Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Articole Adolescenti
  Sexualitatea copilului  
  Violenta verbala  
  Relatiile amoroase ale adolescentilor  
  De ce consuma adolescentii droguri sau alcool  
  Nevoia de a fi nonconformist  
  Examenul de bacalaureat si alegerea facultatii  
  Prietenii unui adolescent  
  Piercingul  
  7 mituri despre adolescenti  
  Si copiii au nevoie de respectul nostru  
  Miturile acneei  
  Adolescentii si pornografia  
  Un adolescent are nevoie de apreciere  
  Tatuajele  
  Vreau sa-mi aleg singur cursul vietii  
  Adolescentii si socializarea  
  Schimbarea vocii la copilul tau  
  Adolescentii si emotiile  
  Refuz sa seman cu parintii mei!  
  Cum isi alege prietenii adolescentul?  
  Aveti incredere in gandirea mea!  
  Adolescentul vrea sa-ti fie prieten!  
  Depresia la adolescenti  
  Mecanisme de aparare ale adolescentilor  
  Adolescentii si limbajul vulgar  
  Pericolele jocurilor video  
  Parintii si dependenta de droguri a copiilor  
  Stima de sine la adolescenti  
  Asertivitatea in educarea adolescentilor  
  Copiii adoptati – adolescenta  
  Liceul dimineata – o irosire de timp!  
  Alcoolul, la varste fragede  
  La petreceri pana dimineata?!  
  Rusinat cu parintii  
  Timiditatea la copii  
  Invata-ti adolescentul despre furie  
  Timiditatea la copii: solutii  
  Stresul la adolescenti  
  Copiii si minciuna  
  Psihologia atractiei fizice  
  Parinte si adolescent diferiti  
  „Pragurile” adolescentei  
  10 semne pentru o prietenie nociva  
  Adevarul despre adolescenti si sex  
  Moda, pe intelesul parintilor  
  Creierul adolescentilor  
  Stresul inceperii unui nou an scolar  
  Tehnologia creeaza inadaptati?  
  Ar trebui sa imi spionez copilul?  
  Comportamentul autodestructiv  
  Comportamente sexuale problematice  
  Despre sarcina in adolescenta  
  Relatia parinte adolescent  
  Influenta cartierului in dezvoltare  
  Comportament vs maturizare  
  Tulburarile psihologice la adolescenti  
  Parintii vs viitorii parteneri  
  Suficient somn pentru copii  
  Puntea dintre generatii: Sexting  
Influenta parintilor in alegerea viitorilor parteneri

Cum ne influenteaza parintii in alegerea viitorilor parteneri?

image

Pentru majoritatea indivizilor, putine lucruri conteaza mai mult decat alegerea unui partener de viata responsabil si adecvat. Criteriile de selectie tin de fiecare persoana in parte si sunt puternic influentate de mediul social si familial. Cu totii ne dorim fericire in dragoste, intrucat contribuie atat la bunastarea noastra proprie si intima, cat si la dezvoltarea armoniasa a familiei noastre. In fond, acesta este motivul essential pentru care cautam parteneri – intemeierea unei familii. Nu ne gandim la asta cand incepem sa avem relatii pasagere la 16 ani, dar corpul nostru emite stimuli, in directia perpetuarii speciei, in mod inconstient. Intemeierea unei familii devine, deci, o consecinta a procesului biologic de selectie naturala, ce tine de adaptarea la mediu si perpetuarea exemplarelor sanatoase ale speciei.

Nevoia emotionala de suport si afectiune se tempereaza in momentul in care avem alaturi de noi un partener care se dovedeste a fi apt pentru punerea bazelor unui camin si, biologic, pentru perpetuarea speciei. Insa ce anume sta la baza acestei selectii? Ce factori stabilesc criteriile pe baza carora noi ne alegem partenerii de viata? Alegerea se efectueaza in functie de doua sisteme separate de norme: genetice si non-genetice. Cele genetice tin de felul in care ne-am adaptat la mediu, implicit de “succesul” nostru ca exemplare biologice. Astfel, barbatii sunt atrasi chimic de femeile cu trasaturi dulci (care simbolizeaza vulnerabilitate, stimuland, deci, orgoliul masculin si nevoia de a proteja), si de o silueta in forma de clepsidra, cu solduri proeminente (dovada de fertilitate). Femeile graviteaza catre barbatii lati in umeri si cu trasaturi masculine, intrucat sugereaza puterea si faptul ca indivizii sunt capabili sa aiba grija de caminul lor.

Situatia se complica, in momentul in care aducem in discutie criteriile non-genetice. Dezvoltarea noastra psihologica si emotionala tine de numerosi factori, precum copilaria, experientele marcante, mediul social si familia, acestea reprezentand doar varful aisbergului. Insa infleunta cea mai pronuntata vine, indeseobi, din partea parintilor. Felul in care relationam cu parintele de sex opus isi va pune amprenta intr-un mod definitoriu asupra vietii noastre romantice. Si, bineinteles, totul porneste din copilarie.

