Dezvoltarea Nou Nascutului de la nastere la 1 luna
Inainte de a avea copii, majoritatea viitorilor parinti se gandesc ca un nou-nascut nu poate face altceva decat sa manance, sa planga si sa doarma.
Daca o sa ii priviti cu atentie insa, o sa observati ca au anumite indemanari uluitoare si arata semne clare de personalitate inca de mici.
In numai 12 luni, nou nascutul dvs se va transforma intr-un copilas care incepe sa mearga, sa vorbeasca, sa isi arate primele semne de independenta.
In aceasta prima luna, nou nascutul se va obisnui treptat cu noul mediu de viata, aceasta noua lume, mare, ciudata, iar dvs va veti obisnui cu toate nevoile nou nascutului si va veti adapta noului stil de viata.
Etape Cheie
Aceste etape vor deveni ceva uzual pentru parinti, mai ales in primul an de viata, fiind modul prin care atat parintii cat si medicul pediatru poate sa evolueze stadiul de dezvoltare al bebelusului. Nu toti bebelusii se dezvolta la fel, insa toti trebuie sa treaca prin anumite etape cheie, la un anumit moment al dezvoltarii lor, de la zambit, rostogolit, stat in fundulet, mers in patru labute, mers in picioare, aparitia dintisorilor si asa mai departe.
Pe masura ce va vedeti bebelusul crescand, trebuie sa nu uitati ca fiecare copil este diferit si are ritmul sau de crestere si dezvoltare, iar toate etapele prezentate sunt doar o medie, o estimare a ceea ce ar trebui sa poata sa faca / sa spuna / sa manance, sau cat ar trebui sa masoare in lungime, cat ar trebui sa ia in greutate un bebelus. Nu inseamna ca daca bebelusul dvs nu se incadreaza in aceste tipare este neaparat vreo problema. El poate sa faca mai devreme unele lucruri, iar altele mai tarziu sau poate niciodata. Sunt de exemplu bebelusi care nu merg deloc in patru labute, ci merg direct in picioare.
Daca insa va ingrijoreaza faptul ca bebelusul nu raspunde la sunete,de exemplu, sau vi se pare ca nu se uita la fete, nu urmareste lucruri cu privirea, nu incepe sa isi tina capul dupa prima luna de viata, discutati cu medicul dvs pediatru. El este in masura sa decida daca aceste lucruri sunt sau nu normale si daca necesita investigatii suplimentare.
Tineti minte ca bebelusii nascuti prematur nu vor urma cu precizie etapele normale de dezvoltare. Ei vor tinde sa treaca prin acele etape cam la varsta pe care ar fi avut-o daca ar fi fost nascuti la termen. De exemplu, un bebelus nascut prematur la 7 luni, nu va face la sfarsitul primei lui luni de viata ce face si un nou nascut la termen. El va face acele lucruri in jurul celei de-a treia luni de viata (care ar fi fost prima lui luna de viata daca ar fi fost nascut la termen).
De obicei, nou nascutii:
- Pot sa vada fetele: In primele zile de viata, nou-nascutii pot sa se concentreze si sa urmareasca obiecte aflate la distanta foarte mica de ei (20-30 cm). Spre sfarsitul primei luni de viata pot sa isi concentreze atentia, pentru scurt timp, si asupra obiectelor aflate la distanta mai mare (90 cm). Cu toate acestea, este posibil sa se uite si crucis atunci cand incearca sa se concentreze asupra unui obiect sau a dvs. Este ceva normal, intrucat nu s-a dezvoltat complet coordonarea ochilor. Daca insa la 3-4 luni de la nastere bebelusul prezinta in continuare privire crucis, atunci trebuie sa discutati cu medicul dvs pediatru pentru un control oftalmologic mai amanuntit, prin intermediul caruia sa va asigurati ca nu este vorba despre strabism.
- Pot sa isi suga degetelele: Poate ati avut ocazia sa il surprindeti inca din viata intrauterina sugandu-si degetelele.
