Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Analize recomandate inainte de sarcina

Analize recomandate inainte de sarcina

image

Din momentul in care v-ati hotarat ca va doriti un copil, este bine sa incepeti sa faceti un set uzual de analize pentru a vedea starea actuala de sanatate si a putea identifica si corecta eventualele probleme de sanatate dinainte de a ramane insarcinata.

Medicul ginecolog va va face un consult de specialitate, care include examinul clinic si o ecografie transvaginala, si va stabili ce set de analize este recomandat sa faceti in functie si de istoricul medical, factorii genetici, istoricul familial.

Printre analizele uzuale recomandate de obicei de medicii ginecologi se numara si urmatoarele analize:

Hemoleucograma, Rh-ul si grupa de sange

Aceaste analize pot oferi informatii pretioase despre eventuale incompatibilitati Rh mama – fat. Daca mama are grupa 0 si Rh negativ, atunci tatal va trebui sa faca si el analiza pentru grupa de sange si factorul RH.

De asemenea, hemoleucograma poate depista si o eventuala anemie (pe baza rezultatelor hemoglobinei), o infectie (pe baza numarului de leucocite si nu numai), o trombocitopenie...

AgHBS, AC anti HVC

Acestia sunt markeri pentru infectii virale cu virus hepatic B si C. Pentru virusul C nu exista tratament si in cazul in care virusul C sau B este prezent la mama, aceasta va naste prin operatie cezariana. Daca insa viitoarea mamica nu are Ag HBS si AC HBS, ea poate opta pentru vaccinarea impotriva virusului hepatic B.

Glicemia

Este important de determinat si glicemia inainte de a ramane insarcinata, intrucat aceasta ne da indicatii valoroase despre un eventual diabet zaharat.

Este cu atat mai important de stiut daca exista astfel de probleme inainte de a ramane insarcinata, deoarece in unele cazuri, sarcina in sine poate produce un Diabet Gestatinal. Acesta (diabetul gestationa) poate fi cauza pentru o alta afectiune extrem de serioasa, si anume Hipertensiunea Indusa de Sarcina.

Rubeola

Aceasta este o boala infectioasa contagioasa si in cazul in care IGG si IGM sunt 0, viitoarea mamica poate opta pentru o vaccinare antirubeola inainte de a ramane insarcinata, pentru a evita riscul de a contacta aceasta boala pe perioada sarcinii.

Chiar daca nu este un risc major deoarece majoritatea femeilor din ziua de azi au fost vaccinate impotriva acestei boli, este bine sa faceti acest test pentru ca Rubeola este mult mai periculoasa pentru fat, decat daca acesta va contacta aceasta boala dupa nastere.

In timpul perioadei intrauterine, mai ales in primele 16 saptamani de sarcina, Rubeola poate provoca avortul spontan, nasterea prematura, dar si o serie de defecte congenitale la viitorul nou nascut: lipsa auzului, probleme cardiace, probleme ale creierului. In acesta situatie virusul este transmis fatului prin placenta, si se numeste sindromul rubeolei congenitale.

HIV

Viitoarea mamica trebuie sa faca obligatoriu si un test pentru depistarea infectiei cu virusul HIV. Transmiterea infectiei cu HIV de la mama la fat se numeste "Transmitere Verticala".

Chiar si in cazul in care mama este pozitiva, aceasta nu inseamna ca si fatul va fi infectat. Virusul HIV se poate transmiote la fat in momentul travaliului, sau ulterior, in timpul alaptarii la san. De aceea, in aceste cazuri, nasterea prin operatia cezariana este obligatorie.

Chlamidia

Pentru aceasta investigatie este necesara recoltarea de secretii de la nivelul colului uterin (deoarece este una din cele mai raspandite bacterii cu transmitere sexuala). Daca rezultatul este unul pozitiv, este obligatoriu ca viitoarea mamica sa urmeze un tratament inainte de a ramane insarcinata, mai ales ca unele studii arata si ca infectia cu Chlamidia joaca un rol in avortul spontan.

De asemenea, intre 50% si 70% din mamele infectate cu aceasta boala transmit infectia nou nascutului la nastere. Infectia in cazul copiilor este localizata la ochi, vagin, peretele posterior al gatului, vagin. De asemenea, intre 30% si 40% dintre nou nascutii infectati cu Chlamidia dezvolta ulterior complicatii, cum ar fi conjunctivita sau pneumonia.

Secretia vaginala

Pentru aceasta investigatie se vor recolta secretii din vagin. Analiza acestor secretii pote indica alte infectii la nivelul vaginului (Epitelii,Leucocite,Flora grad,Candica albicans,Trichomonas vaginalis,Neisseria Diplococ,Gardnerella vaginalis) pentru care se recomanda tratament inainte de a ramane insarcinata.

Este bine de stiut, ca inainte cu 48 h inainte de recoltarea secretiilor vaginale trebuie sa evitati contactul sexual si/sau alte tratamente intravaginale. Acest test se face evident in absenta menstruatiei lunare. Recoltarea in sine nu dureaza mai mult de 5 minute si este complet nedureroasa, iar rezultatele sunt gata in cateva zile.

Testul Babes – Papanicolau

Prin intermediul acestui test se pot depista eventuale displazii cervicale sau cancer la colul uterin.

Este bine de stiut ca rezultatul acestui test poate fi influentat de prezenta menstruatiei, de infectiile vaginale, de folosirea in ultimile 48 de ore diverselor creme, spray-uri, tampoane vaginale sau numarul prea mic de celule recoltate. Se recomnada si evidetarea contactelor sexuale pentru aceeasi perioada de 48 de ore.

Urocultura

Urocultura este un test care se face pentru a depista prezenta infectiilor urinare, prin analiza de laborator a bacteriilor si ciupersilor preznte in urina.

Inainte de acest test nu trebuie sa luati masuri speciale, dar este bine sa informati medicul daca ati luat antibiotice in ultima perioada. Puteti afla mai multe despre acest subiect citind articolul "Infectiile la nivelul tractului urinar in timpul sarcinii".