Este copilul tau prea ocupat?

Este copilul tau prea ocupat?

image

Daca ar fi sa caracterizam un copil normal, am putea spune ca este o persoana care are prea putin timp pentru energia de care dispune. Dar, totusi, nu putem sti, cu siguranta, un lucru: daca acesta este impins de catre parinti catre activitatile pe care le efectueaza, efectueaza acele lucru din initiativa proprie, dintr-o dorinta de a explora lumea si mediul inconjurator, sau pur si simplu intervine anturajul. („Efectul de cohorta – cum isi alege prietenii adolescentul?”)

Cu toate acestea, un aspect pe care, adeseori, parintii nu il stiu, este acela ca suprasolicitarea copiilor poate duce la anumite probleme de sanatate si psihologice. Conform unui studiu de la Universitatea Oxford, parintii care au un program prea incarcat au, la randul lor, copiii cu prea putin timp liber. Acest lucru este de la sine inteles, deoarece parintii tind sa inscrie copiii la diverse activatati post-scolare, cum ar fi fotbal, karate sau alte sporturi, pentru a ca acestia sa poata petrece mai mult timp la locul de munca sau acasa, in „liniste”. Acelasi studiu a atestat faptul ca acesti parinti fac parte dintr-o categorie mai educata, cu un venit mai mare decat cel mediu.

Totusi, nici cealalta extrema nu este recomandata, si anume a petrece un timp prea indelungat in fata televizorului sau a calculatorului. Trebuie sa se gaseasca o cale de mijloc pentru a exista un echilibru intre timpul petrecut acasa si cel din exteriorul acesteia, pentru ca cel mic sa dezvolte obiceiuri sanatoase in privinta stilului de viata. („Pericolele jocurilor video pentru psihic si personalitate”)

In plus, s-a demonstrat cu ajutorul mai multor studii din Europa, ca tinerii adolescenti care nu dispun de prea mult timp liber si sunt „fortati” de catre parinti sa efectueze diverse activitati, au un risc mai ridicat sa consume droguri. In fapt, peste 25% dintre copiii care consuma droguri si au o varsta cuprinsa intre 13 si 17 ani au inceput sa ingereze aceste substante din cauza unui program prea incarcat. („Ce ar trebui sa stie parintii despre droguri?”)

De ce sunt copiii atat de ocupati?

Din pacate, in Romania nu exista un nivel de educatie prea ridicat, chiar si printre cei din clasa medie si inalta a societatii. Multi parinti ii obliga pe copii sa efectueze diferite lucruri, deoarece „Asta este bine pentru ei”. Indiferent daca intentiile parintilor sunt bune, un numar mare de activitati, mai ales unele care nu sunt pe placul celor mici, pot cauza stress in randul lor si, implicit, aparitia unor diverse afectiuni psihologice, care sa interfereze cu buna dezvoltare a psihicului. Este posibil ca acelasi tip de parinti sa creada ca este mai productiv pentru ca cei mici sa fie ocupati cu diverse activitati, cum ar fi sa se joace in parc, sa urmeze un sport, sa invete, si asa mai departe. Dar ce parintii nu stiu este faptul ca cei mici au nevoie de timp liber la fel de mult precum o au ei. Ca parinte, nu trebuie sa te ingrijorezi ca fiul sau fiica ta va pierde o experienta de viata. Lasa-ti copilul sa exploreze lumea asa cum doreste el, si nu tu. („Cum afecteaza stressul barbatii vs femeile”)

Totusi, exista si alte familii ai caror copii pot sa isi faca singuri programul infernal pe care il au, deoarece nu doresc sa se simta exclusi. Unii copii pot fi presati in alte moduri de catre parinti sa isi maresaca numarul de activitati. Altii iau de unii singuri alegerea de a sta in casa si de a invata pentru a intra la liceul sau colegiul pe care si-l doresc.

