RUJEOLA
Rujeola (pojarul) este o boala infectioasa care se manifesta printr-un exantem rozaliu sau cu eruptie cutanata, precedata de febra si de umflare a nodulilor limfatici cervicali.
Rujeola mai este numita si “pojarul rosu”, “pojarul de 7 zile” sau “pojarul de 10 zile” si se deosebeste de rubeola (pojarel).
Spre deosebire de alte boli eruptive ale copilariei, rujeola poate fi foarte severa. Vaccinarea a dus la o scadere dramatica a incidentei rujeolei in lume, in tarile in care se deruleaza un program pentru imunizare. Acest lucru este foarte benefic de vreme ce rujeola este o boala foarte contagioasa si poate cauza chiar epidemii. Din pacate exista in continuare destule cazuri de mortalitate intalnite mai ales la copiii cu varsta intre 1 si 5 ani, din tarile in curs de dezvoltare, care nu ofera aceasta imunizare impotriva rujeolei. Virusul rujeolei se imprastie foarte rapid si intrucat necesita o gazda umana ca sa supravietuiasca s-a adaptat astfel incat sa fie extrem de contagios. Aproximativ 90% din oamenii care vin in contact cu el, care nu au fost vaccinati sau nu au contactat anterior boala , vor face rujeola.
Daca de exemplu sunteti intr-un avion in care exista o persoana care are rujeola, un simplu stranut sau tuse ar putea sa ii infecteze pe toti cei aflati la bordul avionului.
Rujeola este o boala virala si prezinta 3 stadii:
- Faza pre-eruptiva
- Eruptia
- Faza neinfectioasa
Fiecare faza este caracterizata de propriile ei simptome. Astfel, in faza pre-eruptiva, care este si faza de debut a bolii, apare o stare de slabiciune, o tuse uscata, ochi sensibili la lumina si cu conjunctivele rosii si este insotita de febra. Aceste simptome apar cu 3-5 zile inainte de eruptia propriu-zisa.
Eruptia apare cam in a 5-a zi, sub forma de pete (macule), plate. Apare mai intai o roseata la nivelul capului si al gatului, apoi se raspandeste pe intregul corp. Initial eruptia este de culoare rosie cu mici puncte discrete, care la inceputul bolii dispar la presiune (cand sunt apasate). Dupa o saptamana, punctele vor incepe sa se combine pentru a forma arii mai intinse de roseata, care ulterior se pot colora in maro deschis.
Faza neinfectioasa apare la cateva zile de la aparitia eruptiei.
Rujeola se raspandeste prin picaturi de saliva sau prin contact direct cu secretii nazale sau faringiene ale persoanei infectate. Este extrem de contagioasa daca nu s-a efectuat vaccinarea!
Rujeola se transmite cu 3-6 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate si cateva zile dupa aparitia eruptiei.
Perioada de incubatie este de circa 8-12 zile dupa expunerea la virus.
De obicei rujeola se trateaza la domiciliu si complicatiile sunt destul de rare. Se administreaza antitermice pentru reducerea febrei (nurofen si paracetamol; NU SE ADMINISTREAZA ASPIRINA !) La sfatul medicului puteti folosi si un nebulizator pentru ameliorarea tusei. Copilul trebuie izolat si eventual il puteti tine intr-o camera mai intunecoasa, datorita sensibilitati pe care o prezinta la lumina.
Daca insa copilul prezinta letargie severa, dureri de cap, varsaturi sau convulsii, precum si unul dintre simptomele de mai jos, mergeti imediat la medic:
- hemoragie nazala / rectala / din cavitatea bucala / cutanata
- dificultati de respiratie
- dureri de ureche sau in gat
- febra ridicata (39-40)
Rujeola poate fi prevenita astazi prin vaccinare. Inainte de introducerea vaccinului imbunatatit in anul 1966, erau in fiecare an cca 400 de cazuri de deces datorita infectarii cu acest virus.
In prezent vaccinarea impotriva rujeolei intra in schema standard de vaccinare si se face intre 12-15 luni, cu rapel la varsta de 7 ani. Unul dintre vaccinurile recomandate impotriva rujeolei este si Priorix.
Ce este Priorix?
