Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Dezvoltarea bebelusului pe luni

Dezvoltarea Nou Nascutului in luna a 5-a de viata

image
  1. Etape Cheie in Dezvoltarea Bebelusului
    1. Abilitatile Motorii
    2. Somnul
    3. Simturile
    4. Comunicarea
  2. Sfaturi pentru Parinti

Luna aceasta este una de tranzitie pentru bebelusul dvs, o luna in care va incerca sa faca mari progrese la capitolul vorbire, catarare, etc...

Etape Cheie in Dezvoltarea Bebelusului

Abilitatile Motorii

La aceasta varsta, bebelusul:

  • poate sa stea in fundulet, sprijinit cu perne, pentru o perioada mai mare de timp si poate chiar sa stea pentru cateva secunde fara sprijin
  • incepe sa se intoarca foarte usor de pe o parte pe cealalta, rostogolindu-se. Aveti grija sa nu il lasati nesupravegheat astfel incat sa existe riscul de a cadea din pat sau de pe masuta de infasat si a se rani
  • incepe sa isi foloseasca piciorutele ca sa se tarasca si sa incerce sa inainteze astfel
  • apuca lucrurile mult mai bine, le trage aproape de el si le strange in palme
  • muta lucrurile dintr-o manuta in alta
  • poate sa inceapa sa isi tina singur biberonul

Somnul

Majoritatea bebelusilor dorm toata noaptea, dar nu toti. Daca bebelusul dvs nu doarme toata noaptea, incercati sa ii stabiliti o rutina inainte de culcare. Incepeti cu o baie calduta, apoi un masaj usor, o poveste, un cantecel, stingeti lumina si stati cu el pana cand incep sa i se inchida ochii de somn. Daca veti face acest lucru la aceleasi ore, se va obisnui si va reusi sa inteleaga mai repede notiunea de zi si de noapte.

In timpul zilei este posibil sa mai doarma in 2-3 reprize, de obicei una dimineata, si una dupa masa de pranz. Nu asteptati sa fie prea obosit ca sa il culcati, pentru ca e posibil sa nu mai reusiti sa il culcati deloc. Va fi prea agitat, marait si nu va mai reusi sa adoarma. La primele semne de somn, puneti bebelusul in patutul lui si lasati-l sa adoarma singurel.

Simturile

Desi vederea li s-a imbunatatit comparativ cu luna anterioara, inca nu este foarte buna. Pot sa vada la diferite distante si sa se concentreze asupra unui obiect fara sa se uite crucis, pot sa distinga mult mai bine culorile (pot distinge chiar 2 nuante diferite ale aceleiasi culori), insa prefera in continuare culorile primare (rosu, galben si albastru).

Comunicarea

Bebelusul a inceput deja sa murmure intruna pe limba lui, iar unele murmure pot chiar sa semene cu cuvinte reale. Incep sa lege vocale si consoane intr-un nesfarsit “ba-ba”, “ma-ma”, “da-da”, “ta-ta”. Nu va bucurati foarte mult daca vi se pare ca auziti si “mama” sau “tata” pentru ca la varsta aceasta inca nu stiu ce inseamna acele cuvinte. Pentru ei sunt doar niste sunete si atat. Trebuie sa mai asteptati cateva luni inainte sa va adreseze acele cuvinte cu intentie.

Tot acum incep sa faca diferenta intre sunetele si zgomotele pe care le aud, cum ar fi un caine care latra, o masina care porneste, o melodie... Desi nu pot intelege inca in totalitate cuvintele, totusi reusesc sa asocieze latratul cainelui cu cainele, motorul unei masini cu masina precum si daca ii faceti un semn ca nu e voie si ii spuneti “nu”.

Incepand cu aceasta luna, bebelusul va reactiona si va raspunde atunci cand se va auzi strigat. Incepe sa devina constient de numele lui si de asemenea va fi din ce in ce mai atent la gura voastra atunci cand vorbiti. Vorbiti incet si clar, pentru a-l ajuta sa isi dezvolte abilitatile de intelegere.

Sfaturi pentru Parinti

Bebelusii adora muzica, asa ca incercati sa le puneti tot felul de genuri de muzica, de la muzica clasica la muzica moderna sau cantecele pentru copii, iar ei va vor rasplati cu zambete, batut din palme si poate chiar vor incerca sa ingane si ei melodiile respective.

Incepeti sa il invatati ce reprezinta fiecare obiect in parte. Cand ii dati o jucarie spuneti-i “Acesta este un caine” sau “Aceasta e o papusa” sau “Aceasta e o masina” si ajutati-i sa le tina minte asociindu-le cu diferite sunete. De exemplu, daca ii aratati sau ii dati un catel jucarie, spuneti-i si cum face cainele “ham-ham”. Astfel va invata mai usor cuvinte noi si va face mai rapid asocierile intre ceea ce vede si cum suna numele obiectului respectiv.

Daca ati pus un carusel deasupra patutului iar bebelusul a inceput sa se agate de lucruri, ar trebui sa luati in considerare indepartarea caruselului pentru a evita orice accident.

Creati un mediu sigur pentru bebelus, daca nu ati facut-o deja.

  • Acoperiti prizele
  • Protejati sertarele si usile
  • Incuiati medicamentele sau substantele de curatat sau macar ridicati-le la un nivel la care bebelusul sa nu poata ajunge.
  • Nu lasati obiecte fierbinti, cani cu ceai fierbinte sau apa clocotita in locuri din care ar putea sa fie trase jos de copil si sa se opareasca.
Discutati pe forum despre dezvoltarea copilului in luna a 5-a de viata

Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare copil se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs pediatru.