- Pot sa recunoasca anumite mirosuri: Daca va intrebati de ce nou nascutul devine brusc mai agitat atunci cand mama intra in camera, trebuie sa stiti ca el este capabil sa recunoasca mirosul de lapte de mama, si stie ca in curand va manca.
- Pot sa auda: Puteti sa vedeti daca reactioneaza la sunete observandu-i reactiile atunci cand se aude o voce sau un sunet pe langa el. De obicei intorc capul in directia din care a venit sunetul sau incep sa planga daca sunetul este prea puternic sau a aparut neasteptat (de exemplu, ati pornit brusc televizorul sau muzica, sonorul este dat cam tare...). Spre sfarsitul primei luni de viata, nou-nascutul va putea sa recunoasca vocea mamei si orice sunet familiar (al tatalui, bunicii, fratelui, etc). Daca observati ca bebelusul nu pare sa reactioneze la sunete, discutati cu medicul dvs pediatru. Totusi, luati in calcul si faptul ca bebelusii au adesea un somn foarte profund si este posibil sa doarma chiar si cu zgomote puternice langa ei. Asta nu inseamna neaparat ca are o problema cu auzul. Exista si proverbul “Dormi ca un bebelus”…
- Pot sa isi miste capul: Majoritatea nou-nascutilor isi pot misca (si unii chiar ridica) singuri capul. Unii bebelusi isi pot tine singuri capul chiar de la nastere, pentru altii va mai trece un timp pana ce vor atinge aceasta etapa importanta. Intre timp, trebuie sa aveti grija sa ii sustineti bine capsorul, pana cand veti observa ca poate face foarte bine si singur acest lucru. Nu incercati sa il fortati sa isi tina singur capul, doar pentru ca alti copii de aceeasi varsta pot sa o faca deja ! Tineti minte ca fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare !
- Incep sa zambeasca: In primele zile de viata veti observa poate primele zambete ale nou nascutului. Acestea de obicei au loc in somn si sunt extrem de dragalase. Spre sfarsitul primei luni de viata, puteti observa insa ca va zambeste chiar dvs, cand este treaz.
- Prefera gustul dulce: Au un simt al mirosului bine dezvoltat, prefera gusturile mai dulci, insa papilele gustative nu sunt inca suficient de mature pentru a face diferenta intre amar si acru.
Dezvoltarea Fizica
Ca proaspat parinte, este bine sa stiti anumite lucruri despre dezvoltarea fizica a nou nascutului, precum si sa mergeti regulat la control la medicul dvs pediatru.
Pielea nou nascutului. La nastere pielea nou nascutului este acoperita cu o substanta alba, numita vernix, care se duce cu usurinta la prima baie a nou nascutului. Nou nascutii care au depasit data probabila a nasterii este posibil sa aiba pielea mai uscata. Acest lucru este ceva obisnuit si se regleaza de la sine in prima luna de viata.
De asemenea, unii nou nascuti pot prezenta si acnee, mai ales spre sfarsitul primei luni de viata, datorata in mare parte expunerii la hormonii mamei inainte de nastere. Aceasta acnee nu dureaza mult de obicei si in general nu necesita un tratament anume. Medicul pediatru va poate indruma asupra unui tratament, daca este cazul.
Unii nou nascuti fac icter in primele zile de viata, acesta manifestandu-se printr-o colorare in galben a pielii. Medicul neonatolog va stabili daca este necesar un tratament in maternitate, sau in cazul in care icterul apare dupa ce ati ajuns acasa, mergeti cu nou nascutul la medicul pediatru care il va avea in observatie.
Cordonul ombilical. Pe cat posibil, cordonul ombilical ramas imediat dupa nastere, trebuie pastrat curat si uscat. Acesta va cadea in primele saptamani dupa nastere (intre a 7-a si a 14-a zi de obicei) si este posibil sa fie insotit si de o usoara sangerare. Daca insa cordonul ombilical ramas se inroseste, are un miros specific, sangereaza sau nu a cazut de la sine in maxim 1 luna de la nastere, atunci trebuie sa mergeti cu nou nascutul la medicul pediatru pentru a evalua situatia.
