Tiroidita PostPartum (dupa nastere)
Tratamentul Tiroiditei PostPartum
Uneori, cel mai important tratament pentru tiroidita postpartum este acela de a o recunoaste ca exista. Majoritatea femeilor sunt usurate sa stie motivul pentru disconfortul lor si ca acesta este doar unul temporar.
Femeile care au hipertiroidism in timpul tiroiditei postpartum, nu necesita acelas tratament oferit, de obicei, femeilor care au forme permanente de hipertiroidism. Daca acestea sufera de frisoane si un ritm cardiac marit, atunci pote ajuta administrarea de medicamente sin categoria beta blocantelor (ex: Metoprolol, Propanolol). Beta blocantele nu afecteaza functia tiroida, si nu vindeca hipertiroida, au doar un efect blocant asupra efectelor hormonilor tiroidieni, nu diminueaza cantitatea de hormoni tiroidieni produsa, ci doar amelioreaza simptomele si ofera o senzatie de usurare in timpul perioadei scurte a acestei faze.
Tratamentul in timpul fazei hipotiroidiene depinde de severitatea simptomelor si nivelul anormal de hormoni. Multi endocrinologi prescriu levotiroxina, un hormon tiroidian sintetic, pentru a ajuta la restaurarea nivelurilor normale de hormoni tiroidieni. Femeile ingereaza o pastila mica de levotiroxina, o data pe zi, pentru aproximativ 6 luni. Daca o femeie alapteaza ea poate consuma levotiroxina, deoarece doar cantitati infime ajung in laptele mamar. Pentru a determina daca hipotiroidismul este temporar sau permanent, o femeie trebuie sa intrerupa tratamentul cu levotiroxina pentru a proximativ 4 – 6 saptamani, pentru a se putea retesta de nivelurile de TSH si T4. Daca ea este una dintre acele 25 – 30% de femei care dezvolta hipotiroidism permanent dupa tiroidita postpartum, ea va lua levotiroxina, o data pe zi, pe toata perioada vietii. (Atentie! Levotiroxina provoca reactii adverse daca este administrata in doze prea mari)
Mai multe studii au indicat faptul ca exista mai multi factori care pot prezice daca hipotiroidismul va fi permanent. Acestia pot fi:
- O faza hipotiroidiana, care nu este precedata de una hipertiroidiana
- Un nivel mare ATPO
- Un nivel de TSH mai mare de 20
Unii medici prescriu levotiroxina pe o perioada nedeterminata la femei, chiar daca rezultate atesta ca functia tiroidiana normala a revenit. Acestia spera ca tratamentul pe o perioada nedeterminata cu levotiroxina va minimaliza tiroidita postpartum recurenta in timpul altor nasteri care vor urma. Cu toate acestea, acest lucru nu este recomandat de studiile efectuate pana in acest moment. Se recomanda in schimb, efectuarea de examinari anuale de rutina, a acelor persoane care au suferi de tiroidita postpartum (chiar 2 examinari pe an), cu teste tiroidiene de sange.
Testele de tip screening
Importanta acestor teste si determinarea celui care este cel mai bun de folosit pentru tiroidita postpartum este orecum neclar. Nu exista nici un consens printre medici despre modul de selectare a tipologiei de femeie, a tipului de test si a momentului celui mai potrivit pentru testarea tiroditei postpartum. Unii medici recomanda testul de tip screening pentru tiroidita postpartum pentru toate femeile insarcinate, prin masurarea periodica a ATPO si/sau a TSH. Altii prefera testarea femeilor care risca sa aiba tiroidita postpartum.
Femeile cu factori de risc pentru a dezvolta tiroidita postpartum pot fi:
- Femeile care au boli autoimune, cum ar fi tipul 1 de diabet, lupus si artrita reumatica
- Femeile care au o istorie boga de boli tiroide
- Femeile care au gusa
- Femeile care au avut, in trecut, tiroidita postpartum
Pentru acesti pacienti, se recomanda verficiarea de anticorpi tiroidieni si masurarea nivelului de hormoni tiroidieni in primul trimestru de sarcina, cu o reverificare a nivelul de hormoni la 3 luni dupa nastere.
