Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Probleme medicale
  OscilloCoccinum  
  Ce reprezinta buzele vinete?  
  Infectiile gastrointestinale si diareea  
  Boala celiaca  
  Varicela (Varsatul de vant)  
  Rujeola (pojarul)  
  Parotidita (oreionul)  
  Rubeola (pojarelul)  
  Raceala si gripa  
  Durerile de urechi  
  Diabetul la copii  
  Copiii nascuti prematur  
  Inecare si resuscitarea cardiopulmonara  
  Defectele copilului la nastere  
  Ce este autismul?  
  Loviturile la cap in cazul copiiilor  
  Infectii care iti pot afecta copilul  
  Alergiile la copii  
  Intoleranta la lactoza pentru copii  
  Gastroenterita la copii  
  Alergiile alimentare la bebelusi  
  Care este valoarea normala a temperaturii  
  Boala a cincea sau boala obrajilor palmuiti  
  Complicatii ale obezitatii la copii  
  Bruxismul (scrasnirea dintilor)  
  Deshidratarea la copii  
  Copiii cu ADHD  
  Boala mana-picior-gura  
  Eruptia cutanata de la caldura  
  Intrebari frecvente despre imunizare  
  Ambliopia la copii  
  Rahitismul la copii  
  Dislexia la copii  
  Durerile de crestere  
  Icterul la nou-nascuti  
  Convulsiile febrile  
  Astmul la copii  
  Vitamine pentru copii  
  Fimoza la copii  
  Obiectele inghitite  
  Toxocaroza  
  Rinita alergica la copii  
  Conjunctivita la copii  
  Giardioza  
  Pneumonia  
  Ulciorul si Chalazionul  
  Tenia la copii  
  Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma  
  Bacteria Escherichia Coli  
  Probleme de Vedere la copii  
  Pericardita la copii  
  Diagrame de crestere ale copilului  
  Tusea convulsiva  
  Sindromul mortii subite la sugari  
  Hemofilia la copii  
  Afectiuni oftalmologice la copii  
  Prezi sanatatea copilului tau  
  Anemia – Notiuni de baza  
  Sigilarea dintilor la copii  
  Fobiile copilariei  
  Boala hemolitica a nou-nascutilor  
  Despre alergia la grau  
  Vindecarea ranilor unei copilarii traumatizante  
  Strabismul  
  Varsaturile  
  Tusea si raceala  
  20 mituri despre ADHD  
  Sistemul imunitar  
  Sinuzita la copii si la adolescenti  
  Infectii bacteriene vs virale  
  Torticolisul congenital  
  Terapie asistata de animale  
  Ochii copilului tau  
  Vegetarianismul la copii  
  Psihoterapia pentru copii  
  Anatomia si dezvoltarea dintilor  
  Caderea parului la copii  
  Nevii (alunitele) la copii  
  Greutatea la adolescenti  
  Incontinenta urinara la copii  
  Balbaiala - Logopedie  
  A auzi voci si a vedea lucruri  
  Copilul anxios  
  Tutunul si adolescentii  
  Alunite cancerigene la copii  
  Dependenta de Internet  
  Igiena orala la copii  
  Tulburarile de alimentatie  
  Tulburarea bipolara  
Rujeola (pojarul)

RUJEOLA

Ce este rujeola?

Rujeola (pojarul) este o boala infectioasa care se manifesta printr-un exantem rozaliu sau cu eruptie cutanata, precedata de febra si de umflare a nodulilor limfatici cervicali.

Rujeola mai este numita si “pojarul rosu”, “pojarul de 7 zile” sau “pojarul de 10 zile” si se deosebeste de rubeola (pojarel).

