Raul de miscare
Atunci cand plecati in concediu trebuie sa va ganditi si la acest aspect. Indiferent daca veti merge cu masina, cu avionul sau cu vaporul, este posibil sa aveti rau de miscare atat dumneavoastra, cat si copiii dvs.
Cea mai uzuala calatorie a familiei este cu masina. Totusi, unele familii evita acest mod de deplasare, tocmai din cauza raului de masina.
Fiecare copil reactioneaza diferit la raul de masina si de aceea sunt mai multe metode pentru a incerca sa evitati raul de miscare. Chiar daca in trecut copilul nu a avut rau de masina, asta nu inseamna ca nu poate sa aiba oricand. Prin urmare, este mai bine sa fiti pregatit si sa stiti ce este recomandat sa faceti in astfel de situatii. Recomandarile insa, pot sa se potriveasca sau nu, nu sunt universal valabile, iar ceea ce este valabil pentru un copil, pentru altul poate sa nu functioneze.
Recomandari
Trebuie sa aveti intotdeauna la dispozitie pungi de plastic cand mergeti cu masina, pentru ca in cazul in care copilul simte ca ii vine sa vomite, sa poata sa vomite in punguta de plastic.
Raul de miscare nu apare de obicei la bebelusi, este mai des intalnit la prescolari si la copii mai mici si de obicei dispare in jurul varstei de 6 ani.
Raul de miscare poate fi si ereditar, deci daca va planificati prima excursie mai lunga cu masina, tineti cont si de acest aspect. Daca in trecut copilul a mai avut rau de miscare, discutati cu medicul si vedeti ce medicamente va prescrie pentru a reduce starea de greata. Urmati indicatiile medicului si administrati-i medicamentele inainte de a pleca in excursie.
Planificati-va ruta in principal pe autostrazi, pentru a evita aglomerarea din orase, opririle repetate la semafoare.
Pregatiti niste activitati pentru copil pe timpul calatoriei, astfel incat sa nu se mai gandeasca la drum. Puteti sa optati si pentru un DVD portabil, pentru jocuri si alte lucruri care sa ii distraga atentia si sa ii ocupe timpul.
Acoperiti geamul din dreptul copilului pentru a reduce stresul acestuia si a tine departe razele soarelui.
Asigurati-va ca aveti o temperatura comfortabila in masina.
Puteti sa luati si sprayuri pentru racorit, cu care puteti sa ii mai pulverizati din cand in cand pe fata.
Unii copii prefera sa citeasca in masina, in timp ce altii prefera sa priveasca pe fereastra. Unii copii trebuie sa manance inainte de a se sui in masina, altii nu. Trebuie sa vedeti ce li se potriveste mai bine copiilor dvs.
Daca le este foame, aceasta poate sa ii faca sa se simta ametiti si sa aiba dureri de cap. Este bine sa luati ceva de rontait pe drum si bineinteles sa aveti si apa suficienta. Evitati mancarurile prea sarate si dulciurile. Puteti opta pentru banane, fructe (mere, struguri). Evitati sucurile carbogazoase.
Opriti frecvent – daca copilul dvs rezista numai 2 ore pana I se face rau, opriti la 1-2 ore si faceti o pauza.
Fiti mereu pregatiti !
Verificati cu medicul dvs inainte de calatorie ce medicamente sunt bune pentru copilul dvs. Unele sunt recomandate a se lua chiar inainte de a pleca la drum.
Daca copilul dvs devine palid, transpira, se plange de greata, faceti o pauza, opriti, lasati-l sa iasa putin din masina si sa ia aer proaspat. Daca acest lucru nu este posibil, macar lasati geamul la masina deschis.
Sa fiti pregatiti inseamna sa luati in calcul varianta ca vi se poate intampla si sa aveti tot ce va trebuie la dispozitie: pungi de plastic, prosoape, spray racoritor, apa, hainute de schimb.
In loc sa ii lasati sa citeasca sau sa se joace la calculator in timpul calatoriei, puneti-i sa asculte muzica si sa se uite afara pe geam.
Evitati sa ii puneti pe locurile din spate, daca au rau de masina, pentru ca acolo efectul este mai puternic.
Luati mancare usoara. Nu luati mancare puternic mirositoare.