Sarcina in cazul femeilor supraponderale
Sunt eu, o femeie supraponderala, indeajuns de sanatoasa pentru a fi insarcinata? Va reprezenta greutatea sau lipsa conditiei fizice un impiediment pentru travaliu si sarcina sau imi va afecta copilul?
Multe femei supraponderale isi pun aceaste intrebari. Dar din pacate nu exista raspunsuri usoare sau universale la ele. Raspunsurile la aceste intrebari reprezinta un lucru pe care doar tu si medicul tau il poti decide, folosind o evaluarea corecta asupra sanatatii tale.
Tu si viitorul copilul meritati cel mai bun inceput, deci nu presupune intr-un mod sau altul – uita-te la viata ta in mod obiectiv. Fii sigura ca doctorul tau nu te va judeca asupra aspectului si te va ajuta sa te uiti, in mod corect, asupra situatiei. Uita-te, in mod serios, la:
- obiceiurile nutritionale
- stabilitatea recenta privind greutatea
- nivelurile de zahar din sange
- functia tiroida
- obiceiurile privind exercitiile fizice
- presiunea arteriala
Este foarte important sa te asiguri ca tensiunea si zaharul din sange au niveluri normale, inainte sa iei in considerare posibilitatea de a ramane insarcinata. Daca exista vreun motiv de ingrijorare, este foarte important ca problema sa fie rezolvata cu ajutorul medicamentelor sau cu alte tratamente, inainte de a incepe sa incerci sa ramai insarcinata.
Afla despre probleme legate de sarcina in istoria medicala a familiei. Acest lucru te poate ajuta sa afli mai multe despre problemele de sanatate de care ar trebui sa ai grija si, in special, in privinta caror lucruri trebuie sa fii mai proactiva. Exista mai multe lucruri pe care le poti face ca sa te ajute sa fii proactiva in privinta evitarii problemelor in timpul sarcinii; este important sa stii toate informatiile legate de ele si sa incepi sa le implementezi in planurile de sarcina.
Fii sigura ca vei incepe sa consumi vitamine recomandate pentru perioada prenatala cu cateva luni inainte de a incepe sa concepi, pentru a primi indeajuns de mult acid folic, substanta ce ajuta la prevenirea defectelor ale tubului neural. Vorbeste cu doctorul tau despre doza cea mai potrivita pe care o poti consuma. Incepe sa iti notezi perioada de menstruatie, mucusul cervical si temperatura corporala, pentru a determina durata ciclurilor menstruale, perioada de fertilitate si daca ovulezi in mod regulat. Aceste aspecte te pot salva de multe probleme, cand vine vorba despre stabilirea varstei sarcinii si de prevenirea posibilelor probleme in timpul ei! Mananca alimente bogate in nutritenti, cu un accent pe fructe si legume, indeajuns de multe proteine si o cantitate rezonabila, dar nu excesiva, de carbohidrati. Incearca sa eviti, pe cat posibil, produsele de la fast food-uri.
Nu uita sa evaluezi aspectele mentale si emotionale legate de situatia in care vei avea un copil – trebuie sa fii pregatita atat fizic, cat si emotional (mai multe in articolul "Schimbari emotionale in sarcina"), pentru provocarea cea mai mare pe care o vei avea – sa fii parinte! Te afli cu partenerul tau intr-o relatie serioasa? Doriti amandoi sa aveti un copil? Te-ai gandit la modul in care un copil iti va schimba viata? Te-ai gandit ce sa faci cu situatia curenta privind locul de munca si, implicit, a finantelor? Daca vei fi un parinte singur, ai de unde sa primesti ajutor? Consideram ca toate aceste aspecte sunt parti importante in a deveni un parinte, fie ca vorbim de sarcina sau adoptie. Desi, multe persoane, au devenit parinti in mod neasteptat (fara a avea timp sa raspunda la toate intrebarile) si s-au descurcat destul de bine, majoritatea oamenilor se descurca mai bine daca au timp sa exploreze toate implicatiile care vin cu aceasta decizie.
Daca te simti ca esti, pe deplin, sanatoasa si pregatita pentru un copil, atunci considera sarcina ca o optiune. Nu trebuie sa amani sau sa renunti la o sarcina doar daca esti supraponderala! Ceea ce conteaza este sanatatea generala, nutritia si exercitiile fizice, istoria medicala din familie si starea emotionala pe care o ai. Daca acestea nu sunt tocmai adecvate, atunci este posibil ca cea mai buna decizie sa fie aceea de a amana sarcina si sa vorbesti cu un medic. Dar daca ele sunt bune, atunci, in mod normal, iti poti implini visul de a ramane insarcinata. Nu trebuie sa iti amani viata doar din cauza ca esti supraponderala.
