Dezvoltarea Nou Nascutului in luna a 3-a de viata
Bebelusul dvs a crescut deja destul de mult in greutate si in lungime si este din ce in ce mai constient de ceea ce se intampla in jurul lui.
Etape Cheie in Dezvoltarea Bebelusului
Abilitatile Motorii
- incepe sa isi sustina singur capul, fara sa i se mai miste necontrolat stanga-dreapta sau fata-spate
- poate incepe sa se sprijine pe manute si sa isi ridice capul si pieptul atunci cand este asezat pe burtica
- poate sa isi ridice picioarele si sa dea din picioare, atunci cand este intins pe spate
- deschide si inchide manutele
- impinge din picioare cand este asezat pe o suprafata tare
- se dezvolta coordonarea mana-ochi, astfel incat reuseste sa isi impreuneze manutele, sa apuce si sa scuture jucariile tinute in manuta, sa se intinda si sa apuce obiectele care atarna deasupra lui, sa le urmareasca cu privirea
- Reflexele innascute, cum ar fi cel de tresarire, incep sa se estompeze sau chiar sa dispara.
Somnul
Sistemul nervos al bebelusului continua sa se maturizeze cu fiecare zi, iar stomacul de mareste din zi in zi, astfel incat acum puteti observa ca bebelusul incepe sa manance din ce in ce mai mult. Ca efect al faptului ca incepe sa manance mai mult, puteti avea norocul sa inceapa sa si doarma mai multe ore legate, si mai rar, ceea ce inseamna ca va cresc semnificativ sansele de a beneficia in sfarsit de mai multa odihna pe timpul noptii.
Nu va grabiti sa ii dati sa manance daca se scoala in toiul noptii si incepe sa planga ! De cele mai multe ori, bebelusii se opresc din plans dupa 30 de secunde si adorm mai departe. Daca o sa va grabiti din prima secunda sa il alaptati sau sa ii dati sa manance cu biberonul, bebelusul nu va putea sa invete prea repede cum sa adoarma singur la loc, in toiul noptii.
Daca insa nu se opreste din plans in 30 de secunde si chiar trebuie sa mergeti la el sa vedeti de ce plange, incercati sa faceti toate miscarile in liniste, si daca se poate, fara sa ii aprindeti lumina in camera. Rezumati-va numai la a-l hrani sau a-l schimba, iar apoi puneti-l inapoi in patutul lui ca sa adoarma singurel. Intr-un final, bebelusul va intelege astfel ca noaptea este doar pentru somn si nu se va mai trezi pe timpul noptii.
Pe timpul zilei, este posibil ca bebelusul sa se fi obisnuit deja sa doarma de doua – trei ori / zi, cate o ora si jumatate – doua ore.
Simturile
In a 3-a luna de viata, bebelusul si-a imbunatatit deja destul de bine atat auzul, cat si vederea.
Acum incepe sa imita sunete, sa intoarca capul si sa ofere chiar un suras parintilor atunci cand le aude vocea. Daca l-ati invatat sa asculte muzica, deja acum incepe sa isi arate preferintele pentru muzica.
Jucariile mai colorate ii atrag mai usor atentia, iar o privire pe care i-o oferiti va poate oferi in schimb o privire gingasa. Daca il asezati in fata unei oglinzi, va zambi la vederea propriei imagini din oglinda.
Acum incepe sa recunoasca obiectele familiare si persoanele, chiar si la distanta, iar uneori le recunoaste dupa miros.
Comunicarea
Acum bebelusii incep sa comunice si altfel decat numai prin plans. O privire, un gangurit, o manuta intinsa, un suras, sunt noi metode de comunicare pe care bebelusul invata sa le foloseasca cu succes.
Incurajati bebelusul sa gangureasca vorbind cat mai mult cu el. Nu incercati sa il imitati dvs pe el, ci lasati-l pe el sa vrea sa va imite atat sunetele cat si expresia fetei.
In sfarsit puteti incepe sa va mai relaxati, pentru ca din a 3-a luna de viata bebelusul plange mult mai putin, si numai daca il deranjeaza ceva cu adevarat. Chiar si asa, nu ar trebui sa planga mai mult de 1 ora / zi. Daca plange excesiv, adresati-va medicului pediatru.
Sfaturi pentru Parinti
- Nu va alarmati daca bebelusul dvs in varsta de 3 luni nu face toate lucrurile cuprinse la etapele cheie prezentate mai sus ! Fiecare bebelus este diferit, creste, se dezvolta si relationeaza in mod diferit.
- In niciun caz nu comparati un bebelus nascut prematur cu unul nascut la termen !
- Daca bebelusul dvs nu poate sa faca unul din lucrurile prezentate mai jos, pana la implinirea varstei de 3 luni, adresati-va medicului dvs pediatru:
- Nu raspunde la zgomote
- Nu urmareste oamenii sau obiectele cu privirea
- Nu rade sau nu zambeste
- Nu se intinde dupa obiecte
- Unii medici recomanda sa lasati copilul sa planga noaptea pana adoarme singur (metoda Ferber), dar daca dvs nu credeti in aceasta metoda, nu o folositi ! Urmati-va instinctul !
- Daca aveti prieteni / cunoscuti, care va spun ca daca incepeti sa ii introduceti in alimentatie si mancare solida de la aceasta varsta, va dormi mai bine si mai mult noaptea, ignorati aceste sfaturi. Discutati cu medicul dvs pediatru si vedeti ce va recomanda, in functie si de modul in care se dezvolta bebelusul dvs, de tipul de alimentatie oferit in prezent (daca este alaptat sau hranit cu biberonul). Ideal ar fi sa mai asteptati macar 1-2-3 luni pana cand incepeti sa ii introduceti si altceva decat lapte in alimentatie.
Discutati pe forum despre dezvoltarea copilului in luna a 3-a de viata