Priorix este un vaccin combinat, care contine virusuri rujeolic, urlian, rubeolic, atenuate, astfel incat sa nu mai poata determina rujeoia, oreion sau rubeola la persoane sanatoase. De asemenea, tipurile de virusuri care se gasesc in Priorix nu pot trece de la persoana care s-a vaccinat la alti oameni.
Cand unei persoane i se administreaza vaccinul; sistemul imunitar (apararea naturala a organismului) va fabrica anticorpi impotriva virusurilor rujeolic, urlian si rubeolic. Acesti anticorpi protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si a rubeolei.
Ca in cazul tuturor vaccinurilor, Priorix poate sa nu protejeze complet toate persoanele care sunt vaccinate. De asemenea, daca persoana care urmeaza sa fie vaccinata s-a infectat cu unul dintre aceste virusuri, dar nu a facut inca boala, este de asteptat ca Priorix sa nu previna aparitia bolii.
Priorix poate fi administrat acelor persoane care au venit recent in contact (mai putin de trei zile) cu alte persoane care au deja rujeola, si care sa se afle in perioada de incubatie a bolii. In orice caz, Priorix nu este intotdeauna in masura sa previna rujeola aparuta in urma unor cazuri ca acestea.
Pentru ce este utilizat Priorix?
Priorix este utilizat pentru vaccinarea impotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei. Cu toate acestea, Priorix nu este potrivit pentru fiecare persoana. Daca raspunsul este DA la oricare din urmatoarele intrebari, vaccinul nu va fi administrat deloc sau va fi amanat, in cazul copiilor. Daca nu sunteti siguri de ceva, intrebati medicul dumneavoastra sau asistenta.
Priorix nu va fi administrat daca raspunsul este "Da" la oricare din intrebarile urmatoare:
- persoana careia i se administreaza Priorix a avut vreodata o reactie alergica severa la Priorix sau la alt vaccin combinat sau monofazic rujeolic-urlian-rubeolic, la neomicina sau la oricare dintre excipientii de mai sus inclusi in vaccin?
- persoana careia i se administreaza Priorix are vreo boala care slabeste sistemul imunitar?
- persoana careia i se administreaza Priorix primeste vreun medicament sau tratament de orice fel (cum ar fi radioterapia) care slabeste sistemul imunitar?
- persoana careia i se administreaza Priorix este insarcinata sau ar putea fi insarcinata?
- persoana careia i se administreaza Priorix are febra inalta sau o infectie?
- persoana careia i se administreaza Priorix a primit o transfuzie de sange sau de plasma sau de imunoglobuline umane in ultimele trei luni? Daca da, raspunsul anticorpilor la Priorix poate sa fie scazut, astfel ca este bine sa se astepte trei luni pana sa se administreze Priorix. Priorix poate fi administrat in acelasi moment sau in primele trei luni de la o transfuzie de sange sau plasma sau de imunoglobuline umane daca se urmareste protectia contra rubeolei, in mod special. in acest caz, in mod normal, la 2-3 luni de la vaccinare se va face un test sanguin care arata daca sistemul imunitar a raspuns bine la vaccin
- persoana careia i se administreaza Priorix trebuie sa faca o testare la nivelul pielii pentru o posibila tuberculoza? Daca acest test se face la 4-6 saptamani dupa vaccinarea cu Priorix, rezultatul poate sa fie fals.
- persoana careia i se administreaza Priorix are mai putin de 12 luni? Copiii care au mai putin de 12 luni pot sa nu prezinte un raspuns imun suficient la virusul rujeolic, astfel ca Priorix nu se administreaza inainte de implinirea unui an de viata.
- nu trebuie administrat femeilor insarcinate; femeile trebuie sa evite sa ramana insarcinate o luna dupa ce se vaccineaza.
- Uneori, femeile care alapteaza pot fi vaccinate. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu asistenta daca alaptati.
- Priorix nu trebuie administrat persoanelor care iau medicamente care pot slabi sistemul imunitar.