Cresterea. Unul din cele mai bune moduri de a va asigura ca nou nascutul creste si se dezvolta sanatos este sa urmariti modul in care acesta ia in greutate.
Nu trebuie sa va alarmati daca in primele zile de viata scade in greutate fata de greutatea avuta la nastere. O scadere ponderala de circa 10% este acceptata in primele zile, urmand a fi recuperata ulterior. In a 2-a saptamana de nastere, de obicei ajung din nou la greutatea avuta la nastere.
In primele saptamani de viata, nou nascutii iau foarte mult in greutate, circa 14 – 28 grame / zi si circa 900 grame pe luna! Pe masura ce ei se maresc, le creste de asemenea si capul, iar medicul pediatru va efectua o serie de masuratori la fiecare control, printre care greutatea, lungime, circumferinta craniana, circumferinta toracica, dimensiunea fontanelei...
Oasele capului inca nu s-au sudat, permitand cresterea capului cam cu 1.3 cm / luna.
Daca nou nascutul nu ia in greutate asa cum se asteapta sau daca circumferinta capului nu se mareste corespunzator, medicul pediatru poate decide sa faca si alte investigatii.
Plansul. Trebuie sa va obisnuiti cu ideea ca nou nascutii plang, important este insa sa reusiti sa identificati corect motivul pentru care plang. Dupa un timp o sa ajungeti sa deosebiti imediat diferitele feluri de plansete ale bebelusului si veti stii daca plange pentru ca ii este foame, plange pentru ca este murdar si trebuie schimbat, plange pentru ca il deranjeaza ceva (lumina, zgomote, o cuta la pampers, etc) sau plange pentru ca vrea doar sa fie tinut in brate sau pentru ca este prea obosit.
In functie de motivul pentru care plange, puteti sa il linistiti adoptand diferite metode:
- daca plange pentru ca ii este foame, se va calma de indata ce va termina de mancat
- daca plange pentru ca trebuie schimbat, va inceta de indata ce il veti spala si ii veti schimba scutecul
- daca plange din alte motive, incercati sa identificati cauza; vedeti daca are ceva care sa il deranjeze, la hainute sau la pampers, daca e prea zgomot sau prea multa lumina, daca ii este prea cald sau prea frig…
- daca plange pentru ca vrea sa fie tinut in brate, fiecare parinte trebuie sa decida daca este dispus sa il ia tot timpul in brate cand plange sau vrea doar sa il linisteasca si apoi sa il aseze la loc la el in patut
- daca plange dupa ce a terminat de mancat, fie nu s-a saturat, fie a inghitit prea mult aer si atunci trebuie sa il ridicati in pozitie verticala, sa il asezati pe umarul dvs si sa il bateti usor pe spate pentru a elimina aerul inghitit si care ii provoaca dureri la stomacel
- daca plange pentru ca are colici, puteti sa discutati cu medicul dvs si sa vedeti ce va recomanda pentru colici; exista pe piata o serie de medicamente si ceaiuri impotriva colicilor (Bonisan, Sab Simplex, Baby Drinks, etc). Plansetul datorat colicilor nu prea poate fi alinat cu nimic si de obicei o sa observati ca apare cam in aceeasi perioada a zilei, de obicei dupa-amiaza tarziu sau seara. Circa 20% dintre bebelusi au colici, mai ales intre 2 si 4 saptamani de viata si dispar cam la varsta de 4 luni
- daca nu reusiti sa va dati seama care este motivul pentru care plange, puteti sa incercati sa ii cantati, sa il plimbati, sa il leganati, sa il frecati usor pe spate si in cele mai multe cazuri, una dintre metode va functiona.
Temperatura corporala si febra. Nou nascutii nu isi pot controla prea bine inca temperatura corporala, de aceea aceasta sarcina cade exclusiv asupra parintilor. Trebuie sa aveti grija sa ii imbracati corespunzator, astfel incat sa nu le fie nici frig, dar nici cald. Manutele si piciorutele lor pot deveni foarte rapid albastrui daca ii este frig si de asemenea se pot simti foarte fierbinti daca este imbracat prea gros sau tinut prea mult la temperaturi ridicate afara.
