Comportamente sexuale problematice in adolescenta
Efectele cresterii nivelului de sexualitate al copiilor
Stim, deja, ca expunerea la mesajele cu tenta sexuala, care ne inconjoara peste tot, afecteaza si copiii. Totusi, exista si alte efecte, unele dintre ele mai greu de conectat la aceste aspecte:
- Pot aparea nenumarate intrebari, dar si confuzii. Parintii din ziua de astazi se afla in inevitabila pozitie de a le face copiilor lor o educatie sexuala mult mai bine definita si mai complexa decat in trecut, pentru a se asigura ca acestia nu primesc si se ghideaza dupa informatii eronate. („Educatia sexuala a copiilor”).
- Expunerea timpurie la aceste mesaje sexuale poate creste curiozitatea copiilor, care incep sa experimenteze din ce in ce mai multe lucruri, in mod particular atunci cand parintii nu acorda atentie acestui aspect al dezvoltarii lor. Astfel, apare riscul ca adolescentul sa fie mult mai preocupat de sex decat ar fi normal sa o faca si, astfel, sa prezinte si comportamente problematice, din acest punct de vedere, care sa ii afecteze si restul planurilor.
- Unii copii utilizeaza propriul comportament sexual, pentru a rani alti copii. Dintre toate efectele pe care mesajele sexuale le au asupra copiilor, acesta este cel mai problematic. Asa numiti „agresori sexuali”, acestia invata sa isi foloseasca sexualitatea, pentru a ii intimida pe altii. Ei ajung repede sa perceapa faptul ca acest lucru le aduce si putere, dar si recompense, si sa ignore faptul ca devine o situatie problematica, pentru dezvoltarea lor.
Normal versus problematic
Adultii ar trebui sa stie cand exprimarea sexuala a unui adolescent este normala si face parte din dezvoltarea sa si cand a trecut limitele, transformandu-se intr-un comportament problematic. Sustinerea dezvoltarii sexuale sanatoase a copiilor lor este un scop important pentru parinti, profesori si a altor adulti din jurul lor.
Cateva dintre comportamentele sexuale normale pentru adolescenti sunt:
- masturbarea si interesul fata de propriile organe genitale
- interes ocazional fata de organele genitale ale sexului opus si chiar privirea ocazionala a lor
- aratarea ocazionala a propriilor organe genitale altora
- discutiile despre sex impreuna cu persoanele de aceeasi varsta sau cu parintii si persoanele abilitate pentru a purta astfel de discutii
- sarutul, flirtul sau seductia inocenta a unei persoane de sex opus
- folosirea unor cuvinte sau glume cu tenta sexuala
Evaluarea comportamentului sexual al unui copil sau al unui adolescent se face, de cele mai multe ori, luand in considerare si contextul in care acesta a aparut. In timp ce exista unele comportament care, in sine, sunt problematice, la varste mici, ca de exemplu incercarea de a intretine un contact sexual sau simularea lui, la alte varste si in alte contexte, aceste actiuni sunt perfect normale.Cativa astfel de factori contextuali ce trebuiesc luati in considerare sunt:
- frecventa si gradul de repetitivitate al comportamentului problematic
- folosirea fortei, agresiunilor fizice, verbale, psihologice sau economice
- discrepanta de varsta a copiilor implicati in manifestarea comportamentului respectiv
- egalitatea si mutualitatea dintre copiii implicati
- intentia exprimata.
Exista unele comportamente sexuale care cer o monitorizare mai atenta din partea parintilor si, uneori, chiar si interventia. Cateva dintre acestea sunt:
- o preocupare aparte pentru anumite teme sau laitmotive sexuale
- incercarea de expunere ocazionala a partilor genitale ale altora
- discutii repetitive si explicite sexuale cu colegii
- desene cu tenta sexuala
- expunerea repetata a propriilor organe genitale
Comportamentele sexuale din randurile de mai jos sunt, in mod clar, problematice:
- atingerea repetata a organelor genitale ale altora
- expunerea sau atingerea fortata a altora
- amenintari sexuale explicite menite sa induca frica altora
- un interes manifestat compulsiv in aspectele sexuale
Dupa cum puteti observa, nu am mentionat, pana acum, decat ceea ce psihologii considera a fi simptome pentru un comportament sexual problematic, si nu ceea ce considera marea masa. Asta se intampla, deoarece, psihologia stiintifica si cea de masa sunt, adeseori, in contradictie privind aspectele legate de sexualitate. Totusi, va recomandam sa tineti cont doar de ceea ce spun oamenii de stiinta, si nu de ceea ce auziti in jurul dumneavoastra, pentru a nu va afecta psihic copilul, intervenind acolo unde nu este cazul („Mami stie, intotdeauna, mai bine”). In aceasta categorie intra si mult blamata homosexualitate, care incepe sa se manifeste la varsta adolescentei si nu este, in nici un caz, un comportament sexual problematic! Despre normalitatea homosexualitatii si modul cum ar trebui sa reactioneze parintii vom discuta, insa, mai pe larg, intr-un articol aparte.
Cum ar trebui sa reactioneze parintii?
Una dintre cele mai stresante situatii pentru parinti este momentul in care afla ca fiul sau fiica lor s-a manifestat intr-un mod sexual inadecvat. Poate fi dificil sa stie ce e de facut, insa, prin discutiile cu acesta, se poate gasi usor o rezolvare. Daca aflati ca adolescentul dumneavoastra s-a manifestat intr-un mod problematic, puteti experimenta urmatoarele emotii:
- o dificultate de a crede ca acel comportament sexual problematic chiar a avut loc
- furie manifestata asupra adolescentului si a altor copii implicati, asupra dumneavoastra si a partenerului de viata sau a lumii, in general
- un sentiment de suparare sau distantare fata de coil
- tristete si depresie
- vina si rusine
- nevoia de izolare
- confuzie si nesiguranta, in special daca nu stiti motivul pentru care s-a intamplat acest lucru
- cosmaruri si alte reactii de stress („Cum afecteaza stressul barbatii vs femeile”), in special daca ati trecut chiar dumneavoastra printr-un abuz sexual, de-a lungul vietii
Indiferent care este prima reactie pe care o veti avea, impreuna cu copilul dumneavoastra si, uneori, prin ajutorul unui psihoterapeut, veti trece peste aceasta situatie stresanta si nu trebuie sa uitati acest lucru. Nici dumneavoastra si nici adolescentul nu sunteti singurii care se confrunta cu astfel de probleme – multi alti parinti, din lumea intreaga, au trebuit sa se confrunte cu ea si sa o depaseasca.
Comportamentul sexual aberant, din adolescenta, este suficient de responsiv la tratamentele psihologice, in special atunci cand sunt implicati si parintii in ele. Apeland la un psiholog puteti preveni aparitia unor probleme sexuale mult mai complexe si, uneori, ilegale.
In timp ce cauti ajutor pentru adolescentul tau, actioneaza pastrand in minte ideea ca, mai mult ca niciodata, el este, totusi, un copil, care poate lua decizii proaste, insa care poate invata, in timp, sa aleaga mult mai bine!
<< Prima parte