- Priorix poate fi administrat in acelasi timp cu alte vaccinuri in cadrul vaccinarilor de rutina din copilarie. Daca oricare alte vaccinuri (cum ar fi vaccinurile care se administreaza inainte de a merge in strainatate) trebuie administrate in acelasi timp sau foarte curand inainte sau dupa Priorix , discutati cu medicul sau asistenta inainte de administrarea Priorix. Asigurati-va ca medicul sau asistenta stiu despre toate medicamentele pe care le ia persoana careia i se va administra Priorix si despre toate vaccinurile care i s-au administrat cu cateva saptamani inainte sau i se vor administra dupa Priorix.
Cum se administreaza Priorix:
Copii
In general, se recomanda ca prima doza de vaccin combinat rujeolic-uriian-rubeolic — cum este Priorix - sa se administreze la varsta cuprinsa intre 12 si 15 luni. Se recomanda ca a doua doza de vaccin combinat rujeolic-uriian-rubeolic - cum este Priorix sa se administreze inainte de inceperea perioadei scolare la copil. Nu are importanta daca prima vaccinare s-a facut cu Priorix sau cu un alt vaccin combinat rujeolic-uriian-rubeolic.
Copiii care au pierdut prima vaccinare trebuie vaccinati cat mai curand posibil. Medicul dumneavoastra sau asistenta va vor sfatui cand trebuie administrata a doua doza de vaccin.
Copiii care au pierdut a doua vaccinare trebuie sa primeasca a doua doza de vaccin cat mai curand posibil pentru a se mentine protectia impotriva acestor infectii.
Cateodata vaccinul rujeolic-uriian-rubeolic-se administreaza la sugari cu varsta mai mica de 12 luni, cand se banuieste ca va exista un pericol mare de infectie cu una din boli. Daca se intampla asa, o a doua doza se recomanda a fi administrata la 12 sau la 15 luni. Medicul dumneavoastra va discuta aceasta cu dumneavoastra.
Adolescenti si adulti
Priorix poate fi, de asemenea, administrat adolescentilor sau adultilor daca se crede sau se stie ca nu sunt protejati impotriva oricareia sau a asocierilor dintre rubeola, oreion sau rujeola. Medicul dumneavoastra sau asistenta va vor sfatui daca este cazul sa fiti vaccinati impotriva acestor infectii.
Care sunt posibilele reactii adverse?
Reactiile alergice severe se pot intalni foarte rar (la mai putin de o persoana din zece mii) si de obicei apar foarte curand dupa injectare. Acestea pot fi:
- dificultati in respiratie
- constrictii- la nivelul gatului
- eruptii ale pielii care se intind rapid
- ameteala
- pierderea constientei datorita tensiunii foarte scazute si batai ale inimii foarte rapide
Aceste reactii severe necesita asistenta medicala de urgenta. De aceea, persoana careia i s-a administrat Pnorix poate fi oprita sa ramana pentru un timp in cabinetul in care i s-a efectuat vaccinarea pentru a putea verifica daca nu apar reactii alergice imediate. Daca persoana careia i s-a administrat Priorix dezvolta astfel de simptome sau alte reactii ingrijoratoare dupa ce paraseste clinica, trebuie sa ceara urgent asistenta medicala.
Spuneti medicului dumneavoastra imediat daca apar unele din urmatoarele simptome:
- Puncte rosii pe piele
- echimoze inexplicabile
- sangerari prelungite in urma unor taieturi (acestea sunt cauzate de scaderea numarului de trombocite, celule ale sangelui care ajuta la oprirea sangerarii).
- Eruptii cutanate difuze, cu vezicule.
- Durere de cap severa, cu senzatie de gat intepenit.
Aceste reactii adverse sunt, de asemenea, foarte rare (mai putin de o persoana din zece mii)
Cele mai frecvente reactii adverse (mai mult de o persoana dintr-o suta, dar mai putin de una din zece) dupa administrarea de Priorix sunt reactiile la locul injectarii. Acestea includ roseata locala, durere si edem. Mai pot aparea eruptii cutanate si febra.
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
GlaxoSmithKline Biologicais S.A.
Prevenirea rujeolei se poate face prin vaccinare si prin evitarea contactului cu persoanele contagioase
Rujeola odata facuta, confera imunitate pe termen lung.
Discutati cu alte mamici despre rujeola pe forumul 7 pitci.