Remedii impotriva suptul degetului

9 remedii pentru acasa contra suptul degetului

image

Era simpatic atunci cand era doar un bebelus, dar, acum, odata ce copilul tau a ajuns la varsta de gradinita, incepi sa te ingrijorezi de faptul ca are degetul in gura tot timpul. Te simti rusinata atunci cand esti in public cu el (Ce cred vecinii?) si esti ingrijorata de ce vor spune colegii lui la scoala.

Nu esti singura! Medicii pediatri au estimat ca aproximativ 18% dintre copiii care au varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani isi sug degetul. De se intampla acest lucru? Au fost sugerate mai multe explicatii, dar majoritatea expertilor sunt de acord ca suptul degetului calmeaza si consoleaza copilul.

Medicii pediatri au observat ca fenomenul apare doar in cultura din Vest, in societatile industrializate, unde copii incep, in general, sa isi petreaca timpul, in mod fizic, separat de parinti, de la o varsta frageda. Suptul degetului nu este intalnit in culturile unde mamele tind sa isi tina copiii in brate, pentru perioade lungi de timp, sau macar intr-un contact fizic cu corpul lor, de-a lungul anilor de inceput din viata copilului.

Asa cum vei citi in randurile ce vor urma, majoritatea expertilor descurajeaza parintii sa incerce sa isi opreasca, adeseori, copiii, cu privire la suptul degetului, pana cand acestia sunt pregatiti sa faca acest pas. In momentul in care copilul credeti ca a ajuns in acest punct, citeste urmatoarele remedii pentru acasa.

Daca nu, incearca sa vorbesti despre acest lucru cu un prieten sau cineva din familie si asteapta inca un an sau doi, pana sa intervii.

Remediul 1

Lasa copilul sa decida ca suptul degetului reprezinta o problema. Daca exista vreun mesaj pe care medicii pediatri il au despre suptul degetului, acela este: Cea mai buna metoda de a face un copil sa continue sa isi suga degetul este de a ii spune sa se opreasca. O strategie mai buna este de a astepta pana cand copilul gaseste un stimulent pentru a renunta la acest comportament, cum ar fi sa fie tachinat la scoala despre suptul degetului. Expertii spun ca adresarea problemei atunci cand copilul este pregatit sa renunte, are o sansa mai mare de a avea succes, fata de atunci cand el se simte fortat.

Remediul 2

Foloseste un sistem de rasplata. Medicii pediatri recomanda, uneori, un joc, bazat pe un sistem de rasplata, pentru a ajuta copiii sa se opreasca din obiceiul in care isi sug degetele. Incearca sa cumperi un calendar si sa il pui pe un frigider. Pentru fiecare zi in care nu iti vezi copilul sugand degetul, poti pune o fata zambitoare pe ziua respectiva din calendar. La sfarsitul unei perioade anume de timp, sa zicem o luna, poti oferi o recompensa modesta, cum ar fi o jucarie sau o masa la restaurantul preferat la copilului.

Remediul 3

Incearca un tip anume de terapie. Cum ar fi sa incerci psihologia inversa? Spune-i unui copil care isi suge degetul ca acesta nu este corect fata de celalalte degete – de ce sa nu le suga si pe ele, de asemeni? Da-i copilului un cronometru si explica-i ca este important sa isi suga degetele pentru aceeasi durata. Adeseori, copilul se va plictisi de procesul acesta, iar el va renunta la obicei. Singura problema cu acest tip de abordare este ca majoritatea copiilor sunt predispusi sa vada adevarata cauza pentru care parintii i-au rugat sa efectueze procesul respectiv (ei stiu ca tu doresti, de fapt, ca ei sa se opreasca). Daca suspectezi ca acesta este cazul, un medic pediatru sau un prieten apropiat familiei poate fi in stare sa ajute.

Remediul 4

Ofera-i copilului optiunea sa isi suga degetul in secret. Considera ca au avut succes eforturile tale daca fiul sau fiica ta s-a oprit din suptul degetului de fata cu tine sau in public. Nu te ingrijora, timpul relativ scurt pe care copilul il poate petrece, singur, sa isi suga degetul, nu va fi indeajuns sa cauzeze alte probleme.

Remediul 5

Nu folosi recompensele negative. Daca fiul sau fiica ta greseste, s-ar putea sa fie distructiva folosirea unei recompense negative, cum ar fi plasarea unei etichete cu o fata trista pe data respectiva din calendar. Esecul are un mod neplacut de a perpetua in sine.

Remediul 6

Incearca „lichidul memento. Desii unii doctori cred ca acest lucru este inadecvat, altii recomanda lichidele care au un gust rau, acestea fiind puse pe degetul mare pentru a il impedica pe copil sa isi mai suga degetul. Cu toate acestea, nu folosi aceasta metoda ca o pedeapsa. Mai degraba, ii poti spune copilului ca, prin adaugarea acestui lichid pe degete, il va ajuta sa isi atinga scopul. Ca o alternativa, parintii ii pot pune copilului o manusa pe mana, ca sa isi tina degetul departe de gura.