Spre deosebire de alte boli eruptive ale copilariei, rujeola poate fi foarte severa. Vaccinarea a dus la o scadere dramatica a incidentei rujeolei in lume, in tarile in care se deruleaza un program pentru imunizare. Acest lucru este foarte benefic de vreme ce rujeola este o boala foarte contagioasa si poate cauza chiar epidemii. Din pacate exista in continuare destule cazuri de mortalitate intalnite mai ales la copiii cu varsta intre 1 si 5 ani, din tarile in curs de dezvoltare, care nu ofera aceasta imunizare impotriva rujeolei. Virusul rujeolei se imprastie foarte rapid si intrucat necesita o gazda umana ca sa supravietuiasca s-a adaptat astfel incat sa fie extrem de contagios. Aproximativ 90% din oamenii care vin in contact cu el, care nu au fost vaccinati sau nu au contactat anterior boala , vor face rujeola.

Daca de exemplu sunteti intr-un avion in care exista o persoana care are rujeola, un simplu stranut sau tuse ar putea sa ii infecteze pe toti cei aflati la bordul avionului.

 

Cum ne dam seama ca este vorba despre rujeola?

Rujeola este o boala virala si prezinta 3 stadii:

 • Faza pre-eruptiva
 • Eruptia
 • Faza neinfectioasa

 

Fiecare faza este caracterizata de propriile ei simptome. Astfel, in faza pre-eruptiva, care este si faza de debut a bolii, apare o stare de slabiciune, o tuse uscata, ochi sensibili la lumina si cu conjunctivele rosii si este insotita de febra. Aceste simptome apar cu 3-5 zile inainte de eruptia propriu-zisa.

imageEruptia apare cam in a 5-a zi, sub forma de pete (macule), plate. Apare mai intai o roseata la nivelul capului si al gatului, apoi se raspandeste pe intregul corp. Initial eruptia este de culoare rosie cu mici puncte discrete, care la inceputul bolii dispar la presiune (cand sunt apasate). Dupa o saptamana, punctele vor incepe sa se combine pentru a forma arii mai intinse de roseata, care ulterior se pot colora in maro deschis.

Faza neinfectioasa apare la cateva zile de la aparitia eruptiei.

Cum se raspandeste rujeola?

Rujeola se raspandeste prin picaturi de saliva sau prin contact direct cu secretii nazale sau faringiene ale persoanei infectate. Este extrem de contagioasa daca nu s-a efectuat vaccinarea!

Rujeola se transmite cu 3-6 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate si cateva zile dupa aparitia eruptiei.

Perioada de incubatie este de circa 8-12 zile dupa expunerea la virus.

Cand trebuie sa mergeti la medic?

De obicei rujeola se trateaza la domiciliu si complicatiile sunt destul de rare. Se administreaza antitermice pentru reducerea febrei (nurofen si paracetamol; NU SE ADMINISTREAZA ASPIRINA !) La sfatul medicului puteti folosi si un nebulizator pentru ameliorarea tusei. Copilul trebuie izolat si eventual il puteti tine intr-o camera mai intunecoasa, datorita sensibilitati pe care o prezinta la lumina.

Daca insa copilul prezinta letargie severa, dureri de cap, varsaturi sau convulsii, precum si unul dintre simptomele de mai jos, mergeti imediat la medic:

 • hemoragie nazala / rectala / din cavitatea bucala / cutanata
 • dificultati de respiratie
 • dureri de ureche sau in gat
 • febra ridicata (39-40)

Vaccin contra rujeolei?

Rujeola poate fi prevenita astazi prin vaccinare. Inainte de introducerea vaccinului imbunatatit in anul 1966, erau in fiecare an cca 400 de cazuri de deces datorita infectarii cu acest virus.

In prezent vaccinarea impotriva rujeolei intra in schema standard de vaccinare si se face intre 12-15 luni, cu rapel la varsta de 7 ani. Unul dintre vaccinurile recomandate impotriva rujeolei este si Priorix.

Ce este Priorix?

Priorix este un vaccin combinat, care contine virusuri rujeolic, urlian, rubeolic, atenuate, astfel incat sa nu mai poata determina rujeoia, oreion sau rubeola la persoane sanatoase. De asemenea, tipurile de virusuri care se gasesc in Priorix nu pot trece de la persoana care s-a vaccinat la alti oameni.