Chiar daca e posibil ca toate activitatile pe care un copil le face sa fie benefice pentru el, cum ar fi sportul, de exemplu, este lesne de inteles ca decizia de a le efectua trebuie sa ii apartina lui si nu parintilor. Astfel, copilul va benefia din prisma mai multor privinte, cum ar fi aceea ca va invata ce inseamna responsabilitatea, iar daca va gresi va fi greseala lui din care va invata. („Adolescentii si sportul”)

Semne care ar putea indica un consum de droguri

Consumul de droguri si supraincarcarea programului pot exprima aceleasi semne, chiar daca fiecare copil este diferit. Asadar, descopera daca cel mic:

  • prezinta simptome de oboseala continua
  • simptome de anxietate
  • simptome de depresie
  • are dureri de cap
  • dureri de stomac
  • nu doarme indeajuns de mult
  • notele de la scoala au inceput sa scada
Totodata, trebuie sa vedeti daca unele dintre semnele exemplificate mai sus apar si in randul parintilor, deoarece stressul, adeseori, se transmite la copii. Acestia va vad pe dumneavoastra stressata, ei dezvoltand, la randul lor, acest lucru, prin a va copia, in mod subconstient, gesturile, comportamentul, si asa mai departe. In plus, bunastarea in randul intregii familii poate avea de suferit.

Cauta echilibrul

Majoritatea studiilor sugereaza ca parintii sa se implice cat mai mult in viata celor mici si sa se asigure ca acestia au indeajuns de mult timp sa fie copii. Nu fiecare aspect din viata lor trebuie sa aiba un scop si sa fie educativ. Daca doresti, in mod obligatoriu, sa ii implementezi o activitate in viata de zi cu zi a celui mic, atunci incurajeaza-l sa o elimine pe alta, aceasta fiind o lectie de viata extrem de importanta pentru el.

Incearca, pe cat posibil, sa aveti momente de relaxare in familie si sa evitati stressul. Nu va ingrijorati ca cel mic se va plictisi, deoarece plictiseala reprezinta un prilej pentru copil sa se mentina ocupat.

Sfaturi pentru a mentine un echilibru in stilul de viata al copiilor:

  1. Fii sigura ca cel mic nu efectueaza mai mult de 2 activitati post-scolare si ca acestea sunt pe placul lui.
  2. Asigura-te ca cel mic isi petrece timpul, in fiecare zi, atat cu parintii, cat si cu prieteni de aceeasi varsta.
  3. Copiii ar trebui sa aiba indeajuns de mult timp sa isi faca temele fara a se simti, in vreun fel, stressati de catre parinti.
  4. Fii sigura ca fiul sau fiica ta are timp sa efectueze si activitati din propria initiativa, cum ar fi sa se joace la calculator sau sa se uite la televizor.
In plus, ar trebui sa:
  • Fiti amandoi de acord in privinta unor reguli, cum ar fi ca cel mic sa joace doar un sport in fiecare an sau sa nu efectueze mai mult de doua activitati pe zi.
  • Incercati sa echilibrati activitatile pe care le efectueaza cel mic, deoarece poate fi dificil pentru cel mic sa mearga la fotbal pentru cateva ore, dupa care sa aiba doar 30 de minute pentru cea de-a 2-a activitate.
  • Petreceti indeajuns de mult timp in familie. Chiar daca voi mancati pizza in fiecare seara, de exemplu, efectuati aceasta activitate in familie. Astfel, va puteti conecta mai mult cu cel mic si, in plus, nivelul de bunastare va creste in randul membrilor din familie.
  • Ii explici celui mic care sunt prioritatile. In mod evident, cel mai important lucru este scoala, iar daca cei mici nu exceleaza din punct de vedere academic, atunci trebuie sa renunte la o activitate.
  • Sa stii cand sa spui nu. Iar daca cel mic doreste foarte mult sa inceapa o anumita activitate, discuta cu el despre faptul ca trebuie sa renunte la una pe care o are deja.
  • Nu uiti despre cat de importante sunt momentele de relaxare, mai ales dupa o zi extenuanta.

Concluzii

Trebuie sa stii, pe cat posibil, ceea ce se intampla in viata copilului tau, pentru a sti ce trebuie schimbat. Desigur, cea mai buna metoda e aceea de a il intreba chiar pe el, daca se simte coplesit de activitatile pe care le face. Incearca sa implementezi, daca este posibil, activitati in familie, precum drumetii cu bicicleta, a juca un joc impreuna, a asculta muzica, si asa mai departe. Intotdeauna sa asculti de ceea ce are de spus copilul tau si incearca, intotdeauna, sa elimini stressul prin orice metoda.