Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Ingrijirea organelor genitale ale bebelusului

INGRIJIREA ORGANELOR GENITALE ALE BEBELUSILOR

image

Organele genitale ale bebelusilor trebuie sa fie ingrite cu mare grija intrucat sunt foarte sensibile, mai ales imediat dupa nastere. Timp de cateva saptamani de la nastere, acestea trebuie sa fie curatate numai cu apa, nu si cu sapun sau alte sampoane speciale pentru copii.

Dupa cateva saptamani de la nastere, puteti sa stergeti organele genitale ale bebelusului cu apa si un sapun special pentru copii, cu pH neutru.

INGRIJIREA ORGANELOR GENITALE LA BEBELUSI BAIETI

Daca bebelusul trebuie schimbat, mai ales pentru ca a facut treaba mare, sau daca a sosit ora baitei, mai intai trebuie sa ii curatati foarte bine fie cu apa (la chiuveta), fie cu servetele umede speciale pentru bebelusi, zona din jurul penisului si a scrotului.

Daca doar il schimbati, si nu ii faceti si baita, dupa ce l-ati curatat folositi un prosopel din bumbac absorbant, cu care sa il stergeti, astfel incat sa nu ii puneti pampersul direct pe pielea umeda.

Nu trebuie sa incercati sa il decalotati pentru a-l curata, este suficient sa il spalati bine cu apa (daca au ajuns multe materii fecale pe penis) sau sa il curatati cu servetele umede (daca doar a urinat) si apoi sa il stergeti cu un prosopel uscat.

Unii medici pediatri recomanda decalotarea la fiecare baita, altii sunt de parere ca aceasta nu este necesara. Este la latitudinea fiecarui parinte ce metoda doreste sa adopte. Trebuie sa stiti insa ca dupa varsta de 2 ani, decalotarea se va produce mult mai usor la baita, si mai natural. Pana atunci insa, este posibil sa ii faceti mai mult rau decat bine decalotandu-l de fiecare data. Decalotarea fortata poate produce dureri destul de mari bebelusului si il poate speria.

Nu fortati preputul peste marginea glandului penisului (capatul dilatat). Initial preptul unui bebelus poate fi greu de tras la loc.

Dupa primii ani de viata preputul devine din ce in ce mai retractabil desi poate dura ceva mai mult. Pana la varsta de 4 ani preputul este retractabil in totalitate.

Pana la aceasta varsta e bine ca baiatul sa fie spalat sau invatat sa se spele cu apa si sapun la exteriorul penisului. Retractarea preputului prea devreme poate duce la formarea de cicatrici sau deteriorari tisulare.

Daca bebelusul a fost circumcis, puteti sa ii pastrati penisul curat spalandu-l la fiecare baita. Penisul circumcis se vindeca in circa 10 zile, iar in primele zile dupa interventie poate arata foarte rosu si inflamat si puteti sa observati chiar si o secretie galbuie. Acestea sunt semne normale de vindecare.

INGRIJIREA ORGANELOR GENITALE LA BEBELUSI – FETITE

Daca este momentul sa ii schimbati scutecul, folositi un prosopel din bumbac umezit cu apa, sau servetele umede speciale, si stergeti-o din fata spre spate. Stergeti bine si in zona vaginului si a uretrei.

Daca observati ca materiile fecale sunt intr-o cantitate mai mare si au depasit zona anala, acoperind chiar si labiile, atunci trebuie sa :

  • Va spalati foarte bine pe maini cu apa si cu sapun
  • Separati cu grija labiile bebelusei
  • Stergeti cu grija cu un prosopel inmuiat in apa sau cu servetele umede speciale pentru bebelusi, din fata in spate sau de sus in jos
  • Uscati apoi pielea labiilor tamponand usor cu un prosopel uscat de bumbac

Daca veti sterge din fata spre spate veti preveni transferarea eventualelor bacterii dinspre fundulet spre vagin sau uretra, precum si o eventuala infectie.

Daca ii faceti o baita, este ceva mai simplu, pentru ca trebuie doar sa dati cu dusul cu apa calduta dinspre fata spre spate, pana ce se inlatura toata mizeria din zona genitala, apoi sa o uscati tamponand-o cu un prosopel uscat din bumbac.

Este posibil ca in primele saptamani de la nastere vaginul bebelusei sa fie rosu si usor inflamat. Este normal, intrucat a fost expusa hormonilor dvs cat timp a stat in uter. Daca insa aceste semne nu dispar in circa 6 saptamani, discutati cu medicul dvs pediatru.