Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Pierderea sarcinii (sarcina oprita in evolutie)

Sarcina Oprita in Evolutie (Pierderea Sarcinii)

image

Majoritatea sarcinilor se pierd in primul trimestru de sarcina, si pana la 15% din sarcini se pierd pana in saptamana a 20-a. In primele stadii pierderea sarcinii se numeste avort spontan, iar dupa saptamana a 20-a pierderea sarcinii se numeste "fat mort".

Dintre avorturile spontane petrecute in primul trimestru de sarcina, 50 - 70% sunt probabil cauzate de diverse evenimente aleatorii, determinate de anormalitati cromozomiale ale ovulului fertilizat. De exemplu, un numar gresit de cromozomi impiedica dezvoltarea normala a ovulului, sau ovulul nu s-a implantat bine in uter... De obicei, nu se cunoaste niciodata cauza precisa intrucat la varste atat de mici ale sarcinii pierderea sarcinii este destul de obisnuita si multi medici nici nu isi pun un semn de intrebare poate pana cand aceasta pierdere nu se repeta.

Cauze si Factori de risc

Sunt unele cauze si factori care pot sa indice o predispozitie a femeii de a pierde sarcinile si printre acestia se numara varsta inaintata, boli precum lupus sau un diabet prost controlat. De asemenea, femeile care raman insarcinate in maxim 3 luni de la o nastere, sunt predispuse sa piarda sarcina, la fel si cele care au probleme cu uterul sau cu colul uterin. De asemenea, un istoric in familie de defecte la nastere sau defecte genetice pot creste riscul de a pierde sarcina, la fel si un istoric de doua sau mai multe sarcini pierdute.

Semne prevestitoare

Printre primele semne si simptome care pot anunta pierderea sarcinii in primul trimestru se numara si faptul ca brusc nu mai simtiti acea tensiune in sani sau ca apare ciclul menstrual. Uneori o vizita de rutina la medic poate descoperi ca nu mai exista activitate fetala (nu ii mai bate inima copilului) sau ca uterul nu se mareste asa cum ar trebui. Adesea embrionul sau fatul se opresc din evolutie cu cateva saptamani inainte sa aveti orice simptom.

Puteti sa eliminati de la sine placenta sau tesutul fetal pe loc sau in circa o saptamana de la pierderea sarcinii sau puteti sa aveti nevoie de un chiuretaj biopsic pentru a elimina sarcina oprita din evolutie.

Recuperarea dupa pierderea sarcinii

Recuperarea fizica dupa o pierdere de sarcina poate sa dureze pana la 6 saptamani, in timp ce impactul emotional poate sa fie mult mai mare. Este nevoie de timp si de suport, atat personal cat si profesional, pentru a va putea recupera psihic. Pierderea unui copil poate fi devastatoare indiferent la ce varsta a sarcinii se intampla si trebuie sa va acordati timp sa va vindecati atat fizic, cat mai ales emotional. Nu va invinuiti, in cele mai multe cazuri aceasta pierdere se intampla de la sine, fara ca dvs sa fi facut ceva rau sau ceva gresit. Vestea buna este ca atunci cand simtiti ca aveti puterea sa incercati din nou sa aveti un copil si vi s-a dat OK-ul de catre medicul dvs, de obicei in doua - trei luni de la pierderea sarcinii, sansele ca viitoarea sarcina sa fie una fara probleme sunt foarte mari.

Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Implicatiile psihologice ale unei intreruperi de sarcina".

Tipuri de avort spontan

Exista diferite tipuri de avorturi spontane, cu diferite tratamente pentru fiecare in parte si diferite statistici vis-a-vis de sansele de a avea un astfel de avort spontan.

Este posibil ca dupa o sarcina oprita in evolutie sa fie nevoie sa faceti un avort, daca nu a avut loc o eliminare naturala. Mai multe despre acest subiect puteti afla din articolul "Tipurile de avort".

Este foarte important sa discutati cu medicul dvs de indata ce aveti un simptom care ar putea indica o potentiala pierdere a sarcinii.



S-ar putea sa va intereseze si urmatoarele articole:
Poti discutat cu alte gravide pe forumul 7 pitici despre:
Sarcina oprita din evolutie
Avortul Spontan