Date statistice despre glanda tiroida
- Tiroidita postpartum apare la 5 – 10% dintre femei, dupa nastere
- Prezenta anticorpul tiroidieni (ATPO) in fluxul de sange al unei femei mareste, in mod semnificativ, sansa ca ea sa sufere de un avort spontan si de tiroidita postpartum
- 30 – 50% dintre femeile care au anticorpi tiroidieni in fluxul de sange, in timpul primului trimestru de sarcina, vor dezvolta tiroidita postpartum
- Anticorpii tiroidieni (ATPO) sunt, de obicei, prezenti la femeile care au tiroidita Hashimoto, boala Graves si tipul 1 de diabet, acestea fiind mai predispuse sa dezvolte tiroidita postpartum.
- Tiroidita postpartum poate aparea, de asemeni, la femeile care nu au anticorpi tiroidieni (ATPO), dar aceaste cazuri sunt mai rare
- 25 – 30% dintre femeile care au avut tiroidita postpartum vor dezvolta hipotiroidism permanent in 5 ani de la nastere.
- Daca o femeie dezvolta tiroidita postpartum intr-o sarcina, atunci ea este predispusa sa o dezvolte si intr-o sarcina urmatoare.
Concluzii
Tiroidita postpartum este o tulburare destul de comuna care, in trecut, nu era recunoscuta si tratata. Desi simptomele sunt temporare si, adeseori, slabe, majoritatea femeilor se simt usurate sa invete ca simptomele lor sunt adevarate, ca nu „isi pierd mintile”, ca nu au o boala ce le pune in pericol viata si ca exista tratamente ieftine si eficiente care sa le amelioreze disconfortul.
O glanda tiroida sanatoasa, care functioneaza corespunzator, este importanta pentru orice persoana, dar, in special, este importanta pentru femeile care se afla in perioada fertila. Statusul tirodian al unei femei nu ii afecteaza doar sanatatea, dar aceasta poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii si buna-starii copilului pe care il are in pantec. Un studiu recent sugereaza ca un nivel inadecvat de hormoni tiroidieni in timpul sarcinii poate afecta, in mod advers, inteligenta copilului. Prezenta anticorpul tiroidieni poate complica mai mult sanatatea unei femei. Pe langa riscul marit de a dezvolta tiroidita postpartum, prezenta anticorpilor tiroidieni a fost asociata cu o incidenta marita de infertilitate, avort spontan si depresie postpartum. Din timp ce aproximativ 90% dintre femeile care au dezvoltat tiroidita postpartum au dezvoltat, eventual, tiroidita Hashimoto, confirmarea prezentei anticorpilor tiroidieni poate ajuta la a determina care femeie are un risc sa dezvolte ambele tulburari. Detectarea timpurie a oricarei dintre aceste boli scurteaza durata si amploarea suferintei pe care o femeie o indura.
Sunt intrebari fara raspuns despre eficacitatea testelor asupra femeilor cu tiroidita postpartum, dar si cu privire la momentul in care o astfel de femeie trebuie testata, cine trebuie sa efectueze testul si cum sa fie efectuat pentru aceasta tulburare. Este momentul ca aceste intrebari sa aiba un raspuns, pentru a descoperi misterele tiroiditei postpartum si pentru a determina o metoda eficace si ieftina de a determina femeile care risc sa aiba boli tiroidiene, cum ar fi fi tiroidita postpartum. Realizarea acestor teluri va necesita eforturi cooperative din partea publicului general, agentiile guvernamentale, industriei medicale si a medicilor, pentru a participa si sprijini cercetarile asupra tiroiditei postpartum. Ca un rezultat, vor fi descoperite metode de diagnosticare si tratare pentru bolile tiroidiene, care pot afecta abilitatea unei femei de a avea un copil, risca sa sufere din mai multe cauze sau pot dauna asupra potentialului copilului nenascut.
S-ar putea sa te intereseze si urmatorul articol : Bolile Tiroidiene si Sarcina
Poti discuta pe forumul 7 pitici despre:
Glanda Tiroida
Cu afectiuni ale glandei teroide, poti avea copii?
Hipertiroida si Sarcina
<< Prima parte