TOP 10 TEMERI PENTRU UN ZBOR CU AVIONUL IN TIMPUL SARCINII
Atunci cand trebuie sa plecati intr-o calatorie cu avionul si sunteti insarcinata, va trec prin minte o multime de intrebari si apar nenumarate temeri vis-à-vis de zborul cu avionul.
In acest articol puteti gasi 10 dintre cele mai intalnite intrebari pe care si le pune orice femeie insarcinata inainte de a pleca intr-o calatorie cu avionul. Speram sa gasiti utile informatiile si sfaturile prezentate mai jos.
1. Radiatii cosmice
Expunerea la radiatii cosmice in timpul zborului este foarte mica si nu s-a demonstrat ca ar avea vreun efect asupra fatului. Pe de alta parte s-a observat ca fatul este destul de sensibil la astfel de elemente si de aceea este recomandat sa nu calatoriti foarte des cu avionul in timpul sarcinii. Specialistii nu recomanda mai mult de 200 de ore de zbor in total pe tot parcusul sarcinii.
2. Detectorul de metale.
Detectoarele de metale sunt total inofensive pentru bebelusul nenascut inca. Ele nu folosesc raze X si nu va expuneti radiatiilor.
3. Scaner-ul pentru bagaje.
Acesta foloseste tehnologia cu raze X pentru a scana bagajele, insa nu va expuneti radiatiilor daca stati in apropierea aparatului. Ar trebui sa puneti mana in interiorul aparatului pentru a va expune radiatiilor.
4. Presiunea din cabina.
Avioanele comerciale mentin de obicei un nivel standard al presiunii, nivel care este absolut sigur pentru orice femeie insarcinata care nu prezinta complicatii ale sarcinii. Discutati cu medicul dvs inainte de a porni intr-o calatorie cu avionul si intrebati-l daca considera ca va expuneti vreunui risc.
5. Tromboza.
Atat sarcina cat si zborul cu avionul pot creste riscul aparitiei trombozei. De aceea, este recomandat sa va miscati frecvent in timpul zborului si sa purtati sosete speciale. Discutati cu medicul dvs daca ati mai avut tromboza in trecut si vedeti daca va recomanda sau nu sa calatoriti cu avionul.
6. Greturile matinale.
Greturile matinale nu sunt periculoase nici pentru dvs si nici pentru copilul dvs, decat daca sunt foarte severe. Este posibil insa ca aceasta calatorie cu avionul sa contribuie si ea la starile de greata, adaugandu-le si pe cele datorate zborului. Incercati sa va rezervati un loc in mijlocul avionului, spre culoar, si sa va luati la dvs cateva fructe.
7. Travaliul.
Daca zburati cu avionul in timpul trimestrului al 3-lea de sarcina, exista posibilitatea sa vi se declanseze travaliul. De aceea, multe companii aeriene nu permit imbarcarea femeilor insarcinate in mai mult de 35 de saptamani, iar unele chiar incepand cu saptamana a 28-a de sarcina. Daca totusi sunteti in trimestrul al 3-lea de sarcina si este absolut necesar sa calatoriti cu avionul, asigurati-va ca aveti cu dvs toate informatiile medicale din timpul sarcinii de care ati putea avea nevoie, in cazul in care s-ar declansa travaliul.
8. Avortul spontan.
Daca optati sa calatoriti cu avionul in primul trimestru de sarcina, trebuie sa stiti ca va expuneti unui risc foarte ridicat de a suferi un avort spontan. Acest lucru se poate intampla datorita faptului ca primul trimestru de sarcina este cea mai delicata perioada a sarcinii si este oricum o perioada cu risc ridicat de avort spontan, indiferent daca zburati sau nu cu avionul. Este recomandat sa amanati calatoriile cu avionul pana in al 2-lea trimestru de sarcina.
9. Dificultati de respiratie.
Daca suferiti de diferite dificultati de respiratie in timpul sarcinii, cum ar fi astmul, sau de alte probleme, cum ar fi tensiune arteriala ridicata, nu este recomandat sa calatoriti cu avionul in timpul sarcinii. Consultati-va cu medicul dvs inainte de a decide sa plecati intr-o calatorie cu avionul !
10. Imbarcare - debarcare
Multe femei insarcinate se gandesc sa nu fie impinse in graba imbarcarii sau sa trebuiasca sa stea in picioare si sa astepte perioade mari de timp. Din pacate, nu va puteti astepta ca toata lumea sa fie politicoasa si sa se gandeasca si la cei din jur si va trebui sa luati initiativa. Asigurati-va ca este cineva care va poate ajuta cu bagajele (sot, prieten, insotitor de zbor). Asteptati intotdeauna inainte de imbarcare, lasati-I pe ceilalti sa se imbarce si sa debarce inaintea dvs. Astfel evitati sa fiti impinsa, imbrancita sau lovita. Daca nu exista acest risc, coborati odata cu ceilalti.