Tine minte, femeile supraponderale au reusit, cu succes, sa nasca de-a lungul anilor, copii, chiar si avand o greutate foarte mare. Sunt inregistrate mame care au avut sarcini sanatoase si au nascut bebelusi sanatos, ele avand o greutate de peste 180 de kilograme. Exista povesti legate de nastere despre mame cu dimensiuni variate, de la supraponderale pana la obezitate morbida. Cu toate aceastea, exista o serie de probleme cu risc crescut in cazul femeilor supraponderate, dintre care le amintim pe cele mai importante:
Desi exista o rata mai mare a riscurilor de complicatii care se inregistreaza la femeile supraponderale, majoritatea viitoarelor mame obeze duc pana la capat o sarcina normala si nasc bebelusi sanatosi. Daca femeile supraponderale nu ar putea sa aiba o sarcina sau bebelusi santosi, atunci ar exista mult mai putine persoane obeze in lume!
Marimea este mai putin importanta decat sanatatea generala, iar grasimea nu trebuie sa fie egala cu sanatatea precara. Indiferent de marimea pe care o ai, daca nu esti santoasa si nu primesti o nutritie adecvata, atunci ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa ramai insarcinata. Acest lucru este adevarat pentru femeile supraponderale, cele foarte slabe si pentru cele cu o greutate normala – in fapt, pentru toate femeile. Cu toate acestea, daca esti o femeie supraponderala si proactiva, ai foarte mare grija de tine, urmareste, in mod activ, ingrijirea competenta, cunoaste toate riscurile legate de obezitate si actioneaza in conformitate cu informatiile pe care le stii, iar, in acest fel, vei avea o sansa mare sa ai o sarcina sanatoasa. Nu exista niciodata o garantie de 100% pentru orice tip de femeie, dar sansele se afla in favoarea ta, in special daca actionezi in mod proactiv si te mentii cat mai sanatoasa posibil. Nu lasa ca marimea sa te descurajeze, in mod automat, de la a lua in considerare conceperea unui copil.
Urmeaza un plan nutritional bun
In majoritatea cazurilor, nu este recomandat sa urmezi o dieta inainte sa ramai insarcinata. Fii sigura ca greutatea este stabila pentru o perioada destul de lunga de timp, inainte sa incerci sa ramai insarcinata. Daca ai urmat o dieta de slabit cu un an inainte de sarcina, s-ar putea sa incepi sarcina subnutrita (in special in privinta anumitor vitamine si minerale importante), situatie care, conform unor experti in domeniu, poate duce la complicatii. De asemeni, metabolismul poate sa se afle intr-un “mod de infometare”, fiind incetinit pentru a putea conserva grasimea. Daca iei in considerare faptul ca una dintre necesitatile corpului, in timpul sarcinii, este de a acumula cat mai multa grasime, aceasta fiind necesara pentru cerintele legate de energie din timpul travaliului, nasterii si a alaptatului, s-ar putea sa sfarsesti cu o crestere in greutate excesiva pe perioada sarcinii. Intr-adevar, acestea sunt aspecte des intalnite la femeile care urmeaza, in mod cronic, o dieta sau care au pierdut, recent, un numar mare de kilograme. Pentru a determina in ce categorie de greute va incadrati puteti sa va calculati Indicele de masa corporala (Body Mass Index).
Niciodata sa nu urmezi o dieta in timpul sarcinii. O nutritie excelenta este esentiala pentru o sarcina sanatoasa. Daca tu crezi ca nu ai sanatatea necesara pentru a duce o sarcina, lucreza, mai degraba, la obiceiurile culinare, decat la greutate. Daca pierzi cateva kilograme in acest proces, foarte bine! Daca nu, oricum nivelul de sanatate este mai bun fata de cum era la inceput. Dar urmarea unor diete printr-un consum hipocaloric de alimente, restrictionarea stricta a anumitor produse sau efectuarea unor exercitii fizice in mod excesiv nu iti pregatesc corpul pentru o sarcina sanatoasa. Chiar si dietele sensibile, care promoveaza o pierdere in greutate prea rapida sau care restrictioneaza anumite alimente pot fi daunatoare. Uita de diete si, de asemeni, de ceea ce arata cantarul. Cauta, in schimb, sa iti imbunatatesti nutritia zilnica si modul de efectuare a exercitiilor fizice.