Complexele Oedip si Electra

Identificate de Sigmund Freud, respectiv Carl Jung, complexele Oedip si Electra stau la baza teoriei psihanalitice. Conform lui Freud, acestea sunt declansate de legatura erotica inconstienta cu parintele de sex opus, legatura ce cauzeaza o rivalitate fata de parintele de acelasi sex. In cazul barbatilor, avem de a face cu Oedip, erou din mitologia greaca care isi ucide tatal pentru a se casatori cu mama sa, iar, referindu-ne la femei, raportarea se face la Electra, eroina care alaturi de fratele sau Orestes a conceput un plan de razbunare impotriva mamei, drept pedeapsa pentru uciderea tatalui biologic, Agamemnon.

Complexele sunt declansate in copilarie, respectiv in faza falica de dezvoltare psihologica (3 – 6 ani), atunci cand copilul observa existenta intimitatii intre parinti, o intimitate la care el nu poate participa ("Intimitatea in cuplu, dupa nasterea unui copil"). Se instaureaza, apoi, competitia cu parintele de acelasi sex – in cazul fetelor, complexul Electra poate pierde din intensitate, intrucat acestea isi reprima competitia in majoritatea cazurilor pentru a nu se lipsi de afectiunea mamei, alaturi de care se asociaza din punct de vedere biologic (observa ca atat ea, cat si figura materna nu poseda falus). („De ce este importanta pentru femei relatia cu tatal lor?”) Baietii, in schimb, incep sa isi priveasca tatii ca figuri autoritare capabile sa ii pedepseasca, inoculandu-se, in mintea lor, frica de castrare. In functie de reactie (respingere sau apropiere fata de parintele de acelasi sex), copilul isi incepe traseul catre dezvoltarea erotica proprie, preluand elemente de la ambii parinti si descoperindu-si identitatea sexuala.

Repercusiunile complexelor Oedip si Electra se pot manifesta de-a lungul intregii vieti. In limbaj uzual, ne referim la “daddy issues” si la “mommy issues” – problemele declansate de relatiile cu parintii – si intr-un mod dulce – amarui dam vina pe ele, atunci cand relatiile noastre amoroase ne dezamgesc. Important este felul in care rezolvam aceste “issues” – cea mai buna metoda de actiune e auto – analiza. Identificand problema, o putem rezolva! Va poate salva relatia, casnicia si familia. Complexele nerezolvate pot da nastere unor tulburari psihologice grave: depresii clinice, tulburari maniaco-depresive, isterie si alte nevroze. Daca prezentati simptome pentru oricare din aceste afectiuni, va recomandam multa comunicare si o dupa-amiaza alocata unei persoane avizate care va vrea binele. („Depresia la adolescenti - semne si cum pot ajuta parintii”)

Relatia cu parintele de sex opus

Influenta parintelui de sex opus asupra fiecarui individ este definitorie in stabilirea relatiilor romantice, intrucat prima legatura afectiva cu o persoana de sex opus se stabileste intre mama – fiu si tata – fiica. Fiecare parinte isi pune amprenta asupra criteriilor de selectie a partenerului, alternativ intr-un mod constient si inconstient. Astfel, conform unui studiu efectuat intr-o universitate din Olanda, fetele se tem de dezaprobarea mamei, in momentul in care isi aleg ca partener de viata un barbat cu trasaturi de caracter subrede sau deficitare, in timp ce o relatie cu un barbat situat mai jos, in ierarhia sociala (low social status), declanseaza frica fata de reactia tatalui. In aditia factorului genetic, incep, treptat, sa intervina si normele sociale si sistemul emotional propriu.

Tatal reprezinta figura masculina suprema in viata unei fete. In timp ce o relatie buna cu mama duce la o dezvoltare emotionala buna, cea cu tatal are un impact puternic asupra identitatii: stimuleaza increderea in sine, ajuta fiica sa aiba o imagine buna despre abilitatile si trasaturile proprii si faciliteaza bunastare in relatile intime. („Stima de sine la adolescenti”) Toate relatiile ulterioare ale femeii sunt filtrare pe baza legaturii cu tatal, prima legatura emotional semnificativa cu sexul opus. Avem nevoie de familiaritate si ne vom ghida catre ea, indiferent daca este sanatoasa sau nu. („Alcoolismul si paternitatea”) Subconstient, gravitam catre persoane care ne pot ajuta sa imitam relatia dintre parintii nostri: asa cum se purta tatal cu mama trebuie sa se poarte si partenerul cu noi! Daca, in copilarie, am avut parte de evenimente nefericite si/ sau trauma emotionale, vom tinde catre relatii nesanatoase si distructive.

