Sfaturi pentru viitorii tatici

Ce ar trebui sa stie viitorul tatic

image

Sa devii tata poate sa fie o experienta foarte placuta, dar totodata trebuie sa recunoasteti ca pot sa apara si la dvs o serie de intrebari, de temeri, vis-a-vis de noua postura si noul statut, acela de viitor tatic.

In ultimele 9 luni v-ati simtit poate doar un spectator la marele spectacol si miracol al vietii, sau poate v-ati implicat cat s-a putut de mult in tot ceea ce a presupus sarcina. V-ati sprijinit partenera din punct de vedere moral si emotional, ati ajutat-o poate sa depaseasca greturile matinale, temerile, v-ati bucurat impreuna de miracolul vietii.

Poate ati petrecut ore in sir incercand sa gasiti patutul perfect, caruciorul cel mai frumos si cel mai bun pentru bebelusul dvs, hainutele ideale… Indiferent care a fost rolul dvs, acesta se va schimba in lunile si anii care vor urma dupa nastere. De aceea incercam sa va oferim unele sfaturi, care speram sa va fie de folos in calatoria in care ati pornit.

  1. Fiti rabdatori cu dvs si cu copilul dvs. Incercati sa va puneti la curent cu ceea ce presupune ingrijirea si alimentatia nou-nascutului. Mergeti la un curs de puericultura sau incercati sa invatati de la prieteni, colegi, parinti cum se schimba scutecul unui bebelus, cum i se face baita, cum i se prepara laptele praf, cum se imbraca un bebelus, astfel incat sa fiti pregatiti atunci cand va sosi bebelusul. Este foarte important sa va amintiti ca si copilul dvs invata sa traiasca in lumea inconjuratoare, dupa ce timp de 9 luni a stat la adapost in burtica mamei, tot asa cum si dvs invatati sa deveniti parinte. Poate vor fi plansete de ambele parti cand va veni vorba sa schimbati scutecul, sa il hraniti, sa ii faceti baita, dar acest lucru nu trebuie sa va nelinisteasca. Este perfect normal sa aveti o oarecare teama si sa va intrebati ce nu faceti bine, de ce plange copilul… Cu timpul va veti obisnui unul cu celalalt si lucrurile vor merge mult mai usor si de la sine. Daca sotia dvs alapteaza, atunci implicati-va activ in baita bebelusului sau in schimbarea scutecelor. Este un mod foarte bun de a crea o legatura cu copilul dvs si de a o elibera putin pe mama din stresul zilnic si a-i oferi ceva timp pentru odihna.
  2. Gasiti alti tatici cu care sa impartasiti ceea ce simtiti. Daca aveti alti colegi / prieteni care au devenit de curand (sau nu) tatici, vorbiti cu ei si impartasiti-le din temerile si din intrebarile pe care le aveti. Va va ajuta sa vedeti ca si altii au trecut prin aceleasi lucruri si va va mai elibera o parte din stresul cauzat de noul rol, acela de parinte.
  3. Regasiti-va partenera. Sa treceti de la iubiti la parinti poate fi uneori coplesitor si romantismul poate sa fie uitat in lunile de dupa nasterea copilului. Incercati sa va purtati si sa pretindeti ca sunteti la prima intalnire. Adesea proaspetele mamici au nevoie de timp ca sa se pregateasca atat emotional cat si fizic pentru o relatie sexuala, asa ca incercati sa ii oferiti acest timp si sa ii asigurati totodata si confortul emotional de care are atata nevoie. Incercati sa va oferiti cateva momente doar pentru voi, chiar daca in aceste momente nu faceti decat sa discutati despre gandurile voastre si ceea ce simtiti. Sexul va veni de la sine cand va fi momentul.
  4. Relaxati-va si bucurati-va de bebelusul dvs !