Cand unei persoane i se administreaza vaccinul; sistemul imunitar (apararea naturala a organismului) va fabrica anticorpi impotriva virusurilor rujeolic, urlian si rubeolic. Acesti anticorpi protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si a rubeolei.

Ca in cazul tuturor vaccinurilor, Priorix poate sa nu protejeze complet toate persoanele care sunt vaccinate. De asemenea, daca persoana care urmeaza sa fie vaccinata s-a infectat cu unul dintre aceste virusuri, dar nu a facut inca boala, este de asteptat ca Priorix sa nu previna aparitia bolii.

Priorix poate fi administrat acelor persoane care au venit recent in contact (mai putin de trei zile) cu alte persoane care au deja rujeola, si care sa se afle in perioada de incubatie a bolii. In orice caz, Priorix nu este intotdeauna in masura sa previna rujeola aparuta in urma unor cazuri ca acestea.

Pentru ce este utilizat Priorix?

Priorix este utilizat pentru vaccinarea impotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei. Cu toate acestea, Priorix nu este potrivit pentru fiecare persoana. Daca raspunsul este DA la oricare din urmatoarele intrebari, vaccinul nu va fi administrat deloc sau va fi amanat, in cazul copiilor. Daca nu sunteti siguri de ceva, intrebati medicul dumneavoastra sau asistenta.

Priorix nu va fi administrat daca raspunsul este "Da" la oricare din intrebarile urmatoare:

 • persoana careia i se administreaza Priorix a avut vreodata o reactie alergica severa la Priorix sau la alt vaccin combinat sau monofazic rujeolic-urlian-rubeolic, la neomicina sau la oricare dintre excipientii de mai sus inclusi in vaccin?
 • persoana careia i se administreaza Priorix are vreo boala care slabeste sistemul imunitar?
 • persoana careia i se administreaza Priorix primeste vreun medicament sau tratament de orice fel (cum ar fi radioterapia) care slabeste sistemul imunitar?
 • persoana careia i se administreaza Priorix este insarcinata sau ar putea fi insarcinata?
 • persoana careia i se administreaza Priorix are febra inalta sau o infectie?
 • persoana careia i se administreaza Priorix a primit o transfuzie de sange sau de plasma sau de imunoglobuline umane in ultimele trei luni? Daca da, raspunsul anticorpilor la Priorix poate sa fie scazut, astfel ca este bine sa se astepte trei luni pana sa se administreze Priorix. Priorix poate fi administrat in acelasi moment sau in primele trei luni de la o transfuzie de sange sau plasma sau de imunoglobuline umane daca se urmareste protectia contra rubeolei, in mod special. in acest caz, in mod normal, la 2-3 luni de la vaccinare se va face un test sanguin care arata daca sistemul imunitar a raspuns bine la vaccin
 • persoana careia i se administreaza Priorix trebuie sa faca o testare la nivelul pielii pentru o posibila tuberculoza? Daca acest test se face la 4-6 saptamani dupa vaccinarea cu Priorix, rezultatul poate sa fie fals.
 • persoana careia i se administreaza Priorix are mai putin de 12 luni? Copiii care au mai putin de 12 luni pot sa nu prezinte un raspuns imun suficient la virusul rujeolic, astfel ca Priorix nu se administreaza inainte de implinirea unui an de viata.
 • nu trebuie administrat femeilor insarcinate; femeile trebuie sa evite sa ramana insarcinate o luna dupa ce se vaccineaza.
 • Uneori, femeile care alapteaza pot fi vaccinate. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu asistenta daca alaptati.
 • Priorix nu trebuie administrat persoanelor care iau medicamente care pot slabi sistemul imunitar.
 • Priorix poate fi administrat in acelasi timp cu alte vaccinuri in cadrul vaccinarilor de rutina din copilarie. Daca oricare alte vaccinuri (cum ar fi vaccinurile care se administreaza inainte de a merge in strainatate) trebuie administrate in acelasi timp sau foarte curand inainte sau dupa Priorix , discutati cu medicul sau asistenta inainte de administrarea Priorix. Asigurati-va ca medicul sau asistenta stiu despre toate medicamentele pe care le ia persoana careia i se va administra Priorix si despre toate vaccinurile care i s-au administrat cu cateva saptamani inainte sau i se vor administra dupa Priorix.

