Fiul meu este homosexual! Ce pot face?
Inca dinaintea conceptiei, fiecare parinte se gandeste la copilul sau si la cum ar vrea sa arate, ce inclinatii sa aiba, pe cine sa mosteneasca. Stand si meditand la viitorul copilului, parintele ii stabileste celui mic tot felul de idealuri care, de fapt, nu au nici o legatura cu fatul inca nenascut. Toate aceste dorinte sunt visele parintelui care, spera el, vor fi duse la indeplinire de urmasul sau.
Se spune ca parintii se implinesc prin copii, asa ca cei ce le dau viata celor mici isi permit sa viseze, sa isi dea frau liber imaginatiei si sa contureze in mintea lor traiectoria vietii copilului. Desigur, aceste planuri raman la acest stadiu, de idee, caci, oricat si-ar dori, parintele nu poate si nici nu ar trebui sa isi impuna propria viziune despre lume asupra copilului. („Se poate modela personalitatea copiilor?”)
Ce este homosexualitatea?
Homosexualitatea este definita drept atractia sexuala intre membri de acelasi sex sau gen. Oamenii din aceasta categorie prefera, cu precadere, a activa in domeniul sexual in compania persoanelor de sex identic. Astfel, baiatul homosexual va prefera, intotdeauna, compania unui alt baiat, sperand a finaliza intalnirea amoroasa cu acesta intr-o atmosfera romantica, in care sa se regaseasca unul pe altul si in care sa nu se rusineze cu orietarea lor sexuala.
Societatea din secolul al XXI-lea, in ciuda modernizarii mentalitatii colective, continua sa nu ii priveasca cu ochi buni pe tinerii gay, in special pe barbati. Acestia sunt blamati pentru alegerile pe care le fac in materie de sex, in special atunci cand aleg sa se manifeste in public. Nu vorbim neaparat de actul sexual propriu-zis, in public, care in unele state s-ar putea incadra la infractiunea de perversiune sexuala, ci si de simple gesturi romantice. Desi ceilalti tineri, heterosexualii, au dreptul si, deci, libertatea de a isi sarua partenerul, a se tine de mana si a se mangaia intr-o maniera romantica in vazul tuturor, homosexualii sunt, de cele mai multe ori, blamati pentru comportamentul lor si, nu rareori, chiar „pedepsiti”, intr-un fel sau altul, de catre ceilalti.
Parintele care afla ca fiul sau este homosexual are un moment de blocaj. De ce? Pentru ca niciodata nu si-a pus problema ca ar putea avea un fiu gay. Nu exista semne predefinite, pe care sa le urmaresti ca la o matrita si sa iti poti da seama de viitoarea orientare sexuala a copilului. Totusi, daca va confruntati cu aceasta situatie, ar trebui sa aveti in vedere, mai intai de toate, afinitatile si, la urma urmei, nevoile copilului dumneavoastra.
Cauzele homosexualitatii
Homosexualitatea isi are originile inca din perioada antichitatii. In acele vremuri, era o forma de manifestare social acceptata. Cu sau fara perdea, se practica, iar locuitorii cetatilor erau constienti de aceasta practica in masa. Uneori, ea chiar mergea in paralel cu uniunile maritale. Nimeni nu avea nimic impotriva poate si pentru faptul ca se temeau de sanctiunile nesupunerii, deci nu prea puteau a gandi si a se exprima in mod liber, fara sa se teama de soarta lor.
De-a lungul timpului, populatia nu a stiut cum sa reactioneze in fata homosexualitati. Asemeni oricarui eveniment social necunoscut, cercetatorii de pretutindeni au inceput sa il studieze, pentru a incerca sa vada cum si de ce se manifesta in vietile noastre. Pornind de la origini, specialistii au incercat sa caute un prototip, dupa care sa poata identifica gena ce duce la aparitia homosexualitatii.
In ciuda concentrarii eforturilor mai marilor biologi, sociologi si psihologi, nici pana astazi nu s-a ajuns la descoperirea unei cauze concrete. Din aceasta pricina, in mod exemplificativ, fara vreo limitare, s-au descoperit mai multe posibile cauze, nu doar cele hormonale.
Relatiile interumane pot fi foarte complicate, astfel ca nu toata lumea se descurca cu ele. Enigmatice, relatiile romantice raman, pana tarziu, nedescifrabile pentru multi. Din cauza ca s-au confruntat cu refuzuri repetate, unii baieti inceteaza sa mai incerce sa abordeze o fata, ocazie cu care se refugiaza in bratele altora ca ei, tot baieti. In plus, alti factori sociali, precum economia, statutul social, mentalitatea populatiei, pot, si ei, influenta decizia tanarului de a alege calea homosexualitatii.
Factorii de mediu, precum cei in cadrul caruia copilul este nascut si crescut, ii pot, de asemenea, intari decizia de a cauta un parteneriat alaturi de un alt barbat. Vazand ca, in familie, parintii nu se inteleg, ca exista certuri si scandaluri, uneori chiar batai, copilul poate trai cu impresia ca femeia cu barbatul nu pot conlucra. Din aceasta cauza, simtindu-se mai bine, mai in siguranta, in preajma unui barbat, il va prefera pe acesta pentru confortul fizic, dar si psihic.(„Riscul de divort – influentat genetic”)
Din punct de vedere genetic, a fost demonstrat ca homosexualitatea se transmite si pe aceasta cale. Genele homosexuale se dezvolta inca din perioada intrauterina, copilul urmand a se naste normal, fara complicatii. Pe parcursul vietii insa, inclunatia lui spre homosexualitate este crescuta. In pofida acestui fapt dovedit, nu este neaparat nevoie ca riscul de homosexualitate sa se manifeste si sa se concretizeze. In functie de simtamintele, inclinatiile si psihicul baiatului, acesta va putea alege daca sa opteze sau nu pentru homosexualitate.
Partea a doua >>