Este foarte important insa pentru parinti sa invete sa deosebeasca febra de temperatura normala a corpului, intrucat nou nascutii nu sunt capabili sa se lupte cu o infectie prea bine, iar in cele mai multe cazuri, febra este semn de infectie. Evitati sa ii aduceti in contact cu rude, familie, prieteni, cunoscuti care sunt bolnavi, mai ales daca aceia au si febra. Majoritatea bolilor se transmit fie prin contact direct cu persoana bolnava, fie pe calea aerului.
Rugati toate persoanele care vin in contact cu nou nascutul sa se spele bine pe maini cu apa si cu sapun inainte de a-l atinge sau a-l lua in brate. Ideal ar fi si sa isi acopere nasul si gura cu o masca de protectie pentru a evita o posibila imbolnavire accidentala a nou nascutului.
Atunci cand apare febra, este foarte important sa ii monitorizati temperatura cu un termometru, de preferinta unul rectal, si sa nu va bazati pe o temperatura luata cu mana pe fruntea nou nascutului sau cu buzele dvs pe ochisorii lui. Tineti legatura cu medicul pediatru in cazul in care micutul are febra si urmati intocmai instructiunile acestuia.
Urina si miscarile intestinelor. Inca din maternitate nou nascutii sunt monitorizati sa inceapa sa urineze si sa aiba primul scaun, numit meconiu. De obicei prima urina a bebelusului arata normal, insa uneori in ea se pot observa si ca niste mici cristale rozalii, o substanta numita urati. In mod normal un nou nascut urineaza de circa 6-10 ori intr-o zi, acesta fiind si un semn al faptului ca bea suficiente lichide (lapte) si ca rinichii functioneaza bine. Pentru nou nascutii alaptati este posibil ca numarul de urinari intr-o zi sa fie mai redus la inceput, pana cand creste productia de lapte a mamei.
De asemenea este foarte important sa observati si numarul, consistenta si culoarea scaunelor unui nou nascut. Meconiul, primul scaun al nou nascutului, este inchis la culoare si lipicios. Acesta este inlocuit treptat cam in cateva zile de un scaun normal, verzui sau galbui. Nou nascutii alaptati au de obicei mai multe scaune pe zi, culoarea mustarului, usor legate sau uneori chiar apoase, de cele mai multe ori imediat dupa ce sunt alaptati. In prima luna nu apare de obicei constipatia, deci daca observati ca a trecut o zi iar nou nascutul nu a avut niciun scaun, discutati acest lucru cu medicul dvs pediatru.
Comportamente obisnuite ale nou nascutului
Sughit. Sughiturile sunt ceva normal la nou nascuti, ba chiar unii dintre ei sughita chiar din perioada intrauterina. Acestea vor disparea treptat, dupa primele saptamani sau luni de viata.
ABILITATILE MOTORII
Sistemul nervos al nou nascutului continua sa se dezvolte si dupa nastere, insa deja puteti sa observati o serie de reflexe native.
- Reflexul de a pasi. La varsta de o luna, nou nascutul are deja reflexul de a pasi, daca este sustinut de subrat si i se plaseaza sub piciorute o suprafata solida.
- Reflexul Moro. Acesta este un reflex pe care trebuie sa il aiba toti nou nascutii, atunci cand sunt speriati brusc. Ei isi deschid si isi intind brusc mainile si picioarele, apoi si le strang la piept, iar uneori incep sa si planga.
- Reflexul de prindere, de apucare. Nou nascutii nu pot prinde sau apuca intentionat obiecte, insa acest reflex le permite sa tina un obiect mic sau degetul unui adult si sa il stranga atunci cand ii este pus in palma lui micuta.
- Reflexul de supt. Atunci cand atingeti obrazul unui nou nascut cu degetul sau cu tetina biberonului, nou nascutul va deschide gurita si va intoarce capul in directia in care a fost atins. De obicei, mamele se folosesc de acest reflex atunci cand vor sa hraneasca nou nascutul.
