Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Tiroidita PostPartum

Tiroidita PostPartum (dupa nastere)

image

A avea un copil poate insemna cea mai satisfacatoare experienta din viata unei femei. De asemenea, aceasta experienta poate fi, totusi, putin extenuanta. Incontinuu in miscare, program imprevizibil, responsabilitati si cereri suplimentare – toate acestea pot sa faca o noua mama sa se simta obosita si stresata. In timp ce multe femei incep sa se simta mai bine, undeva intre 6 saptamani si 3 luni dupa nastere, unele continua sa aiba sau sa dezvolta simptome, cum ar fi oboseala, anxietate, un sentiment de suparare, memorie slaba si lipsa de concentrare.

Tiroidita postpartum este o inflamare temporara, fara dureri, a glandei tiroide, care apare intr-un an in aproximativ 5 – 10% dintre toate sarcinile. Tiroidita postpartum face parte din categoria bolilor tiroidiene autoimune (este de fapt o varianta a tiroiditei cronice autoimune Hashimoto, si este de multe ori greu de deosebit de aceasta). Pana in ultimele decenii, nu existau prea multe informatii disponibile despre tiroidita postpartum. Cu toate acestea, cercetarile recente au demonstrat necesitatea recunosterii acesteia si, daca este necesar, tratarea femeilor care sufera de aceasta tulburare.

Evolutia tiroiditei postpartum

Tiroidita postpartum apare in primul an dupa nastere, de obicei de la 8 saptamani pana la 4 luni dupa nastere. Semnele si simptomele variaza de la femeie la alta. De obicei, simptomele sunt usoare. De fapt, ele pot fi atat de usoare, incat multe femei nu sunt constiente ca ele exista sau le resping ca fiind o parte normala din a avea un copil.

Mai jos sunt 3 cursuri pe care tiroidita postpartum le poate urmari:

  • O faza hipertiroidiana, urmata de o revenire a functie tiroide normale
  • O singura faza hipotiroidiana
  • O faza hipertiroidiana, urmara de o faza hipotiroidiana

Factori de risc pentru tiroidita PostPartum

  • Prezenta gusei
  • Nivel mare de anticorpi tiroidieni in timpul primului trimestru de sarcina
  • O istorie a tiroiditei postpartum dupa sarcinile anterioare
  • O istorie bogata in cadrul familiei privind bolile tiroidiene autoimune
  • Diabet de tipul 1

Semnele si simptomele fazei hipertiroidiene

In timpul fazei hipertiroidiene, glanda tiroida nu poate controla eliberarea hormonului tiroidian, pe care aceasta il stocheaza, in mod normal. Prin urmare, sunt eliberati prea multi hormoni de acest gen in fluxul de sange. Desi unele femei nu au nici un fel de simptom de hipertiroidism, altele pot avea unul sau mai multe, cum ar fi:

  • Gusa (o glanda tiroida marita)
  • Oboseala
  • Nervozitate
  • Iritabilitate
  • Bufeuri de caldura
  • Batai rapide ale inimii
  • Inabilitate de a se concentra
  • Tremuraturi la nivelul mainilor
  • Slabiciuni musculare
  • Pierdere in greutate
Faza hipertiroidiana dureaza aproximativ 8 saptamani sau pana cand rezerva de hormoni tiroidieni scade. In unele cazuri, glanda tiroida isi revine si revine la functia normala.

Semene si simptome ale fazei hipotiroidiene

Exista suficiente leziuni asupra glandei tiroide dupa faza hipertiroidiana prezentata anterior, astfel incat, in mod temporar, glanda tiroida poate fi incapabila sa produca indeajunsi de multi hormoni tiroidieni, rezultand in hipotiroidism. Unele femei, care sufera de tiroidita postpartum, nu trec prin faza hipertiroidiana; ele experimenteaza doar faza de hipotiroidism. In timpul fazei hipotiroidiene, o femeie poate avea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • Gusa (o glanda tiroida marita)
  • Oboseala
  • Depresie
  • Memorie slaba
  • Sentiment de frig
  • Constipare
  • Crampe musculare
  • Dificultate in a pierde greutate
Faza hipotiroidiana poate incepe undeva intre luna 3 si 8 de dupa nastere si, de obicei, este temporara, durand de la 6 la 8 luni. Cu toate acestea, aproximativ 25 – 30% dintre femeile care au tiroidita postpartum vor dezvolta, eventual, hipotiroidism permanent.

