Testul de Paternitate
Testul de paternitate se face pentru stabilirea paternitatii (daca respectivul barbat este tatal biologic al copilului). Acest test se poate face incepand cu saptamana a 10-a de sarcina sau oricand dupa nastere, si, in unele cazuri, se poate face si in absenta tatalui sau chiar daca acesta a decedat.
Toate testele de paternitate compara modelul de AND (material genetic) al prezumtivului tata cu cel al copilului. Este cel mai sigur mod de a demonstra paternitatea. Culoarea ochilor si grupa de sange pot identifica posibilitatea ca un barbat sa fie tatal biologic, insa numai testul de paternitate poate oferi un raspuns cert.
Exista o serie de motive pentru care cineva si-ar dori sa faca acest test de paternitate. In functie de motivul dvs, veti determina ce fel de test sa faceti. Cand vreti doar sa fiti dvs linistit si impacat ca este copilul dvs, fara alte implicatii legale, se poate face un test la domiciliu. Mostrele sunt colectate acasa, folosind tamponari bucale, care sunt trimise apoi la un laborator pentru analize. Aceste teste nu sunt de obicei admise in instanta.
Motivele legale pentru efectuarea testului de paternitate pot varia. Daca mama a avut mai multi parteneri, testarea poate sa determine care dintre acestia are responsabilitatea legala si financiara pentru copil. Este vital sa se demonstreze identitatea tatalui pentru a va asigura ca bebelusul isi va primi toate drepturile. Disputele privind custodia copilului sunt de asemernea un alt motiv pentru care se poate dori stabilirea cu precizie a paternitatii.
Testarea formala necesita colectarea de mostre de la prezumptivul tata si de la copil, si ar fi bine de asemenea sa se ia o mostra si de la mama. Atunci cand motivatia efectuarii testului de paternitate este una legala, mostrele trebuie sa fie colectate de o terta parte, independenta, cum ar fi un laborator. Dupa nasterea copilului, acest lucru se poate face folosind mostre de sange, sau, mai des, mostre de saliva. Daca prezumptivul tata este absent sau decedat, se pot folosi eventuale mostre de sange, par sau alte parti de tesut.
In timpul sarcinii, testul de paternitate se poate face folosind 2 metode. Din saptamana a 10-a pana in saptamana a 13-a, se poate face o testare chorionic villi pentru a colecta o mostra. Din saptamana a 14-a pana in saptamana a 24-a se foloseste amniocenteza. Ambele metode sunt metode invazive, care trebuie efectuate de catre medicul ginecolog si care prezinta unele riscuri pentru sarcina.
Indiferent de motivele pentru care vreti sa faceti testul de paternitate, trebuie sa stiti ca o testare a AND-ului va asigura un rezultat precis, rapid (cca 2 saptamani) care va va raspunde la intrebarea “Eu sunt tatal copilului?”.