Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Citomegalovirus (Cytomegalovirus sau CMV)

Citomegalovirus (Cytomegalovirus sau CMV)

image

1. Ce este citomegalovirusul?

Citomegalovirusul (CMV) este un virus ce poate fi transmis fatului, in timpul sarcinii.

Infectia cu citomegalovirus de obicei nu este periculoasa si rareori cauzeaza imbolnaviri. Pentru persoanele care contacteaza acest virus dupa nastere, nu prea sunt simptome si nu sunt consecinte de sanatate pe termen lung.

Odata produsa infectia, virusul ramane viu, dar de obicei nu se mai reactiveaza pe parcursul vietii persoanei respective.

Sunt doua tipuri de infectii:

  • infectia primara cu citomegalovirus
  • infectia recurenta cu citomegalovirus
Infectia primara poate cauza probleme mult mai serioase decat cea recurenta, daca apare in timpul sarcinii.

Daca sistemul imunitar insa este foarte slabit, virusul se poate reactiva si poate produce din nou imbolnavirea. Pentru majoritatea persoanelor insa, aceasta nu pune mari probleme.

2. Care sunt simptomele Citomegalovirusului?

Majoritatea copiilor si adultilor care sunt infectati cu citomegalovirus, nu prezinta simptome, insa exista si persoane care pot prezenta unul sau mai multe din simptomele de mai jos, timp de 3 pana la 12 saptamani de la expunere:

  • febra
  • ganglioni inflamati
  • oboseala

3. Care sunt caracteristicile citomegalovirusului?

Citomegalovirusul este un membru al grupului de virusi herpetici care este caracterizat prin abilitatea de a ramane inactiv in corp pentru o perioada mare de timp.

Virusul se poate regasi in fluidele corpului (urina, saliva, sange, lacrimi, sperma, lapte matern), fara a prezenta semne specifice sau simptome.

4. Cat de des intalnit este citomegalovirusul?

Pana la varsta de 40 de ani, peste jumatate din numarul adultilor au fost infectati cu citomegalovirus.

Este mai des intalnit in tarile in curs de dezvoltare si in zonele cu conditii socio-economice scazute.

Grupele cu risc mai ridicat sunt:

  • fetii in interiorul uterului
  • persoanele care lucreaza cu copii
  • persoanele cu sistemul imunitar scazut si cele infectate cu (HIV)

5. Cum se transmite citomegalovirusul?

Transmiterea citomegalovirusului se face numai de la persoana la persoana si nu are legatura cu mancarea, apa sau animalele.

Nu este foarte contagios, dar in crese si gradinite riscul este mai mare.

Infectia se transmite numai prin contact cu persoana infectata, prin saliva, urina, lapte matern si alte fluide ale corpului.

6. Cum se diagnosticheaza citomegalovirusul?

Infectia cu citomegalovirus de obicei nu se diagnosticheaza pentru ca virusul nu prea produce simptome.

Persoanele care au avut citomegalovirus la un moment dat, dezvolta anticorpi care raman in organismul lor toata viata.

Un test de sange poate verifica prezenta anticorpilor specifici pentru citomegalovirus.

Testul trebuie sa fie repetat si la 2 saptamani dupa prima testare.

Chiar daca testele care diagnosticheaza prezenta citomegalovirusului in sange sunt foarte bune in cazul persoanelur cu un sistem imunitar slabit, in cazul gravidelor care au un sistem imunitar bun nu ofera informatii asupra riscului de infectare pe verticala (de la mama la fat).

Daca o femeie insarcinata este diagnosticata cu citomegalovirus, exista cateva posibilitati prin care se pot efectua teste si asupra fatului, pentru a detecta daca acesta a fost la randul lui infectat.

Se poate face o amniocenteza prin care sa se verifica fluidele fatului sau sangele acestuia pentru semne de infectie.

Printre simptomele care pot prezenta posibile infectii se numara si un nivel scazut al lichidului amniotic, greutate mai mica si tesut marit in cadrul creierului.

Testele care diagnosticheaza infectiei fatului prin testarea prezentei ADN-ului citomegalovirusului in lichidul amniotic au o acuratete de 80-100% dupa saptamana 21 de sarcina.

Dupa nasterea copilului se pot face teste din saliva, urina sau sange. Diagnosticul infectiei neonatale este diagnosticat cu acuratete care se apropie de 100% prin testatea ADN-ului citomegalovirusului in urina fatului in prima saptamana de viata.

7. Care este tratamentul pentru citomegalovirus?

Infectiile cu citomegalovirus din timpul sarcinii pot fi tratate cu medicamente pentru stimularea sistemului imunitar pentru a reduce riscul de a naste copilul cu simptome de infectie cu citomegalovirus.

Nu exista tratamente pentru terapia prenatala sau postnatala a infectiei. Inca nu exista un vaccin pentru prevenirea infectiei cu citomegalovirus.

8. Cum poate fi prevenita infectia cu citomegalovirus?

Pentru infectia cu citomegalovirus nu exista deocamdata niciun vaccin.

Intrucat acest virus nu se transmite decat de la o persoana infectata la una sanatoasa, prin intermediul fluidelor corpului, este destul de usor de prevenit infectia cu citomegalovirus, prin respectarea unor reguli de igiena stricte.