Problemele de comunicare cu tatal pot fi solutionate intr-un mod simplu, atata timp cat exista intelegere de partea ambelor parti: in momentul in care veti accepta ca felul in care comunicati este diferit, veti putea stabili legatura necesara unei bune dezvoltari relatiei tata – fiica. Intimitatea dintre fiica si mama nu trebuie sa reprezinte etalonul relatiei copil – parinte. Femeile si barbatii sunt foarte diferiti – comunica, se poarta si iubesc intr-un mod deosbit. („Importanta tinerii unui jurnal”)

Baiatul va interpreta profilul mamei ca fiind idealul feminin, intr-un mod inconstient. Din acest motiv, atat trasaturile pozitive cat si cele negative ale acesteia se vor proiecta in relatiile ulterioare ale viitorului barbat. In functie de relatia pe care tanarul o stabileste cu mama si de atitudinea acesteia fata de tata, baiatul va cauta o colaborare similara in relatiile sale amoroase. Mama isi poate manifesta gelozia indirect si prin metode subversive, pentru a planta semintele indoielii in relatia acestuia cu sexul opus in momentul in care se simte amenintata – popularul scenariu “soacra de cosmar”. Aceasta atitudine are fundamente psihologice si tine de complexul Oedip. De asemenea, relatia dintre parinti poate altera drastic evolutia romantica a fiului – daca mama este foarte obedienta si manifesta veneratie fata de sot, in legatura dintre tata si fiu se pot instaura sentimente refulate de aversiune si competitie. („Nu imi place prietena baiatului meu: ce ar trebui sa fac?”)

Daca mama discuta cu fiul problemele din relatia cu tatal si se “plange pe umarul” fiului care inca nu este matur emotional, poate proiecta atitudinea nefasta asupra baiatului, care, la randul sau, va suferi de pe urma acelorasi problem in relatiile cu sexul opus. („Baiatul mamei”) Un atasament prea puternic fata de mama este, de asemeni, nesanatos. O relatie armonioasa cu parintele de sex opus poate constitui o temelie solida pentru dezvoltarea psihologica propice si armonia vietii de cuplu.

Partenerul ideal

Cu totii visam la Fat – Frumos, respectiv la Cenusareasa, dar realitatea rareori coincide cu scenariile fantastice pe care le creem in minte si in suflet. Obiectiv vorbind, nu exista un partener ideal. Dar anumite trasaturi fac posibila incadrarea persoanelor de sex opus intr-o categorie cel putin apropiata. Conform unui sondaj de opinie, caracteristicile cele mai pretuite la partenerii de viata sunt:

  • Maturitatea; este un factor esential in rezolvararea inevitabilelor probleme de cuplu. Un partener matur va reusi sa faca distinctia intre un fapt minor si o reala problema, motiv pentru care conflictele vor putea fi rezolvate cu minimum de efort.
  • Extraversiunea; nu toata lumea poate fi extravertita, dar comunicarea este avantajata de sinceritate si maleabilitate. Un partener care nu intra in defensiva la cel mai mic imbold si care e dispus sa se deschida in fata celuilalt este de preferat unei persoane inchise si razbunatoare.
  • Integritatea; o relatie poate inflori atata timp cat e bazata pe onestitate si respect. Increderea este un punct forte in orice legatura interumana, iar viata de cuplu are doar de castigat de pe urma acesteia.
  • Sensibilitatea; receptivitatea emotionala e esentiala intr-o relatie sanatoasa.
  • Simtul umorului; aparent, simtul umorului se situeaza pe acelasi loc cu increderea si comunicarea intr-o relatie. Oamenii au nevoie sa rada, si, daca imboldurile necesare nu pot veni din partea partenerului de viata, atunci din partea cui?! Orice situatie poate fi indulcita cu o glumita inocenta.

Alti factori care contribuie la alegerea partenerului de viata

Cultura moderna si societatea au si ele un cuvant de spus in alegerea partenerului de viata. Astfel, adolescentele care se delecteaza cu muzica Lanei del Rey s-ar putea simti atrase de tipul rebelului fara cauza, imbracat in blugi albastri si tricou alb. Pasiunile sunt, insa, trecatoare, si ce ramane este strict produsul stimulilor asimilati de la parinti, familie si informatia la care am avut acces. In mod normal, orice pasionat de Alexandre Dumas va simti nevoia sa protejeze si sa isi trateze partenera ca pe o tanara domnita. Ce ramane? Realitatea. Cu putin noroc, vom putea gasi echilibrul intre ideal si exemplarul minunat care ne priveste in ochi cand ne spune “buna dimineata”. Restul sunt doar detalii (si uneori, "diavolul sta in detalii").