 

Cum se administreaza Priorix:

Copii

In general, se recomanda ca prima doza de vaccin combinat rujeolic-uriian-rubeolic — cum este Priorix - sa se administreze la varsta cuprinsa intre 12 si 15 luni. Se recomanda ca a doua doza de vaccin combinat rujeolic-uriian-rubeolic - cum este Priorix sa se administreze inainte de inceperea perioadei scolare la copil. Nu are importanta daca prima vaccinare s-a facut cu Priorix sau cu un alt vaccin combinat rujeolic-uriian-rubeolic.

Copiii care au pierdut prima vaccinare trebuie vaccinati cat mai curand posibil. Medicul dumneavoastra sau asistenta va vor sfatui cand trebuie administrata a doua doza de vaccin.

Copiii care au pierdut a doua vaccinare trebuie sa primeasca a doua doza de vaccin cat mai curand posibil pentru a se mentine protectia impotriva acestor infectii.

Cateodata vaccinul rujeolic-uriian-rubeolic-se administreaza la sugari cu varsta mai mica de 12 luni, cand se banuieste ca va exista un pericol mare de infectie cu una din boli. Daca se intampla asa, o a doua doza se recomanda a fi administrata la 12 sau la 15 luni. Medicul dumneavoastra va discuta aceasta cu dumneavoastra.

Adolescenti si adulti

Priorix poate fi, de asemenea, administrat adolescentilor sau adultilor daca se crede sau se stie ca nu sunt protejati impotriva oricareia sau a asocierilor dintre rubeola, oreion sau rujeola. Medicul dumneavoastra sau asistenta va vor sfatui daca este cazul sa fiti vaccinati impotriva acestor infectii.

Care sunt posibilele reactii adverse?

Reactiile alergice severe se pot intalni foarte rar (la mai putin de o persoana din zece mii) si de obicei apar foarte curand dupa injectare. Acestea pot fi:

 • dificultati in respiratie
 • constrictii- la nivelul gatului
 • eruptii ale pielii care se intind rapid
 • ameteala
 • pierderea constientei datorita tensiunii foarte scazute si batai ale inimii foarte rapide

Aceste reactii severe necesita asistenta medicala de urgenta. De aceea, persoana careia i s-a administrat Pnorix poate fi oprita sa ramana pentru un timp in cabinetul in care i s-a efectuat vaccinarea pentru a putea verifica daca nu apar reactii alergice imediate. Daca persoana careia i s-a administrat Priorix dezvolta astfel de simptome sau alte reactii ingrijoratoare dupa ce paraseste clinica, trebuie sa ceara urgent asistenta medicala.

Spuneti medicului dumneavoastra imediat daca apar unele din urmatoarele simptome:

 • Puncte rosii pe piele
 • echimoze inexplicabile
 • sangerari prelungite in urma unor taieturi (acestea sunt cauzate de scaderea numarului de trombocite, celule ale sangelui care ajuta la oprirea sangerarii).
 • Eruptii cutanate difuze, cu vezicule.
 • Durere de cap severa, cu senzatie de gat intepenit.

Aceste reactii adverse sunt, de asemenea, foarte rare (mai putin de o persoana din zece mii)

Cele mai frecvente reactii adverse (mai mult de o persoana dintr-o suta, dar mai putin de una din zece) dupa administrarea de Priorix sunt reactiile la locul injectarii. Acestea includ roseata locala, durere si edem. Mai pot aparea eruptii cutanate si febra.

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

GlaxoSmithKline Biologicais S.A.

Prevenirea rujeolei

Prevenirea rujeolei se poate face prin vaccinare si prin evitarea contactului cu persoanele contagioase

Rujeola odata facuta, confera imunitate pe termen lung.

Discutati cu alte mamici despre rujeola pe forumul 7 pitci.