Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Analize si teste necesare in al treilea trimestru de sarcina

Analize recomandate in Trimestrul III de Sarcina

image

In acest ultim trimestru de sarcina, sarcina incepe sa isi faca din nou simtita prezenta. Veti lua mai mult in greutate, puteti incepe sa aveti arsuri si dificultati la respiratie, datorita faptului ca fatul este acum pozitionat destul de sus. El isi definitiveaza acum dezvoltarea, maturarea pulmonara si se pregateste pentru marea intalnire.

In prima parte a trimestrului se recomanda 2 vizite pe luna la medicul ginecolog, iar in ultima perioada, dupa 36 de saptamani, vizite saptamanale.

După saptamana 36-37, medicul dvs va evalua starea bazinului osos si posibilitatea nasterii pe cale naturala, printr-un examen clinic vaginal. Puteti afla mai multe despre acest examen din articolul "Mituri privind examenul vaginal"

In ultimul trimestru de sarcina, se recomanda urmatoarele analize:

  • Hemoleucograma (prescurtata HLG). Hemoleucograma este o analiza a sangelui, care are ca scop oferirea de informatii despre concentratia, tipul, numarul, dimensiunea si cateva dintre caracteristicile celulare ale trombocitelor, eritrocitelor (globule rosii din sange/hematii) si leucocitelor (globulele albe din sange). In majoritarea cazurilor, acest test este destul de precis, dar exista si cazuri cand se inregistreaza anomalii. In aceste cazuri, destul de rare, este necesara o aniliza manuala, facuta de catre medicul de laborator. Valorile indicate de testul HGL au valori normale diferite in functie de varsta, si de difereti alte conditii ale pacintului, cum este si graviditatea. In sarcina, valorile masurate de acest test sunt usor scazute, din cauza hemodilutiei (cresterea volumului total de sange din corp). De asemenea, gradul de hidratare de dinainte de analiza poate influenta rezultatul hemoleucogramei, astfel: deshidratarea determina valori crescute, iar hidratarea (in exces) determina valori mai scazute.
  • Serologie pentru depistarea sifilisului, VDRL, RBW, Anticorpi Treponema pallidum (TPHA - hemaglutinare pasiva – detecteaza anticorpi totali IgG si IgM). Acesta este un test pe care probabil ca l-ati mai facut in rimul trimestru de sarcina, si care este recomandat a fi repetat in trimestrul 3 de sarcina, intre saptamana 28 si 32. Un dezavantaj al acestui test este numarul mare de valori fals pozitive in cazul gravidelor.
  • Daca exista o incompatibilitate RH, se repeta la 36 de saptamani dozarea anticorpilor anti D. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul "Care este factorul RH-ului meu si cum imi poate acesta afecta sarcina?".
  • Glicemie. Medicul va urmari, de asemenea, nivelul glucozei din sange pentru ca sarcina predispune la diabet. Diabetul de sarcina, numit si diabet gestational, este pentru prima data diagnosticat dupa 26-28 saptamani de sarcina. Acesta apare la 1-3% din gravide si poate influenta starea de sanatate a copilului. Spre deosebire de celelalte tipuri de diabet, diabetul gestational dispare singur dupa nastere. Trebuie avuta mare grija, pentru ca diabet gestational este un factor important de risc pentru aparitia hipertensiunii de sarcina. Puteti afla mai multe despre acest subiect citind articolul "Hipertensiunea indusa de sarcina"
  • Sumar urina/urocultura. Si acesta este un test pe care probabil ca il repetati, deoarece este recomandat sa fie facut cel puti o data in fiecare trimestru. Poate evidentia prezenta infectiilor urinare. In cazul in care se determina prezenta unei infectii, trebuie efectuata si antibiograma pentru a cunoaste cu exactitate antibioticul la care reactioneaza bactia. Din pacate, in sarcina, nu toate antibioticelor pot fi administrate, deoarece unele dintre ele pot fi toxice pentru fat. Gravidele care au fost tratate pentru infectie urinara trebuie sa repete antibiograma de cateva ori pe tot parcursul sarcinii pentru a depista o eventuala recidiva a acesteia.
  • Secretie vaginala si culturi din col pentru streptococ beta hemolitic (la 35-36 saptamani). Este important ca in momentul nasterii aceste culturi sa fie sterile, pentru ca exista riscul de a se transmite si la fat infectia.
  • Ecografie de morfologie fetala (aproximativ la 32 saptamani de sarcina). Ecografia este foarte importanta in acest trimestru de sarcina pentru ca apreciaza greutatea fatului, pozitia in uter, starea de sanatate a placentei, cantitatea de lichid amniotic.
De asemenea, trebuie sa monitorizati si miscarile active ale fatului (ar trebui sa se miste de cel putin 10 ori in 12 ore). Despre acest subiect puteti afla mai multe citind articolul "Miscarea fatului de-a lungul sarcinii".

Este bine sa va verificati si tensiunea, pentru ca poate sa apara si o hipertensiune indusa de sarcina. Aceasta poate fi tinuta sub control prin tratament.

Subiecte similare:

Analize si teste necesare in primul trimestru de sarcina
Analize si teste necesare pentru al doilea trimestru de sarcina
Testele prenatale - cand se fac si daca merita facute
Testele de sange de rutina in timpul sarcinii
Care este factorul RH-ului meu si cum imi poate acesta afecta sarcina?
Scanarea pliului nucal
Cordocenteza