Nu uitati sa va spalati des pe maini, mai ales inainte de masa, sau dupa ce veniti in contact cu diverse fluide ale copilului (urina, saliva, scutece murdare, etc).

Virusul se poate regasi si pe obiecte si poate supravietui circa 48 ore, insa se inactiveaza in contactul cu sapunul si detergentii.

De asemenea, este recomandat ca atat inainte cat si in timpul sarcinii:

  • Sa va spalati bine pe maini dupa fiecare contact cu diverse secretii ale corpului
  • Sa nu pupati copilul pe gura
  • Sa nu mancati si sa nu impartiti mancarea cu copiii, la fel si bautura / vesela / tacamurile / periuta de dinti / hainele / prosoapele

9. Teste inainte si in timpul sarcinii

Inainte de a ramane insarcinata, este recomandat sa faceti o serie de teste ale anticorpilor pentru infectii care nu au disponibil un vaccin.

Printre acestea se numara si infectia cu Citomegalovirus. In cazul in care in urma analizelor se observa prezenta anticorpilor, inseamna ca sunteti protejata de infectiile primare aparute pe parcursul sarcinii.

In cazul in care rezultatul este negativ, se recomanda urmarirea acestor teste pe parcursul sarcinii.

Inainte sau in primele saptamani de sarcina se recomanda determinarea anticorpiilor de tip IgG si IgM.

Este important sa faceti aceasta investigatie intrucat aceasta infectie are un impact direct asupra fatului, putand sa-i produca acestuia leziuni.

10. Cum afecteaza infectia cu citomegalovirus sarcina?

Femeile insarcinate au un risc crescut de aproape 6 ori mai mare de a fi infectate cu Citomegalovirus fata de restul populatiei adulte.

In cazul in care aceasta infectie cu Citomegalovirus apare in timpul sarcinii, ea nu provoaca o boala complicata mamei si in majoritatea cazurilor simptomele nu sunt evidente.

Cu toate acestea insa, in infectiile primare aparute la inceputul sarcinii, virusul se transmite in proportie de circa 30-50% si fatului, iar dintre fetii infectati, numai 10-15% prezinta si simptome de infectie congenitala cu citomegalovirus dupa infectarea primara a mamei.

Transmiterea pe verticala a infectiei (adica de la mama la fat) in timpul primelor patru luni de sarcina duce la cele mai grave consecinte (microcefalie, hepatita, probleme de auz, etc).

Cu cat infectia apare mai tarziu pe parcursul sarcinii, cu atat riscul de transmitere la fat creste, ajungand chiar pana la 70% in apropiere de termen, insa fetii au un grad de risc mai mic de a dezvolta diverse leziuni.

Marea majoritate a nou-nascutilor care au contactat virusul din perioada intrauterina nu prezinta simptome la nastere, acestea aparand tarziu, dupa luni sau chiar ani si manifestandu-se prin pierderea auzului, retard mintal.

In lumea intreaga, circa 0.2-2.5% din bebelusi sunt infectati congenital cu citomegalovirus.

Daca insa femeia insarcinata are o infectie recurenta (adica reactivarea unei infectii latente) cu citomegalovirus in timpul sarcinii, rata de a transmite aceasta infectie fatului scade semnificativ la 1%.

Din cei 1% infectati, numai 1-10% vor avea simptome la nastere si alti 10-15% pot sa nu prezinte simptome la nastere, insa pot avea efecte nedorite pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului si dizabilitati de invatare.

11. Ce probleme pot sa apara la copiii infectati cu citomegalovirus din timpul sarcinii?

Copiii infectati cu citomegalovirus din timpul sarcinii pot prezenta unele probleme ulterior:

  • extinderea moderata a ficatului si a splinei, mici pete rosii pe piele, probleme cu ochii si convulsii
  • o greutate la nastere mai mica
  • purpura
  • hepatomegalie
  • icter
  • leziuni pulmonare
  • microcefalie
  • calcificari cerebrale cu convulsii si paralizie
  • retard mintal si de crestere
  • surditate unilaterala sau bilaterala
  • afectarea retinei si atrofia nervului optic.
  • 85-95% nu vor avea simptome sau complicatii la nastere si majoritatea nu vor dezvolta probleme nici ulterior.
  • 10-15% din cei infectati, care nu au prezentat simptome la nastere, vor dezvolta probleme ulterioare de auz, mentale sau de coordonare
In cazul in care infectarea cu citomegalovirus se produce la nastere, prin contact cu secretiile genitale ale mamei, sau mai tarziu, in timpul alaptarii, riscul de a dezvolta probleme grave este extrem de mic, neexistand de obicei simptome sau complicatii.

12. Recomandari pentru femeile insarcinate

Femeilor insarcinate li se recomanda sa:

  • pastreze o buna igiena personala, inclusiv spalarea frecventa a mainilor cu apa si cu sapun
  • se testeze si pentru citomegalovirus, daca contacteaza mononucleoza in timpul sarcinii
  • evite sa imparta mancarea cu altcineva, la fel si ustensilele de mancat si de baut
Medicul dvs va poate efectua o testare de anticorpi citomegalovirus pentru a determina daca ati avut aceasta infectie.