Principalele Sarcini ale Nou Nascutului
In primele luni de viata, principalele sarcini ale nou nascutului sunt de a manca, a dormi si a creste. Intrucat cresterea in primele luni de viata este spectaculoasa, nou nascutii au nevoie de mult somn si multa mancare.
HRANIREA NOU NASCUTULUI
De obicei nou nascutii mananca foarte des, cam la un interval de 3-4 ore, iar uneori chiar si mai des, la 1-2 ore. Indiferent ca este alaptat sau hranit cu biberonul, nou nascutul isi va petrece mare parte din timp hranindu-se.
Mai multe amanunte despre alimentatia in primul an de viata gasiti AICI.
SOMNUL NOU NASCUTULUI
Nou nascutii dorm de obicei pe spate, nu pe burtica, pentru a evita riscul sindromului mortii subite. De obicei dorm cam doua treimi din timp, insa perioadele de somn sunt de obicei mai mici si mai dese. Pana la sfarsitul primei luni de viata este posibil sa inceapa sa doarma in reprize mai lungi si mai rare, si unii nou nascuti pot chiar sa doarma aproape toata noaptea (de la ora 23:00 pana pe la ora 5:00 – 6:00).
Multi nou nascuti adorm mai usor in bratele parintilor, sau daca sunt plimbati afara cu caruciorul sau cu masina, in scaunul de masina. Este bine ca dupa prima luna sa incercati sa ii obisnuiti sa adoarma singuri in patutul lor, fara a mai fi leganati sau tinuti in brate. Incercati ca pe perioada noptii, cand ii hraniti, sa nu aprindeti si lumina, ca sa se obisnuiasca sa distinga ziua de noapte si sa capete mai usor obiceiuri de somn sanatoase. Nu ii culcati cu vreo lumina aprinsa, cel mult puteti sa ii lasati o mica luminita de veghe aprinsa pe timpul noptii. Asa va reusi sa isi formeze un ciclu normal de zi si noapte.
JOACA NOU NASCUTULUI
Nou nascutii au nevoie de multa dragoste, atentie si afectiune. Multi parinti nici nu se gandesc macar sa se joace cu un nou nascut pentru ca il considera prea mic pentru asa ceva. Nu va ganditi la aceasta varsta la o joaca prea avansata ! Chiar si faptul ca il ajutati sa isi miste manutele si piciorutele, sa stea pe spate sau pe burtica, sa zambiti la el si sa vorbiti cu el ca si cum v-ar intelege, sa ii cantati, sa il tineti in brate, toate conteaza pentru el la aceasta varsta si fac mai mult decat orice jucarie. O simpla plimbare in jurul blocului este stimulanta pentru nou nascut, de vreme ce vine in contact cu o multime de sunete, imagini, zgomote, mirosuri.
COMUNICAREA
Singura modalitate de comunicare a nou nascutului este prin plans. Este posibil sa planga adunat si pana la 3 ore in decursul unei zile. Nu trebuie sa va panicati, trebuie sa incercati sa identificati tipul de plans si sa inlaturati motivul pentru care plange. Daca totusi nou nascutul plange mai mult de 3 ore in decursul unei zile, este posibil sa aiba colici si trebuie sa discutati cu medicul pediatru si sa vedeti ce tratament va recomanda pentru calmarea colicilor.
La de trebuie sa aveti grija
Luati imediat legatura cu medicul dvs pediatru daca nou nascutul:
- nu isi ridica capul atunci cand sta pe burtica, dupa cateva saptamani de la nastere
- nu pare sa raspunda la sunete sau imagini
- pare lipsit de energie, sau dimpotriva, prea energic
- refuza sa manance
- vomita (atentie sa nu confundati laptele pe care il poate regurgita dupa masa, cu vomitatul, care presupune aruncarea laptelui consumat, afara, in jet)
- nu urineaza
- are un plans prea slab
- are o piele prea palida sau cianotica
- are diaree
- are febra
- respira neregulat
Discutati pe forum despre dezvoltarea copilului in prima luna de viata