Obiceiurile regulate reprezinta un semn mult mai important pentru sanatate decat orice numar pe care il arata cantarul. Activitatea fizica regulata si nutritia excelenta sunt lucrurile care necesita cea mai mare atentie. Multi dintre expertii in domeniu spun ca unele dintre complicatiile comune pot fi evitate cu ajutorul unei nutritii si a unor exercitii fizice adecvate. Importanta obiceiurilor privind alimentatia si exercitiile fizice nu poate fi supraevaluata. Nu te delasa asupra acestor doua aspecte, niciodata.
Desi exista multe alte aspecte iar informatia pe care o puteti gasi pe internet despre acest subiect este foarte variata, mai jos veti gasi unele probleme pe care ar trebui sa le iei in considerare. Tine minte faptul ca nu toti expertii in nutritie sunt de acord cu o nutritie adecvata in timpul sarcinii, dar acestea sunt unele dintre aspectele de baza pe care toti medicii le cred bune, in privinta prevenirii sau a minimalizarii complicatiilor ce pot aparea in timpul sarcinii la unele femei:
- Fii sigura ca primesti indeajuns de multe proteine si calciu/ magneziu in timpul sarcinii. Hipertensiunea indusa de sarcina si versiunea ei mai severa, Preeclamspia, reprezinta potentiale complicatii serioase ale sarcinii. Femeile mai grase sunt mai predispuse la Hipertensiunea Indusa de Sarcina. Unii medici cred ca o nutritie inadecvata e cauza unor cazuri de Hipertensiunea indusa de sarcina / Preeclampsie, iar consumul unei cantitati potrivite de proteine poate preveni aceste probleme. Mai mult decat atat, unii experti in domeniu cred ca un consum adecvat de calciu/ magneziu este important in prevenirea unor cazuri de Hipertensiune Indusa de Sarcina, desi cercetarile nu sunt prea concludente in aceasta privinta. O idee buna in timpul sarcinii poate fi consumul unei cantitati in plus de calciu si, in mod ideal, sa fie luat alaturi de magneziu, pentru a mari absorbtia. Totusi, fii sigura ca iti vei consulta medicul in privinta dozei ce trebuie consumate, si asa mai departe. In plus, sarea nu ar trebui sa fie restrictionata pentru majoritatea femeilor; pune sare in alimente dupa gust.
- Fii sigura ca primesti indeajuns de multe calorii in timpul sarcinii; nu restrictiona caloriile pentru a incerca sa limitezi cresterea in greutate. Daca o femeie insarcinata nu primeste indeajuns de multe calorii, s-ar putea ca organismul sa devieze unele dintre proteinele consumate pentru energia de baza, in loc sa fie orientate catre copil. Desi majoritatea femeilor insarcinate nu au nevoie de un numar prea mare de calorii in plus, este foarte important ca ele sa nu le restrictioneze. In schimb, multe dintre femeile insarcinate supraponderale primesc ca sfat, uneori, sa isi restrictioneze consumul de calorii. Facand acest lucru, s-ar putea ca, mai tarziu, sa apara anumite probleme. In fapt, este mai putin important sa maresti cantitatea de alimente decat sa imbunatatesti calitatea produselor pe care le consumi. Cu alte cuvinte, cat de mult mananci este mai putin important decat calitatea alimentelor pe care le consumi. Fa sa conteze ceea ce mananci.
- Fii sigura ca primesti o cantitate indeajuns de mare de vitamina B (acid folic), atat inainte cat si in timpul sarcinii. Prea putin acid folic poate mari sansa de aparitie a unor Defecte ale Tubului Neural si acest lucru poate fi important, in special pentru femeile supraponderale, care au un risc mai mare fata de cele cu o greutate normala. In timp ce cercetarile par sa demonstreze ca, in randul unui grup, femeile supraponderale consuma mai putin folati dietetici si au rate putin mai mici privind consumul de vitamine prenatale, ingerarea unei cantitati indeajuns de mari de acid folic si alte vitamine B poate fi mai importanta pentru aceste persoane atat inainte cat si in timpul sarcinii. Tine minte ca defectele la nastere apar foarte devreme in sarcina, adeseori inainte ca femeia sa stie ca este insarcinata. Urmeaza un plan nutritional foarte bun (cu multe fructe si legume) inainte sa incepi sa incerci sa ramai insarcinata si, in special, in primele zile ale conceperii. Unele cercetari demonstreaza ca acidul folic este mai putin protectiv la femeile supraponderale, fata de cele care au o greutate normala, deci unele femei au speculat ca e posibil ca mamele supraponderale sa aiba nevoie de o doza mai mare de vitamine B. Vorbeste cu medicul tau despre doza pe care ti-o recomanda, dar fii sigura ca vei consuma, de asemeni, indeajuns de multi folati dietetici.