Remediul 7

Incepe cu lucrurile usoare, apoi treci mai departe. In primul rand, ii poti sugera copilului sa se opreasca din suptul degetului in public sau atunci cand acesta este mai predispus sa se conformeze. Apoi poti trece la momentul in care acest obicei este cel mai inradacinat, cum ar fi cand doarme. S-ar putea sa vrei sa ii dublezi recompensa, atunci cand acesta se abtine de la suptul degetului in momentele mai provocatoare.

Remediul 8

Nu tipa. Desi s-ar putea sa te simti frustrata cand copilul tau, incepe, iar, sa-si suga degetul, nu-l pedepsi si nu tipa la el. Tot ce vei reusi, este sa-l faci sa se simta nervoas si suparat, lucru ce duce, adeseori, la o repetare mai desa al acestui obicei.

Remediul 9

Asteapta. Stii ce se intampla cu majoritatea copiilor care isi sug degetele la varsta de 4, 5 sau 6 ani? Se opresc. Parintii observa, adeseori, ca fii sau fiicele lor raresc acest obicei, odata cu trecerea anilor sau poate acestia isi sug degetele doar in anumite momente, cum ar fi cand sunt obositi sau se uita la televizor. Medicii pediatri spun ca multi dintre copiii se opresc din efectuarea acestui obicei aproximativ in jurul varstei de 6 sau 7 ani, din cauza presiunii colegilor – li se face rusine de fata cu acestia.

Cat de serios este suptul degetelor? Poate fi un semn al unei probleme anume? Citeste continuarea acestui articol pentru mai multe remedii pentru acasa.

Remedii pentru acasa contra suptul degetului

Suptul degetului, in mod persistent, la copiii mai mari, poate fi un simptom al detresei emotionale (stress/disconfort emotional). El sau ea poate fi coplesita de sentimente de tristete sau anxietate ("Copilul anxios"), iar acest obicei poate continua sa fie o forma de alinare de sine. Daca asa se comporta copilul tau, insistand la oprirea obiceiul puteti inrautati lucrurile. In schimb, incearcati sa descoperi sursa care sta la baza supararii si anxietatii copilului.

Parintii incep, adeseori, sa se ingrijoreze pentru copil, daca acesta continua sa manifeste acest obicei dupa varsta de 4 sau 5 ani. In timp ce este perfect normal sa fii ingrijorat ca obiceiul copilului reflecta abilitatile tale slabe de a fi parinte, este contraproductiv sa iti lasi fiul sau fiica sa stie cat de suparat esti sau sa folosesti masuri inadecvate, pentru a iti forta copilul sa se lase de acest comportament. Dar care sunt consecintele potentiale daca fiul sau fiica ta nu renunta la acest obicei, pana la varsta aceasta, asa cum majoritatea o fac?

Conform medicilor pedodonti, suptul degetului poate duce la unele probleme asupra dentitiei, daca acest obicei persista dupa ce dintii permanenti au aparut. Suptul constant poate cauza dezaharea dintilor si este afectat de stilul fiecarui copil de a suge degetul: Copiii care isi odihnesc, pur si simplu, degetul mare pe limba, tind sa iaba mai putine probleme fata de ce care sug intr-un mod viguros.

Pe masura ce un copil atinge varsta scolara, suptul degetului poate cauza probleme sociale. Intr-un studiu, celor din clasa I li s-au aratat poze cu doi copii de 7 ani. Intr-un set de poze, copiii isi sugeau degetele, iar in celalalt nu efectuau acest obicei. Copiii de clasa intai i-au evaluat pe cei din primul set de poze ca fiind mai putin inteligenti, fericiti, atractivi sau de dorit ca prieteni. Psihologii spun ca suptul degetului reprezinta un scop frecvent de tachinare.

Alte probleme pentru copiii care isi sug, in mod cronic, degetele, includ infectii la nivelul unghiei de la degetul mare, malformatie a degetului si posibilitatea de otravirea (daca acest copil atinge o substanta toxica inainte de a introduce degetul in gura).

Exista o varietate de servicii stomatologice care pot fi folosite pentru a ajuta un copil sa se opreasca din acest obicei, dar foloseste-le doar daca fiul sau fiica ta le accepta. Poti dauna psihicului unui copil - daca il fortezi sa foloseasca un dispozitiv stomatologic – acesta fiind mai greu de reparat decat un dinte dezaxat.

Suptul degetului poate reprezenta o problema iritanta pentru parinti. Ei pot gasi consolare prin a intelege originile acestui obicei, precum si dezvoltarea unei strategii pentru opri copilul din efectuare lui.

Puteti discuta cu alte mamici pe forumul 7 pitici despre :

Suptul degetului - Avantaje sau dezavantaje?
Dezvoltare - Copii - 0-1 an - Isi suge degetelul
Suzeta, mai buna ca degetul?
Biberonul si suzeta pot cauza probleme severe bebelusilor