Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Dezvoltare nou nascut in luna 2

Dezvoltarea Nou Nascutului in luna a 2-a de viata

image

Ati trecut cu succes peste prima luna de viata a nou nascutului, o luna cu multe provocari atat pentru nou nascut, cat si pentru dvs. Ati reusit sa va obisnuiti cu noul membru al familiei, iar el a inceput sa devina mai constient de noul lui mediu de viata si sa isi dezvolte propria personalitate. Acum ar trebui sa stiti deja ce il supara, ce il face sa planga, sa rada, ce inseamna fiecare plans in parte. Incepand cu a 2-a luna de viata, bebelusii incep sa aiba mai mult control asupra propriului corp, isi coordoneaza mai bine mainile si picioarele, isi pot tine mai bine capul. In continuare au reflexul de a suge foarte dezvoltat, de la a suge la san, din biberon, si pana la a-si suge degetelele, suzeta. Acest lucru de obicei ii linisteste. Inca nu isi coordoneaza miscarile suficient de bine incat sa se poata juca cu diverse jucarii, dar poate sa inceapa sa intinda manuta dupa jucariile mai colorate, care atarna deasupra lui, sau pe langa el prin patut si chiar poate tine cateva secunde in manute o jucarie.

Somnul

La 2 luni de viata, bebelusul si-a mai schimbat putin obiceiurile de somn, insa in continuare doarme cam 15 ore pe zi. Diferenta consta insa in faptul ca nu mai doarme legat cam 3-4 ore in timpul zilei, ci mai putin si mai des, insa noaptea este posibil sa se trezeasca in continuare la 2-3 ore pentru a manca. Este posibil sa mai fie nevoie de inca o luna sau doua pana cand va incepe sa doarma mai mult peste noapte si sa ii puteti scoate o masa de noapte din alimentatie, astfel incat sa adoarma seara pe la ora 23:00 si sa se trezeasca abia dimineata pe la ora 5:00. Incercati sa mai rezistati putin si va veni si momentul in care veti putea sa va odihniti mai bine, cel putin pe timpul noptii. Puteti sa incercati sa obisnuiti bebelusul sa adoarma singur, insa nu trebuie sa il puneti in patutul lui imediat dupa ce a mancat, ci abia cand este semi-adormit. Aveti grija si evitati sa culcati bebelusul, chiar si la aceasta varsta, pe burtica, mai ales in timpul noptii, pentru a evita sindromul mortii subite. Nu lasati in patut pe langa bebelus niciun fel de pernute, paturi, animalute de plus, pentru a evita riscul de a se sufoca, in cazul in care si le-ar trage accidental peste fata.

Simturile

La aceasta varsta bebelusul incepe sa auda mai bine si ii place deja foarte mult sa auda sunetul vocii mamei. Puteti sa vorbiti cu el, sa ii spuneti povesti, cantecele, pentru ca chiar daca nu intelege ce ii spuneti, va adora sa va auda vocea si acest lucru il va linisti. Tot acum bebelusii incep sa vada mai bine, atat obiecte cat si oameni, chiar daca trebuie sa stati destul de aproape inca pentru a va vedea bine. De asemenea, daca treceti pe langa patutul lui, ar trebui sa va poata urmari cu privirea.

Comunicarea

Cand vine vorba despre comunicare, progresele nu sunt foarte mari nici in aceasta luna. Singura modalitate de comunicare a bebelusului ramane plansul, prin plans putandu-si manifesta tot ceea ce il deranjeaza (fie ca ii e foame, fie ca e prea obosit sau trebuie sa ii schimbati scutecul, fie ca are colici, etc). Este posibil sa incepeti sa auziti si un gangurit timid si chiar sa inceapa sa va zambeasca intentionat.

Sfaturi pentru parinti

Incercati sa ii alternati pozitia bebelusului pe parcursul zilei, astfel incat sa poata sa inceapa sa isi foloseasca toti muschii de care va avea nevoie mai tarziu pentru a-si ridica singur capul, a se intoarce de pe o parte pe alta, a se tari, a merge de-a busilea, etc. Mutati-l de pe spate pe burtica, din patut in scaunul de masina sau in brate la dvs, etc. Este foarte important sa incepeti sa vorbiti mai mult cu el si sa va simta atingerea. Contactul direct, piele pe piele, este recomandat la aceasta varsta si ii puteti face un masaj sau il puteti tine in brate astfel incat sa va simta. Daca bebelusul incepe sa planga fara niciun motiv, incercati sa il linistiti luandu-l in brate si cantandu-i un cantec de leagan, leganati-l putin in brate sau plimbati-va putin prin camera cu el in brate, in timp ce ii vorbiti pe un ton bland si calm.

Discutati pe forum despre dezvoltarea copilului in a doua luna de viata

Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare copil se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs pediatru.