- Nu lasa greata ce apare in timpul sarcinii sa iti afecteze nutritia. Multe femei supraponderale tind sa aiba un nivel scazut sau inadecvat de zahar in sange, iar hormonii de sarcina pot exacerba acest lucru. Multi doctori le spun femeilor sa nu se ingrijoreze despre consumul alimentelor in perioada timpurie a sarcinii, daca ele sufera, destul de mult, de greturile de dimineata, dar, in fapt, acest lucru poate inrautati simptomul. Cerintele copilului nu se opresc doar din cauza ca tu te simti rau, iar cea mai importanta parte a dezvoltarii si a formarii lui are loc in acest punct timpuriu din sarcina. De fapt, greturile de dimineata reprezinta un semn ca tu trebuie sa mananci. Desi nu este distractiv sa mananci la inceput, atunci cand iti este greata, acesta este momentul cand trebui sa o faci. Concentreaza-te pe a consuma cantitati mici de alimente la fiecare 3 ore si, in special, atunci cand iti este greata. Daca vei suferi de varsaturi, du-te si mananca, din nou, o cantitate mica de proteine. Acest lucru poate ajuta ca greturile de dimineata sa nu iasa de sub control si nivelul de zahar in sange sa ramane adecvat.
- Ai grija ca mesele sa fie mai mici, dar mai frecvente, si, totodata, la consumul de carbohidrati. Diabetul gestational reprezinta un alt risc pentru femeile supraponderale si poate aparea din cauza unei rezistente preexistente la insulina sau a unei tendinte de a avea un nivel inadecvat de zahar in sange. Unii medici cred ca acest lucru poate fi prevenit la unele femei prin a consuma mese mai mici, dar in mod frecvent, ele continand atat proteine, cat si carbohidrati. Acest lucru incetineste procesul de a transforma carbohidratii in glucoza si ajuta la prevenirea schimbarilor bruste in nivelul zaharului din sange. De asemeni, este important sa se evite carbohidratii simpli, precum zaharul (in forme variate, cum ar fi din sucul de fructe, sucul carbogazos, si asa mai departe), limitarea carbohidratilor rafinati (precum din produsele de patiserie) prin a consuma carbohidrati complexi si implementarea exercitiilor fizice in viata de zi cu zi, ceea ce ajuta la absorbtia de glucoza a corpului.
Unele femei se pot speria de faptul ca a manca sanatos se poate simti ca si cum acea persoana ar urma o dieta timp de 9 luni. Nu trebuie sa mananci ca un calugar! Poti face cumva sa consumi unele alimente pe care le indragesti, dar este important sa fii, totusi, destul de stricta – copilul tau se bazeaza pe tine! Unele moase spun ca poti consuma un aliment care iti place, atat timp cat vei consuma cel putin unul din familia proteinelor, cerealelor integrale, al fructelor si al legumelor. Desi cercetarile sunt contradictorii in privinta efectului asupra complicatiilor de sarcina pe care il are nutritia si exercitiile fizice, exista dovezi anecdotice care suporta aceasta idee. Atat timp cat esti rezonabila, este putin probabil ca, uneori, consumul unei cantitati in plus de alimente sa iti faca rau, ci, mai degraba, sa te ajute. Aplica doar bunul simt din belsug.
Nici unul dintre aceste sfaturi nu pot sa garanteze ca nu vei avea o complicatie, dar unele cercetari demonstreaza ca pot ajuta. Cu toate acestea, nu este de ajuns sa mananci bine – exercitiile fizice reprezinta, de asemeni, o parte importante in a preveni complicatiile.
S-ar putea sa va intereseze si articolul "Cresterea in greutate in timpul sarcinii".
Puteti discuta pe forumul 7 pitici cu alte mamici sau viitoare mamici despre:
GREUTATEA in timpul sarcinii
Preeclampsia si eclampsia
Greutatea inainte de a ramane insarcinata
Diabetul gestational
Cate kg ati luat in timpul sarcinii?
Obezitatea la copii
Partea a doua >>