb.

Evitati jucariile prea mici intrucat la aceasta varsta inca le testeaza bagandu-le in gurita si se poate ineca cu ele.

Discutati pe forum despre dezvoltarea copilului in luna a 6-a de viata

Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare copil se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs pediatru.