Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Contractiile in sarcina si la nastere

Contractiile in sarcina

image

Cum se simt contractiile in timpul sarcinii si al travaliului?

Dupa 9 luni lungi de sarcina vi se pare ca orice durere cat de mica, orice miscare este o contractie. Va ganditi poate ca desi nu vi s-a rupt inca apa, poate sunteti totusi in travaliu... Daca mai sunteti si la primul copil, cu siguranta nu stiti cum ar trebui sa se simta o contractie. Oare trebuie sa plecati la spital? Oare ati inceput travaliul?

Contractiile Braxton Hicks

Contractiile Braxton Hicks sunt doar o "incalzire" pentru ceea ce va urma.

Dupa ce ati trecut de jumatatea perioadei de sarcina, sau chiar mai devreme, puteti incepe sa simtiti muschii uterului cum se intind. Daca puneti mana pe burtica, veti observa ca uterul s-a intarit. Fiecare aceasta intarire a uterului tine cca 30 de secunde si cel mai probabil nu va cauzeaza o stare de discomfort. Puteti sa simtiti acest lucru poate chiar si o data sau de doua ori pe ora, sau de cateva ori pe zi, sau puteti sa nu simtiti deloc acest lucru. In ambele cazuri este ceva normal.

Desi este posibil sa nu simtiti acest lucru, uterul dvs a inceput sa se contracte si sa revina inca de la 7 saptamani de sarcina, incercand astfel sa se adapteze modificarilor prin care trece. Pe masura insa ce uterul se mareste, este posibil sa incepeti sa simtiti aceste senzatii de intarire a uterului.

De fapt, contractiile Braxton Hicks sunt un semn ca uterul dvs isi pastreaza fibrele musculare tonifiate, pentru a fi pregatite pentru travaliu. In general acestea nu sunt dureroase, dar daca sunt, atunci durerea ar trebui sa se resimta doar in abdomen. Aceste contractii pot fi descrise cel mai bine ca o intindere a muschilor abdominali. Rolul lor este acela de a "inmuia" si a subtia colul uterin (deschizatura din uter prin care trece bebelusul la nastere). Aceste contractii incep sa se indeseasca in saptamanile dinaintea nasterii. Apar cel mai frecvent in al treilea trimestru de sarcina, uneori si in al doilea trimestru si se datoreaza adesea fie unei activitati fizice mai intense, fie dupa o activitate sexuala.

Unii experti cred ca aceste contractii Braxton Hicks afecteaza colul uterin. In ultimele saptamani de sarcina, colul poate incepe sa se scurteze si sa se subtieze, pregatindu-se sa se dilate si sa ii faca loc bebelusului sa iasa. Contractiile Braxton Hicks combinate cu modificari ale tesutului colului si cu nivelul de hormoni, pot incepe sa pregateasca colul uterin pentru travaliu.

Aceste contractii nu apar obligatoriu la toate femeile insarcinate. Ele sunt neregulate si de obicei dispar la schimbarea pozitiei, sau in timp. Apar de obicei dupa-amiaza sau seara si mai ales atunci cand sunteti obosita sau ati avut o activitate fizica mai intensa in timpul zilei.

Pe masura ce sarcina avanseaza, aceste contractii pot deveni mai intense si uneori poate chiar dureroase. Atunci este foarte posibil sa fiti indusa in eroare, dar indiferent cat de puternic le simtiti in acel moment, daca dispar la schimbarea activitatii cel mai probabil sunt tot contractii Braxton Hicks.

Contractiile premergatoare travaliului

Contractiile premergatoare travaliului apar la intervale regulate de timp si nu scad in intensitate sau dispar odata cu schimbarea pozitiei, cum se intampla la contractiile Braxton Hicks.

Ele marcheaza debutul travaliului si se pot simti de asemenea ca o tensiune a muschilor abdominali, insa pot crea si o durere usoara sau un discomfort datorita faptului ca afecteaza cervixul.

Este bine sa va cronometrati si sa vedeti la ce interval apar aceste contractii. De asemenea, urmariti daca dispar odata cu schimbarea pozitiei si daca sunt sau nu dureroase, pentru a le putea diferentia de contractiile Braxton Hicks. In momentul in care intervalul la care apar contractiile este de 5-10 minute, puteti pleca catre spital pentru ca se apropie marea intalnire.

Daca ati trecut de 37 de saptamani de sarcina, contactati medicul sau mergeti la spital daca:

Contractiile din timpul travaliului

Aceste contractii sunt foarte puternice, daca vreti ca un exemplu, este ceva similar ca senzatie cu momentul in care iti zdrobesti un deget sau o unghie in usa, doar ca resimti aceasta durere in abdomen. De asemenea, veti simti nevoia sa impingeti.

Majoritatea sarcinilor dureaza intre 37 si 42 de saptamani (data probabila a nasterii se calculeaza ca fiind la 40 de saptamani de la prima zi a ultimei menstruatii). Contractiile din timpul travaliului sunt semnalul ca nasterea este aproape.

Aceste contractii apar la intervale regulate si de obicei se muta din spate in partea inferioara a abdomenului. Ele dureaza intre 30-70 secunde si devin din ce in ce mai puternice si mai dese.

