Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Nasterea prematura

Nasterea Prematura

image

Este considerata nastere prematura nasterea inainte de implinirea varstei sarcinii de 36-37 saptamani.

Deja daca ati intrat in saptamana 37, desi unii bebelusi sunt mai lenesi si isi depasesc chiar termenul, sporindu-le nerabdarea viitorilor parinti, puteti sa va asteptati sa nasteti dintr-o clipa in alta. Bebelusul este pregatit pentru marea intalnire, si in cazul in care nu ati optat pentru o operatie cezariana, va poate surprinde in orice moment.

Nasterea prematura, cunoscuta si sub denumirea de nastere inainte de termen, este o complicatie serioasa a sarcinii. Din pacate, nu toate femeile insarcinate reusesc sa isi dea seama la timp de semnele care preced o nastere prematura. Detectarea din timp a acestor semne poate sa previna nasterea prematura si chiar sa va ajute sa duceti sarcina pana la termen sau sa ii oferiti bebelusului dvs o sansa mai mare de supravietuire. La o varsta a sarcinii intre 24 si 37 saptamani, fiecare saptamana conteaza si este foarte important sa reusiti sa pastrati sarcina cat mai mult timp cu putinta.

Semne ale Nasterii Premature

Luati imediat legatura cu medicul dvs in cazul in care aveti unul dintre simptomele de mai jos:

 • Contractii sau crampe, mai mult de 5 intr-o ora
 • Scurgeri de sange din vagin
 • Semne de preeclampsie
 • Senzatie de durere la urinat, este posibil sa aveti o infectie urinara sau o infectie la rinichi
 • Dureri puternice sau prelungite in stomac (semn de preeclampsie)
 • Varsaturi acute sau continue (semne de preeclampsie)
 • Scurgeri de lichid, ca de apa, din vagin (e posibil sa se fi rupt apa)
 • Dureri de spate in zona de jos
 • Presiune intensa in zona pelvina

Prevenirea unei Nasteri Premature

Nu toate cazurile de nastere prematura pot fi prevenite, dar totusi sunt multe femei insarcinate care pot avea contractii, contractii ce ar putea fi prevenite prin luarea unor masuri simple.

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa il faceti daca aveti contractii este sa va hidratati foarte bine. Rata de nasteri premature creste mai mult in lunile de vara, si pentru ca apare deshidratarea. Din cauza deshidratarii, volumul de sange din corp scade, crescand astfel nivelul de oxitocina (hormonul care cauzeaza contractiile uterine). Hidratandu-va, veti creste volumul sangelui.

De asemenea, trebuie sa observati daca aveti si alte simptome de infectie. Tineti legatura cu medicul dvs si sunati-l ori de cate ori aveti vreo neclaritate sau vreo intrebare. Este mai bine sa fiti mai insistente decat sa va treziti prea tarziu.

Managementul unei Nasteri Premature

In cazul unei nasteri premature, sunt multe variabile care trebuie sa fie luate in calcul, atat din punct de vedere medical, cat si in ceea ce va priveste pe dvs si copilul dvs.

Mai jos aveti cateva din lucrurile cu care ati putea sa va confruntati in cazul unei nasteri premature.

 • Hidratare (Orala sau intravenoasa)
 • Odihna la pat (acasa sau la spital), de obicei stand intinsa pe partea stanga
 • Medicatie pentru oprirea travaliului
 • Medicatie pentru prevenirea infectiilor (mai ales daca membranele sau rupt sau daca aveti contractii cauzate de o infectie)
 • Evaluarea bebelusului
 • Medicatie pentru a ajuta dezvoltarea mai rapida a plamanilor bebelusului (de obicei daca nasterea inainte de termen este inevitabila)

Pregatirea pentru nasterea inainte de termen

Cea mai buna solutie este intotdeauna prevenirea si detectarea din timp a unei posibile nasteri inainte de termen. Discutati cu medicul dvs despre semnele si simptomele de alarma care ar trebui sa va avertizeze in cazul unei posibile nasteri inainte de termen.

S-ar putea sa va intereseze si articolul Copiii nascuti prematur si problemele lor"