Cauzele Tiroiditei PostPartum

Cercetarile nu stiu, cu exactitate, ce cauzeaza ca glanda tiroida sa devina inflamata dupa ce o femeie naste un copil. Cu toate acestea, se stie ca anumiti anticorpi tiroidieni (mai exact anticorpi antiperoxidazici prescurtati ATPO) sunt prezenti in fluxul sanguin al unei femei care dezvolta tiroidita postpartum. Aceste descoperiri indica posibilitatea ca tiroidita postpartum sa fie o boala autoimuna. Atunci cand cineva are o boala autoimuna, sistemul imunitar al acestuia identifica, in mod incorect, celulele unui om ca fiind „invadatoare” si, apoi, produce anticorpi pentru a ataca acele celule. In timpul sarcinii, sistemul imunitar devine, oarecum, suprimat, posibil pentru a preveni formarea anticorpilor care ar putea ataca fetusul. Dupa nastere, sistemul imunitar se reactiveaza. In acest timp sistemul imunitar poate produce anticorpi care pot ataca glanda tiroida.

Nu mai putin de 30 – 50% dintre femeile care au ATPO in sangele lor, in timpul primului trimestru de sarcina, vor dezvolta tiroidita postpartum. Dr. J.H. Lazarus si colegii lui au efectuat un studiu, pe o perioada de un an, asupra a 152 de femei, in perioada postpartum, care aveau ATPO si 239 de femei care nu aveau ATPO. Nici una dintre cele 239 de femei care aveau masurari negative ale ATPO nu a dezvoltat disfunctii tiroidiene. Printre femeile care au fost testate pozitiv cu ATPO, 48% dintre ele au dezvoltat tiroidita postpartum. Din acest grup, 19% dintre ele au dezvoltat hipertiroidism, dar care s-au vindecat, 49% au dezvoltat hipotiroidism care nu a fost precedat de hipertiroidism si 31% au dezvoltat o faza hipertiroidiana urmata de una hipotiroidiana. In mod interesant, cercetatorii au confirmat studiile recente, indicand o incidenta marita de depresie postpartum printre femeile care au fost testate pozitiv de ATPO.

ATPO sunt prezenti de asemenea, la femeile care au tiroidita Hashimoto, boala Graves si tipul 1 de diabet. Prin urmare, nu este surprinzator ca aceste femei au dezvoltat tiroidita postpartum. Studiile au demonstrat ca femeile care au tipul 1 de diabet au un risc mai ridicat de a dezvolta tiroidita postpartum. Pe langa favorizarea predispozitiei la tiroidita postpartum, prezenta ATBO indica, de asemeni, un risc ridicat de avort spontan.

Chiar daca nu este demonstrat in studiul doctorului Lazarus, tiroidita postpartum poate apare si la femeile care nu au anticorpi tiroidieni. Prin urmare, cercetatorii suspecteaza ca sunt si alte cauze care nu au fost, inca, descoperite. Mai multe cercetatori sunt necesare pentru a se descoperi motivul pentru care femeile dezvolta aceasta tulburare.

Diagnosticul Tiroiditei PostPartum

Faza hipertiroidiana a tiroiditei postpartum poate fi diagnosticata prin masurarea nivelului de hormoni tiroidieni din sange. Un nivel mic de TSH (hormonul de stimulare tiroidian) si un nivel mare de T4 indica hipertiroidism. Pentru a distinge intre tiroidita postpartum si boala Graves, una din cauzele principale de hipertiroidism, un medic poate sa recomande un test numit scintigrafie (consta in administrarea de iod radioactiv si observarea apoi a modului de asimilare a acestuia de catre glanda tiroida). In timp ce boala Graves face ca glanda tiroida sa fie supraactiva, rezultatul asimilarii va fi ridicat. Cu toate acestea, tiroidita postpartum afecteaza functionarea glandei tirodie si asimilarea va fi scazuta.

Iodul radioactiv poate ajunge in laptele mamar. Prin urmare, o femeie care alapteaza va trebui sa intrerupa acest proces pentru 3 – 5 zile sau medicul poate decide chiar sa amane procedura dupa intarcare.

Hipotiroidismul este, de asemeni, diagnosticat prin masurarea nivelul de hormoni tiroidieni. Un nivel mare de TSH si unul mic de T4 poate confirm diagnosticul de hipotiroidism.

S-ar putea sa te intereseze si urmatorul articol : Bolile Tiroidiene si Sarcina

Poti discuta pe forumul 7 pitici despre:
Glanda Tiroida
Cu afectiuni ale glandei teroide, poti avea copii?
Hipertiroida si Sarcina