Top 5 intrebari despre nastere
image
  1. Cine poate sta cu mine in timpul travaliului si al nasterii?
  2. Ce se intampla in timpul unui travaliu normal si al unei nasteri naturale in spitalul dvs?
  3. Cum vedeti diferentele culturale si religioase?
  4. Cum putem ajuta viitoarele mamici?
  5. Cum le ajutati pe mamicile care vor sa alapteze?

1.Cine poate sta cu mine in timpul travaliului si al nasterii?

Unele spitale permit accesul sotului in sala de nasteri, pentru ca acesta sa poata fi alaturi de viitoarea mamica. Daca va intereseaza acest aspect, ar trebui sa il discutati dinainte cu medicul dvs.

De asemenea, daca doriti o persoana de suport in timpul travaliului, trebuie sa va interesati daca acest lucru este permis.

2.Ce se intampla in timpul unui travaliu normal si al unei nasteri naturale in spitalul dvs?

Puteti sa intrebati daca se dau diverse medicamente pentru a grabi nasterea, daca se practica anestezia epidurala in timpul travaliului, sau daca pur si simplu femeia insarcinata este lasata sa urmeze cursul natural al travaliului si nasterii, fara nicio interventie.

Puteti sa va interesati cat de des se practica operatia cezariana si in ce conditii.

Aveti mai jos niste procentajevis-a-vis de diverse operatiuni :

  • Nu ar trebui sa incerce sa declanseze nasterea la mai mult de 1 din 10 femei (10%).
  • Nu ar trebui sa faca oepiziotomie la mai mult de 1 din 5 femei (20%).
  • Nu ar trebui sa faca operatie cezariana la mai mult de 1 din 10-15 femei (10 - 15%)

De asemenea, vis-a-vis de pozitia pe care trebuie sa o aveti in timpul travaliului si al nasterii, in cazul in care nu sunt motive medicale sa stati intr-o anumita pozitie in timpul nasterii, ideal ar fi sa va alegeti o pozitie care sa va fie cat mai comoda si care sa va ajute in timpul nasterii. Nu toate spitalele permit insa acest lucru. De asemenea, exista si varianta nasterii in apa... Trebuie sa vorbiti din timp cu medicul dvs si sa va interesati de aceste aspecte. Nasterea in pozitia culcat pe masa de nasteri este ultima dorita intrucat nu ajuta deloc mama in timpul nasterii.

Unii medici practica si declansarea nasterii, prinruperea fortata a apei. Acest lucru insa nu este de dorit.

Mai jos aveti cateva lucruri despre care ar trebui sa intrebati. Acestea nu ajuta de cele mai multe orisi chiar ar putea sa dauneze sanatatii mamei si copilului.

  • Nu ar trebui sa monitorizeze continuu bataile inimii copilului cu un aparat. In schimb, ar trebui ca un doctor sau o asistenta sa asculte din timp in timp bataile inimii bebelusului.
  • Nu ar trebui sa va rupa apa la inceputul travaliului.
  • Nu ar trebui sa foloseascaIV (un ac pus in vena dvs pentru a vaaproviziona cufluide).
  • Nu ar trebui sa va spuna ca nu trebuie sa mancati sau sa beti in timpul travaliului
  • Nu ar trebui sa va rada

Toate cele de mai sus, sunt recomandat a fi facute numai daca exista un motiv medical.

3.Cum vedeti diferentele culturale si religioase?

De exemplu, poate in cultura / religia dvs nu sunt permise sa asiste la nastere decat femei, sau poate trebuie sa urmati un anumit ritual dupa nastere. In acest caz, trebuie sa va interesati si sa vedeti care va sunt optiunile.

Faceti circumcizie bebelusilor baieti?

Cercetarea medicala arata ca nu este necesara circumcizia baieteilor. Este o operatiune dureroasa si riscanta. Aceasta este practicata de obicei numai din motive religioase.

4. Cum ajutati viitoarele mamici sa se simta cat mai confortabil posibil? In afara de medicatie, cum ajutati femeile insarcinate sa scape de durerea din timpul travaliului?

Daca cei care va supravegheaza sarcina si travaliul au grija de dvs, ar trebui sa stie cum sa se descurce cu durerea din timpul travaliului si fara a prescrie medicamente. Ar trebui sa stie sa va sugereze sa va schimbati pozitia, sa va relaxati intr-o baie calduta, sa faceti un masaj, sa ascultati muzica. Acestea sunt asa numitele masuri de confort. Din pacate insa, in prea putine centre din Romania medicii se mai preocupa si de confortul femeii aflate in travaliu si de cele mai multe ori tot ceea ce primesc sunt vorbe rastite si nu prea frumoase.

5. Cum le ajutati pe mamicile care vor sa alapteze?

  • Le spuneti tuturor mamicilor cum sa alapteze si de ce este bine sa alapteze
  • Le ajutati sa inceapa sa isi alapteze bebelusul la1 ora dupa nastere
  • Le aratati cum sa alapteze corect bebelusul. Le invatati cum sa pastreze laptele chiar daca trebuie sa lipseasca de langa bebelus o perioada
  • Le spuneti ca nou-nascutii trebuie sa fie alaptati natural (numai in cazuri exceptionale, in care acest lucru nu este posibil, sugerati alimentatia artificiala)
  • Incurajati mamicile sa stea tot timpul cu bebelusul
  • Incurajati alimentatia naturala la cerere (atunci cand vrea bebelusul sa manance) sau la anumite intervale de timp (din 3 in 3 ore)