Top 5 Nutrienti in Sarcina
Fier
Fierul contribuie la formarea celulelor sangvine si previne anemia (anemia este afectiunea care se poate instala în caz de carenta de fier, iar aceasta afectiune pune in pericol atat viata gravidei, cat si a fatului, crescand riscul de nastere prematura si malformatii congenitale). De asemenea, fierul previne problemele motorii, imbunatateste functia cognitiva si intareste sistemul imunitar. Totodata, joaca un rol important si in prevenirea obezitatii infantile, are un impact puternic si asupra dezvoltarii cerebrale a fatului si scade riscul de pierdere a auzului la fat.
Deficitul de fier este cel mai comun dezechilibru nutritional, ce afecteaza multe femei si copii din tarile in curs de dezvoltare, dar care are o prevalenta crescuta si in statele intens industrializate. Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, e posibil ca doua miliarde de persoane (circa 30% din populatia lumii) sa aiba anemie, principala cauza fiind deficitul de fier, adesea exacerbat, in regiunile dezavantajate economic ale globului, de bolile infectioase.
Femeile gravide si cele cu varsta fertila necesita in mod particular suplimentarea cu fier. Chiar si la persoanele care au o dieta optima, absorbtia intestinala zilnica nu poate atinge nivelul de 1–1,2 g fier necesar in sarcina.
Conform unor studii, s-a observat ca un consum zilnic de fier in perioada prenatala diminueaza semnificativ anemia la mama, deficitul de fier, anemia fatului si riscul de greutate mica la nastere.
Doza zilnica recomandata
O femeie insarcinata are nevoie de cca 30 mg de fier zilnic (cca 1000 mg lunar). In ultimul trimestru, necesarul de fier al femeii insarcinate este mai mare decat la inceputul sarcinii.
Se recomanda obtinerea fierului din alimentatie, intrucat vitaminele care contin fier pot favoriza constipatia. In cazul in care in urma analizelor de sange efectuate medicul dvs constata ca aveti un deficit de fier, va va recomanda atat alimente bogate in fier, cat si suplimente pe baza de fier.
Alimente bogate in fier
Printre alimentele cu un continut ridicat de fier se numara si:
- fructele uscate (caise, struguri sau prune, curmale uscate)
- prunele proaspete
- fasole uscata
- mazare uscata
- linte
- legume verzi cu frunze (de ex spanacul)
- paine integrala sau cereale integrale
- migdale
- nuci
- carne de vita, oaie sau miel
- tofu
- ficat de pasare
- fructe de mare
- oua
vstridii
- scoici
- naut
- broccoli
Proteine
Proteinele sunt materialul structural al fiecarei celule din corpul fatului si intra in componenta enzimelor care participa la reactiile chimice ale organismului; avand in vedere si faptul ca dezvoltarea fatului presupune formarea de tesuturi si organe noi prin numeroase reactii chimice care se desfasoara rapid, proteinele sunt un element indispensabil in alimentatia gravidei.
Proteinele consumate in timpul sarcinii va asigura energia de care aveti nevoie si pentru copil asigura necesarul de proteine de care are nevoie pentru crestere.
Este foarte important insa nu numai sa consumati proteine, ci sa aveti grija si ce fel de proteine consumati. Incercati sa consumati in timpul sarcinii proteine de calitate, care contin in cantitati mari toate tipurile de aminoacizi necesari. Cele mai indicate sunt proteinele animale.
Alimente bogate in proteine
Multi dintre dvs se gandesc poate atunci cand vine vorba de proteine numai la carne. Desi carnea rosie este probabil cea mai cunoscuta sursa de proteine, ea nu este totusi singura. Prin urmare, ce alte alimente mai puteti consuma pentru a avea un aport de proteine de calitate?
Alte alimente bogate in proteine de calitate:
- peste
- carne de pasare
- produse lactate
- fasole
- oua (2 oua mari contin cam 15g de proteine)
- branza tare
- mazare
- linte
- branza de vaci presata
- nuci
Doza de proteine recomandata
Doza de proteine recomandata este de 1.5g / kg corp / zi, din care jumatate sa fie de origine animala.
Vitamina C
Vitamina C, numita si acid ascorbic sau ascorbat, face parte din clasa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa). Oamenii sunt una dintre putinele specii care nu dispun de enzima ce transforma glucoza in vitamina C.
Vitamina C ajuta ranile sa se vindece rapid, repara cartilajele, oasele si dintii. Daca nu este produsa sau stocata in corp, trebuie introdusa in mod constant in organism, prin alimentele consumate. Vitamina C este un puternic antioxidant, care se distruge insa la temperaturi ce depasesc 45 grade Celsius, de aceea trebuie sa aveti grija cand pregatiti legumele sau fructele pentru a minimiza pierderile.
Taiati legumele in bucati mari, chiar inainte de a le pregati, cel mai bine la abur, si nu direct in apa clocotita. Nu le gatiti prea mult, iar daca vreti sa fierbeti legumele, nu adaugati sare si folositi apa de la legume la prepararea de supe sau sosuri, deoarece aceasta este incarcata cu multe substante importante.
Faptul ca este solubila in apa face din ea un eficient gunoier al radicalilor liberi din fluidele corpului.
Studiile arata ca vitamina C se afla in primele randuri ale apararii antioxidante din plasma contra multor tipuri de radicali liberi. Celulele creierului si ale maduvei spinarii (care sunt frecvent atacate de radicalii liberi), pot fi aparate de cantitati mari de vitamina C. Vitamina C mai apara organismul de ateroscleroza, prevenind deteriorarea peretilor arteriali.
Vitamina C protejeaza impotriva efectelor nocive ale poluarii, ajuta la prevenirea cancerului, protejeaza organismul impotriva infectiilor si imbunatateste imunitatea.
Este esentiala in formarea colagenului, imbunatateste absorbtia si ajuta la vindecarea ranilor si arsurilor, si poate imbunatati viata sexuala.
Doza zilnica recomandata
In cazul femeilor insarcinate, nevoia e de circa 85 mg pe zi (daca acestea au peste 19 ani), in timp ce femeile care alapteaza ar trebui sa aiba parte de 120 mg zilnic.
Alimente cu continut de vitamina C
Surse excelente de Vitamina C sunt:
- citricele (portocale, lamai, grepfruit)
- fructe:
- capsuni
- coacaze negre
- fructe de padure
- piersici
- banane
- broccoli
- ardeii grasi
- spanacul
- varza
- cartofii
- rosii
- conopida
- salata verde
- fasolea.
Semne ale lipsei de vitamina C din organism
Deficitul de vitamina C cauzeaza scorbutul, o boala care azi este intalnita rar (poate doar la alcoolici, care isi extrag necesarul de calorii din alcool). Scorbutul provoaca sangerarea si inflamarea gingiilor, slabirea radacinilor dintilor, vindecarea greoaie a ranilor, dureri de articulatii, scaderea masei musculare si multe alte probleme.
Alcoolul, analgezicele, antidepresivele, anticoagulantele, contraceptivele orale si steroizii reduc nivelul de vitamina C din corp. Fumatul provoaca si el serioase pierderi de vitamina C.
<< Prima parte