Nu se stie exact ce cauzeaza inceperea travaliului, dar sunt cateva semnale care va pot indica faptul ca travaliul este aproape:

  • aveti senzatia ca bebelusul a coborat foarte mult (aceasta senzatie poate sa apara cu cateva saptamani sau cateva ore inainte de inceperea travaliului) ("Te intrebi cand va cobori copilul tau?")
  • cresc secretiile vaginale, dar acestea sunt clare, rozalii sau usor rosiatice (acestea apar cu cateva zile sau imediat inainte de inceperea travaliului)
  • vi se “rupe apa” (aceasta apare la inceputul sau in timpul travaliului)
Nu toate femeile insarcinate simt contractiile din timpul travaliului la fel, probabil in functie si de nivelul de rezistenta la durere al fiecareia ("Adevarul despre durerea la nastere"). Unele pot simti aceste contractii ca pe niste crampe abdominale similare celor din timpul menstruatiei, doar ca ceva mai puternice, altele dimpotriva, pot simti contractiile foarte puternic.

In orice caz, atunci cand contractiile sunt foarte dese si foarte puternice, fatul mai are putin si iese.

La unele femei insarcinate apare si “ruperea apei”, la altele nu. Unele pierd dopul gelatinos din cervix inainte sau dupa ce au inceput contractiile premergatoare travaliului.

Nu exista doua nasteri la fel, fiecare femeie este unica si fiecare femeie daca ar trebui sa povesteasca ce a simtit si prin ce a trecut, ar descrie in mod diferit contractiile.

Contractiile din timpul travaliului se impart la randul lor in:
  • Contractii din faza de travaliu activ. De obicei au loc la interval de 3-6 minute. Odata cu trecerea timpului, acestea devin din ce in ce mai apropiate intre ele ca timp, si devin din ce in ce mai puternice ca intensitate.
  • Contractii din faza de tranzitie. Acestea sunt contractiile cele mai puternice. Dureaza foarte mult (aproximativ 90 de secunde), sunt foarte puternice, si simtiti ca sunt aproape una dupa alta. Partea buna este ca aceasta faza nu dureaza foarte mult.
  • Contractii de "impingere". Aceste contractii au rolul de a impinge fatul prin canalul de nastere. Daca nu vi s-a efectuat o anestezie epidurala ("Cititi despre Anestezia epidurala"), senzatia/nevoia de a impige devine coplesitoare. Aceste contractii sunt mai putin puternice fata de contactiile anterioare (de tranzitie) si nici nu sunt asa de apropiate.
  • >Contractiile pentru eliminarea placentei. Dupa nasterea copilului, uterul va avea o serie de contractii usoare pentru a desprinde si elimina placenta ("Cititi mai multe despre Placenta"). Daca ati avut o anestezie epidurala probabil ca nici nu le veti observa, altfel vi se vor parea la fel ca si contractiile premergatoare travaliului.

Contractiile in cazul unei nasteri premature

Daca inainte de saptamana 37 de sarcina va confruntati cu contractii regulate, dureroase, atunci acesta poate fi un semn de nastere prematura. Comparativ cu bebelusii nascuti dupa saptamana 37 de sarcina, prematurii sunt expusi unui risc mai mare de:

In cazul in care nu ati trecut de saptamana 37, si intampinati unul din semnele de mai jos, mergeti imediat la medic / spital intrucat poate fi vorba despre o nastere prematura:

Cum diferentiati contractiile Braxton Hicks de contractiile de travaliu

Contractiile Braxton Hicks Contractiile de travaliu
Nu sunt regulate Sunt regulate
Nu sunt dureroase Sunt mai dureroase
Nu apar de obicei mai mult de o data sau de doua ori pe ora, de cateva ori pe zi Sunt mai dese
De obicei dispar daca va schimbati activitatea (daca stati pe scaun, dispar cand va ridicati in picioare, si invers) Nu dispar daca va schimbati activitatea
Nu dureaza mult, de obicei tin mai putin de un minut Dureaza mai mult si se resimt mai bine
Nu sunt previzibile si periodice Sunt previzibile si apar cu periodicitate
Nu cresc in intensitate Cresc in frecventa si intensitate

Cand trebuie sa mergeti la medic

Mergeti imediat la medic/spital daca:

  • aveti contractii care va nedumeresc, mai ales daca devin dureroase sau daca credeti ca pot semnala o nastere prematura
  • aveti contractii regulate, la intervale de 5-10 min
  • vi se rupe apa, mai ales daca lichidul este inchis la culoare sau maro-verzui
  • aveti sangerari
  • nu puteti merge sau vorbi in timpul contractiilor
  • va ingrijoreaza starea de sanatate a dvs sau a bebelusului

Puteti discuta cu alte mamici pe forumul 7 pitici despre: "Contractiile de nastere"
Puteti discuta cu alte mamici pe forumul 7 pitici despre: "Contractiile false"
Puteti discuta cu alte mamici pe forumul 7 pitici despre: "Cand stim ca a sosit momentul..."
Puteti discuta cu alte mamici pe forumul 7 pitici despre: "Nasterea naturala"